Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απεργία των εργαζόμενων στη «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.»

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απεργία των εργαζόμενων στη «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.»

DHMA

 

Με πρόταση του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα την οποία υπερψήφισε ομόφωνα το σώμα, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε θέση για την απεργία των εργαζομένων στη «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.». Η απόφαση που ελήφθη έχει δύο σκέλη:

  1.      -πολιτική στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στους εργαζόμενους που απεργούν και όσο διαρκεί η απεργία δεν θα σταλεί κανένα απορριμματοφόρο στο εργοστάσιο
    -στο πνεύμα που εξέθεσε ο Δήμαρχος θα αναληφθούν όλες οι νομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες άσκησης πίεσης προς την ΕΕΑΑ, ώστε με τη σειρά της να επιβάλει στον ιδιώτη συνεργάτη της να λειτουργήσει με όλες τις υποχρεώσεις που επιβάλει ο νόμος.

«Αν λειτουργήσει με όλες τις συνθήκες που επιβάλει ο νόμος, θεωρούμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει», όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας .

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων έθεσε το θέμα των εξελίξεων στην Ανακύκλωση στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας τα εξής:

«Πολιτικά θέλω να καταθέσω ότι η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.

Εκφράζουμε σε όλους τους τόνους τη διαφωνία μας για τις απολύσεις των εργαζομένων. Στην κρίση που βιώνουμε κάθε απόλυση έχει επώδυνες επιπτώσεις στους συνανθρώπους μας.

Πολιτικά είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε την επέμβαση των ΜΑΤ και τη χρήση δακρυγόνων, σε ένα χώρο που εξελίσσεται μια απεργιακή κινητοποίηση.

Θέλω στη συνέχεια να σας ενημερώσω για τις ενέργειες του Δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την συγκεκριμένη κατάσταση.

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων, είναι συμβεβλημένος με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), στην οποία ο πλειοψηφών μέτοχος είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ο Δήμος δεν εμπλέκεται με τον ιδιώτη, η ΕΕΑΑ είναι συμβεβλημένη με τον ιδιώτη για να δέχεται τα ανακυκλώσιμα.

Η άποψη μας πολιτικά είναι ότι αυτές οι μονάδες- κέντρα Διαλογής- θα πρέπει να ανήκουν στην αυτοδιοίκηση και όχι σε ιδιώτες.

Για τα γεγονότα που προέκυψαν είχαμε απευθείας επικοινωνία με την ΕΕΑΑ τους ενημερώσαμε ότι είναι υπεύθυνοι να παρέμβουν και απαιτήσαμε να παρέμβουν για την επίλυση του προβλήματος.

Επίσης ενημερώσαμε την ΚΕΔΕ και ζητήσαμε να παρέμβει ως ο πλειοψηφών μέτοχος της ΕΕΑΑ.

Σας ενημερώνω πως η ΕΕΑΑ απάντησε με έναν τρόπο που δεν μας άρεσε καθόλου και δόθηκε εντολή στη νομική μας υπηρεσία να  κινηθούμε νομικά εναντίων τους.

Παρ’ ότι ενημερώθηκαν οι συμπολίτες μας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, να μην βγάζουν τα ανακυκλώσιμα στους κάδους όσο διαρκεί η απεργία, δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν όλοι, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια επικίνδυνη κατάσταση σε πολλά σημεία της πόλης από συσσώρευση εύφλεκτων υλικών όπου ένα τσιγάρο μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη. Γι’ αυτό το λόγο προχώρησε συλλογή από την υπηρεσία καθαριότητας. Αλλά αποφασίσαμε ότι δεν θα πάμε ανακυκλώσιμα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Πολιτική εντολή από τη Δημοτική Αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να πάει απορριμματοφόρο στο εργοστάσιο, με τη λογική να σπάσει την απεργία, δεν δόθηκε ποτέ.

Χθες το πρωί ήρθε στην Υπηρεσία ενημέρωση από την ΕΕΑΑ ότι το εργοστάσιο επαναλειτουργεί και η υπηρεσία κινήθηκε τυπικά στέλνοντας απορριμματοφόρο στο εργοστάσιο.

Μόλις ενημερώθηκε γι’ αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, έδωσε εντολή να επιστρέψει το απορριμματοφόρο και να μην ξανακινηθεί κανένα άλλο στο εργοστάσιο.

Τελειώνω επαναλαμβάνοντας πως κατά την άποψη μας τα κέντρα διαλογής θα πρέπει να ανήκουν στην αυτοδιοίκηση και όχι σε ιδιώτες και αυτό είναι ένα θέμα που θα το θέσουμε προς συζήτηση και στην ΚΕΔΕ».

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments