Πέμπτη , 7 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Ορίζοντες Ηπείρου”- Λειτουργικός αυχένας για την ανάπτυξη όλης της Ηπείρου ο δήμος Ζηρού

“Ορίζοντες Ηπείρου”- Λειτουργικός αυχένας για την ανάπτυξη όλης της Ηπείρου ο δήμος Ζηρού

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” αναφέρονται τα εξής:

“Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 18ης Ιανουαρίου με τον δήμαρχο Ζηρού Πρέβεζας Νίκο Καλαντζή.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Σπύρος Ριζόπουλος κατέστησε τον δήμαρχο κοινωνό, όχι μόνο της έννοιας της Περιφερειακότητας αλλά και του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του δήμου Ζηρού ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «μπορεί να αποτελέσει τον βασικό στρατηγικό αυχένα ο οποίος μπορεί να κινήσει όλη την οικονομία και τις μεταφορές της Ηπείρου.»

Με τη συνάντηση έγιναν ανακοινώσεις:

Νίκος Καλαντζής

«Με χαρά δέχθηκα σήμερα την επίσκεψη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Ριζόπουλου. Ενημερωτικού χαρακτήρα και συνάντηση γνωριμίας. Νομίζω ότι από αυτές τις συναντήσεις, εφόσον έχουν και ένα προεκλογικό άρωμα, έχουμε να αποκομίσουμε μόνο θετικά στοιχεία στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού και της συνεννόησης που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση του πρώτου και του δεύτερου βαθμού.

Για μένα προσωπικά, το έχω πει πολλές φορές, η κάθε προεκλογική περίοδος είναι περίοδος αναζήτησης ευκαιριών και μπορείς να πετύχεις πάρα πολλά πράγματα τα οποία πάλευες χρόνια πριν και δεν μπορούσες να τα πετύχεις στο χρόνο που έπρεπε.

Για όλα αυτά ευθύνεται πρώτα απ’ όλα η ατελείωτη γραφειοκρατία που υπάρχει και είναι το μεγαλύτερο μέσο ανάσχεσης των εργασιών που γίνονται στους δήμους. Οφείλω όμως να πω ότι η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αλλά και η συνεργασία σε ευρύτερο πλαίσιο με τους φορείς της πολιτείας όπως είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και την ίδια την κεντρική κυβέρνηση είναι επιβεβλημένη. Είπαμε κάποια πράγματα με τα οποία συμφωνούμε με τον κ. Ριζόπουλο. Ελπίζω αυτή η συνάντηση που είχαμε σήμερα να επαναληφθεί και στο μέλλον γιατί πολλές δουλειές είναι αυτές που γίνονται και είναι σε εξέλιξη σε όλη την περιφέρεια Ηπείρου και είναι σημαντικός όχι μόνο ο προγραμματισμός αλλά και η σωστή παρακολούθηση τους.»

Σπύρος Ριζόπουλος

«Ευχαριστώ τον κ. Καλαντζή για το χρόνο του. Κατ αρχήν να ευχηθούμε και σε εκείνον και στους υπαλλήλους του δημαρχείου καλή χρονιά καθότι φτάσαμε λίγα λεπτά μετά την κοπή της πίτας τους. Ευχόμαστε καθαρά μυαλά για το 2019.

Σαφέστατα είναι μια προεκλογική εκστρατεία. Είχα τη δυνατότητα να εξηγήσω στον δήμαρχο όπως όταν ξεκινούσαμε πριν από μήνες και κάναμε μια πρώτη κοινωνική διαβούλευση στο δήμο Ζηρού την έννοια της Περιφερειακότητας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό όπως εξήγησα στον κ. δήμαρχο -και δεν έχω αντίρρηση να εξηγήσω και στο δημοτικό συμβούλιο όταν μας δοθεί η ευκαιρία- αντιλαμβανόμαστε το δήμο Ζηρού σε ένα τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχει σήμερα. Δυστυχώς, ελλείψει οράματος είναι αντιληπτός σαν ένα κομμάτι γης το οποίο αν το κόβαμε από την Ήπειρο και το αφαιρούσαμε δεν θα καταλάβαινε κανείς ότι λείπει.

Αντιθέτως πιστεύω ότι ο δήμος Ζηρού μπορεί να αποτελέσει τον βασικό στρατηγικό αυχένα ο οποίος μπορεί να κινήσει όλη την οικονομία και τις μεταφορές της Ηπείρου. Δεν είναι τυχαίο και πιστεύω ότι και για λόγους εθνικής στρατηγικής πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά η δημιουργία νέου περιφερειακού διεθνούς αερολιμένα στη Φιλιππιάδα.

Εξήγησα ότι οι νέες οδικές αρτηρίες εκ των πραγμάτων καθιστούν αναχρονιστικές τις δυο βιομηχανικές ζώνες, τη μία στα Γιάννενα και την άλλη στην Πρέβεζα ως μη χρήσιμες πια. Συνεπώς, εάν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο σαφέστατα μια διαμετακομιστική μονάδα είναι απαραίτητη εδώ.

Συζητήσαμε μαζί τη δυνατότητα επέκτασης της εξωστρέφειας στην κτηνοτροφία που είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της περιοχής.

Εξηγήσαμε ότι δεν είναι απαραίτητο όλοι να έχουν την ίδια συμβολή όσον αφορά το τουριστικό προϊόν γιατί το πιο σημαντικό είναι κανείς να διασφαλίζει την πρόσβαση και ο δήμος Ζηρού μπορεί να είναι αυτό το κέντρο το οποίο ψάχνουμε.

Εξήγησα ότι η επόμενη μέρα με την απλή αναλογική θα διαμορφώσει μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα ισορροπιών στο περιφερειακό συμβούλιο, συνεπώς οι μονοκρατορίες τελειώνουν. Και αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι θα απαιτηθούν μυαλά έτοιμα για συνεννόηση.

Γι αυτό και εμείς άλλωστε, αποκαθιστώντας αυτή την ανάγκη, έχουμε δεσμευθεί, από την πρώτη κιόλας συνάντηση που κάναμε με τον δήμαρχο των Ιωαννίνων, ότι θα θεσπίσουμε την επιτροπή Παρακολούθησης. Γιατί, για να μπορέσουμε να μιλάμε ως Ηπειρώτες, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και τους προβληματισμούς των άλλων.

Σ΄ αυτό βρήκα πολύ θετική ανταπόκριση από τον δήμαρχο. Τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Βρήκα μια ανοιχτή προσέγγιση και προσβλέπω -ευχόμενος καλό αγώνα και σε εκείνον και σε όλους μας- σε μια αγαστή συνεργασία από οποιοδήποτε ρόλο μας αναθέσει ο λαός της Ηπείρου.»”

Δείτε Επίσης

Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην παγκόσμια φεμινιστική απεργία, στις 8 Μάρτη 2024

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου προκηρύσσει στάση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments