Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Ουσιαστικό βήμα στη στρατηγική της «έξυπνης πόλης»
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ουσιαστικό βήμα στη στρατηγική της «έξυπνης πόλης»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Δήμος Ιωαννιτών κάνει ένα ουσιαστικό βήμα στη στρατηγική της «έξυπνης πόλης» με την εφαρμογή πρωτοπόρου προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων

Ένα ουσιαστικό βήμα στη στρατηγική της «έξυπνης πόλης» κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, προχωρώντας  στην υιοθέτηση ενός πρωτοπόρου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, που θα συμβάλει ώστε να καταστεί αποδοτικότερο για τους πολίτες το επίπεδο της υπηρεσίας καθαριότητας εξοικονομώντας παράλληλα πόρους για το Δήμο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών καινοτομεί, προχωρόντας στην εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ», που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης.

Στην παρουσίαση του έργου προχώρησαν σήμερα οι κύριοι Θανάσης Μανταλόβας, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Δημήτρης Κατηρτσίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, και Θανάσης Βραχυνόπουλος εκπρόσωπος της αναδόχου AMCO ABEE και INFOTRIP.

 

«Έξυπνο» σύστημα με πολλαπλά οφέλη

«Στο πλαίσιο του σχεδίου για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη των Ιωαννίνων, τις κατευθύνσεις του οποίου θα παρουσιάσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, εξέχουσα θέση κατέχει η στρατηγική του Δήμου για την ευφυή πόλη και κυρίως σε ότι αναφέρεται:

-Στη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα

-Στην έξυπνη ενέργεια και τα ευφυή δίκτυα ενέργειας

-Στην έξυπνη διακυβέρνηση με ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ανοιχτά δεδομένα», ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ένα ουσιαστικό βήμα αποτελεί το «Καινοτόμο σύστημα εξοικονόμησης πόρων και καυσίμων και βελτιστοποίηση της συλλογής απορριμμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών, καθώς – όπως τόνισε ο κ. Μανταλόβας- « συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλαισίου:

  • Έξυπνης Κινητικότητας με τη βελτιστοποίηση δρομολογίων αποκομιδής & χρήσης των απορριμματοφόρων
  • Έξυπνου Περιβάλλοντος με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων στα οχήματα και τη μείωση των εκπομπών ρύπων
  • Έξυπνης Διακυβέρνησης με τη Διαχείριση και Παρακολούθηση των Απορριμματοφόρων – Λήψη αποφάσεων και δρομολόγησης
  • Έξυπνης Οικονομίας με τη μείωση του Κόστους Λειτουργίας & Συντήρησης του στόλου
  • Έξυπνης Διαβίωσης με την Αποδοτικότερη υπηρεσία Καθαριότητας»

 

Στη δυνατότητα που δίνει στο Δήμο Ιωαννιτών η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος ώστε «να παρέχουμε φθηνότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη, αλλά και να πετύχουμε μείωση πόρων στο Δήμο», αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωση και Πρασίνου, Δημήτρης Κατηρτσίδης.

Ο κ. Κατηρτσίδης έκανε μια πολύ συνοπτική και απλουστευμένη περιγραφή της λειτουργίας του συστήματος – ώστε να γίνει κατανοητή-λέγοντας πως δίνει τη δυνατότητα on line παρακολούθησης σε κάθε χρονική στιγμή σε πιο σημείο βρίσκονται τα οχήματα και οι κάδοι απορριμμάτων. Τι διαδρομή ακολουθεί και πόσα χιλιόμετρα διανύει το κάθε όχημα, τι ώρα αδειάζει τον κάθε κάδο και πόσο βάρος απορριμμάτων παραλαμβάνει από τον κάθε κάδο. Έτσι ο Δήμος Ιωαννιτών δημιουργεί τη βάση δεδομένων για να πετύχει οικονομία κλίμακας στη διαχείριση του στόλου οχημάτων της καθαριότητας (και σε επόμενη φάση όλων των δημοτικών οχημάτων) αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα ώστε για παράδειγμα να επανασχεδιάζουμε τις διαδρομές όπου χρειάζεται ή να ενισχύουμε περιοχές που έχουν μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων, αλλά και να προχωρήσουμε για παράδειγμα σε θέσπιση κινήτρων όπως είναι οι μειώσεις τελών σε περιοχές όπου οι κάτοικοι τους έχουν υψηλές επιδώσεις στην ανακύκλωση», είπε ο κ. Κατηρτσίδης.

Ο κ. Βραχυνόπουλος εκπρόσωπος της αναδόχου του έργου, AMCO ABEE και INFOTRIP, έκανε μια συνοπτική περιγραφή του προγράμματος και μάλιστα προχώρησε σε μια μικρή επίδειξη της εικόνας που έδειχνε το σύστημα τη χρονική στιγμή της παρουσίασης, με τον on line χάρτη που εμφάνιζε την κίνηση των οχημάτων καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών και τη δραστηριότητα τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Βραχυνόπουλος η εφαρμογή του συστήματος θα οδηγήσει στη βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς δίνει στο Δήμο Ιωαννιτών τη δυνατότητα:

– στη διαχείριση και παρακολούθηση στόλου οχημάτων με έμφαση στην μείωση του κόστους λειτουργίας του και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.

-στον έλεγχο εφοδιασμού κατανάλωσης καυσίμων

-στην εισαγωγή διαδικασιών συντήρησης μέσω της τήρησης μητρώου οχημάτων, ιστορικού συντήρησης, αποθήκης ανταλλακτικών και του προγραμματισμού εργασιών συντήρησης.

-στη διαχείριση της αυτόματης ταυτοποίησης κάδων (RFID) και δυναμική καταγραφή του βάρους των απορριμμάτων κατά την αποκομιδή, με στόχο την βελτιστοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου και την μείωση του κόστους λειτουργίας.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments