Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΟΧΙ στη θεσμοθέτηση «Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης» ναρκωτικών και την παράδοση της απεξάρτησης σε επιχειρηματικά συμφέροντα και ΜΚΟ

ΟΧΙ στη θεσμοθέτηση «Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης» ναρκωτικών και την παράδοση της απεξάρτησης σε επιχειρηματικά συμφέροντα και ΜΚΟ

Συνάντηση με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων είχαν χθες οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για το Δήμο Ιωαννίνων Όλυ Τσουμάνη και για την Περιφέρεια Ηπείρου Γιώργος Πρέντζας.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή το νέο επικίνδυνο βήμα στη λογική της «διαχείρισης – μείωσης της βλάβης», αυτό της θεσμοθέτησης των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών, αλλά και για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης κι επανένταξης. Από τη συζήτηση προέκυψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δομή Ηπείρου, προβλήματα που απορρέουν από την περικοπή της χρηματοδότησης από την Κυβέρνηση.

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μετέφεραν τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από το νομοσχέδιο για τους ΧΕΧ, το οποίο στηρίζουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ενημέρωσαν ότι αποτελεί εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και ανέδειξαν ότι δίνεται άλλο ένα χτύπημα στην απεξάρτηση, ενώ νομιμοποιείται ουσιαστικά όλο το κύκλωμα. Ταυτόχρονα, εντείνεται η προώθηση της “ψυχαγωγικής χρήσης” της κάνναβης. Η κυβέρνηση κάνει εκδηλώσεις, έχει αδειοδοτήσει το άνοιγμα  καταστημάτων, διαφημίζει τον “ανθό της κάνναβης”, κάνει φεστιβάλ κ.ο.κ. Οι ίδιοι λένε μάλιστα ότι επόμενο βήμα είναι η αύξηση της περιεκτικότητας.

Μετά τη συνάντηση, σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν ότι:

«Η προσπάθεια των ΚΕΘΕΑ πρακτικά υπονομεύεται από την πολιτική των κυβερνήσεων, όπως της σημερινής, αφού δεν γίνεται πρόληψη όταν αθωώνεται το χασίς. Ο αγώνας σήμερα είναι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με επίκεντρο την πρόληψη και τη θεραπεία, την προσπάθεια στήριξης και επανένταξης.

Η «πολιτική μείωσης της βλάβης» από τα ναρκωτικά, που εφαρμόζεται εδώ και 20 χρόνια, έχει σαν αποτέλεσμα τη θεσμοθέτηση των ΧΕΧ, ενώ ταυτόχρονα η «βελτίωση του “τουριστικού προϊόντος”, επιδρά και σε αυτόν ακόμα τον τομέα προωθώντας τη λογική αντί να “τρυπιέται” ο εξαρτημένος, να μπει σε χώρους, όπου θα “εποπτεύεται” η χρήση.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με αυτές τις λογικές που οδηγούν στα επόμενα βήματα όπως να γίνεται ιδιωτική συνταγογράφηση, να γενικευτεί η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης από ιδιωτικές εταιρείες, δηλαδή η γενίκευση μιας πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος και υπονόμευσης της πρόληψης. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η υποστελέχωση των δομών θεραπείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, η υποχρηματοδότηση, η δυσκολία να ανοίξουν νέες μονάδες εκεί που υπάρχουν ανάγκες».

Οι δύο υποψήφιοι δεσμεύτηκαν ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πάρουν πρωτοβουλίες, θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για να μην εθιστεί η νεολαία στη λογική ότι υπάρχουν και καλές ουσίες διεκδικώντας ταυτόχρονα:

  • Την ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών, πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, για την τοξικοεξάρτηση, με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Ολάκερη ζωή για τη νεολαία, με ικανοποιημένες τις ανάγκες της και τα δικαιώματά της

Ταυτόχρονα δήλωσαν ότι θα αναδείξουν το θέμα μέσα από όλα τα όργανα (Δήμους και Περιφέρεια) στο οποία συμμετέχουν. 

 

Γιώργος Πρέντζας

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου

 

Ολυ Τσουμάνη

Υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννιτών

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments