Τετάρτη , 20 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Ο Αμερικανός Πρόεδρος επικροτεί τη συμφωνία με το Ιραν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επικροτεί τη συμφωνία με το Ιραν

Η συμφωνία περιλαμβάνει την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

iran_nuclear625

Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε σήμερα τους Αμερικανούς ότι η πρόσφατη συμφωνία-πλαίσιο στην οποία κατέληξαν το Ιράν και η διεθνής κοινότητα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι «καλή συμφωνία» καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναζητεί την λαϊκή στήριξη για μία διπλωματική επιτυχία η οποία βρίσκει πολλούς μέσα στο Κογκρέσο αρνητικούς.

Μία μέρα μετά την έκκληση σε βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία, ο Ομπάμα επιχειρηματολόγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι ο εχθρός της Ουάσινγκτον δεν θα μπορέσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.

«Είναι μία καλή συμφωνία, μία συμφωνία που ικανοποιεί τους κεντρικούς στόχους, περιλαμβανομένων των αυστηρών περιορισμών στο ιρανικό πρόγραμμα και κόβει τον δρόμο στην Τεχεράνη για την κατασκευή πυρηνικού όπλου», είπε ο Ομπάμα κατά το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό και διαδικτυακό του διάγγελμα, που μεταδόθηκε σήμερα.

«Η συμφωνία στερεί από το Ιράν τις απαραίτητες ποσότητες πλουτωνίου για την κατασκευή βόμβας. Κλείνει το δρόμο στο Ιράν για μία βόμβα με τη χρήση εμπλουτισμένου ουρανίου», είπε.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος επισήμανε ότι η συμφωνία θα υποχρεώσει το Ιράν σε επιθεωρήσεις και διαφάνεια για πολλά χρόνια.

«Αυτή είναι μία μακροπρόθεσμη συμφωνία με αυστηρά όρια στο ιρανικό πρόγραμμα για πάνω από μία δεκαετία και πρωτοφανή μέτρα διαφάνειας που θα διαρκέσουν 20 χρόνια ή και περισσότερα».

Η συμφωνία-πλαίσιο της περασμένης Πέμπτης που επιτεύχθηκε έπειτα από οκτώ μέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 στην Ελβετία ανοίγει τον δρόμο για τη σύναψη οριστικής συμφωνίας η οποία θα κατευνάσει τους φόβους της Δύσης ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει ατομική βόμβα.

Ως αντάλλαγμα, περιλαμβάνει την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Οι διαπραγματευτές θα επιδιώξουν οριστική συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο. «Δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία. Αλλά σήμερα έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων στο Ιράν και να το πράξουμε ειρηνικά με τη διεθνή κοινότητα σταθερά στο πλευρό μας».

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι η υποστήριξη του αμερικανικού λαού για τις διαπραγματευτικές του προσπάθειες θα βοηθήσει στην αλλαγή της στάσης κάποιων επιφυλακτικών βουλευτών.

Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του που θα πρέπει να «προωθήσουν» τη συμφωνία.
Ο Ομπάμα έκανε ήδη έκκληση χθες στον ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ καθώς και στην επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Σώμα Νάνσι Πελόζι, στον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και των Δημοκρατικών Χάρι Ριντ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments