Τετάρτη , 20 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο απολογισμός πεπραγμένων του 2017 , του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Άρτας Β.Ψαθά , στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ο απολογισμός πεπραγμένων του 2017 , του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Άρτας Β.Ψαθά , στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Στην ομιλία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ,για τον απολογισμό του 2017 , ο Βασίλειος  Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας , ανέφερε τα εξής:

“Ο απολογισμός των πεπραγμένων για το έτος 2017 αποτελεί έναν απολογισμό πολιτικών και δράσεων που στόχο είχε τον περιορισμό των προβλημάτων, τη βελτίωση των συνθηκών  και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, σε συνεργασία με φορείς της χωρικής της αρμοδιότητας πραγματοποίησε αξιοσημείωτη δουλειά μέσω συντονισμένων ενεργειών σε πολλούς τομείς.

Με το πέρας του 2017, κλείσαμε 7 χρόνια λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Έχουμε καταφέρει να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και καταφέραμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες της Ηπείρου.

Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε, με προσήλωση στο στόχο μας,  η πλήρης συνεργασία μεταξύ μας, με τον Περιφερειάρχη, με κάθε εμπλεκόμενο φορέα τοπικό ή κεντρικό, με κάθε υπάλληλο ξεχωριστά και τους περιφερειακούς συμβούλους, δίνει ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα για την δυσχερή οικονομικά περίοδο που διανύουμε, και συνεχίζουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας.

Η Δ/νση Τεχνικών Έργων, υλοποίησε έργα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά, καθαρισμούς καναλιών και τάφρων. Πραγματοποίησε επίσης έργα στον τομέα της οδοποιίας όπως συντηρήσεις, ασφαλτοστρώσεις, αποκατάσταση βατότητας, προμήθεια και μεταφορά άλατος, μικρά έργα οδοποιίας και αποκατάστασης της ασφάλειας του οδικού δικτύου, όπως αντικαταστάσεις στηθαίων ασφαλείας,  βελτίωση της σήμανσης, διαγραμμίσεις, κλαδέματα, καθαρισμό ερεισμάτων από βλάστηση, και αποκατάσταση της συνέχειας του οδοστρώματος με συμπλήρωμα ψυχρής ασφάλτου.

Πιο συγκεκριμένα, έως την 31/12/2017 εκτελούνταν συνολικά 101 έργα αρχικού προϋπολογισμού 13.921.616,70 € προϋπολογισμού τα οποία συμβασιοποιήθηκαν στο ποσό των 7.677.974,26 € προϋπολογισμού και πληρωμών εντός του έτους 2.571.771,27€.

Κατά το έτος 2017 δημοπρατήθηκαν 42 έργα συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 2.896.841,30 €. Από αυτά συμβασιοποιήθηκαν τα 39 στο ποσό των 1.053.650,25 € με πληρωμές ποσού 556.349,88€:

Ειδικότερα:

1). Έντεκα (11) αντιπλημμυρικά έργα αρχικού προϋπολογισμού 544.300,00 €.

2). Δεκαεννέα (19) έργα οδοποιίας αρχικού προϋπολογισμού 2.009.000,00 €.

3). Διάφορα έργα (υποστηρικτικές μελέτες, επικαιροποίηση μελετών, ανακαίνιση μνημείων, μελέτη ανακαίνισης κτιρίου συλλόγου “Σκουφάς”, συντήρηση αντλιοστασίων, προμήθεια πλεγμάτων κλπ) αρχικού προϋπολογισμού 343.541,30 €.

Επίσης, τα έργα που δεν έχουν δημοπρατηθεί (όπως ο Κόμβος Ζυγού), αλλά υπάρχουν οι εγκρίσεις των έργων με χρήματα της Περιφέρειας,  αναμένεται σύντομα η δημοπράτησή τους. Ο  προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000,00€.

Σε ότι αφορά τον Πολιτισμό:

  1. Εντός του έτους η ΠΕ Άρτας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε προχωρήσει τη μελέτη συντήρησης και ανάδειξης του δεύτερου τεμένους (τζαμιού) Φειζούλ επί της οδού Αράχθου.
  2. Με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων εργασιών και της στατικής μελέτης που εκκρεμεί για το ΙΜΑΡΕΤ, θα προσπαθήσουμε για την ανεύρεση πόρων ώστε να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο.
  3. Αναμένεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση μελετών ύψους 300.000,00€ για την προστασία του Βυζαντινού Ιερού Ναού της Παρηγορήτισσας.
  4. Επιπλέον, ολοκληρώσαμε την εργολαβία του Υπουργείου, ύψους 700.000,00€, που είχε διττό χαρακτήρα. Τη προστασία του γεφυριού και τον καθαρισμό της κοίτης του Αράχθου.

Σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και του Αμβρακικού Κόλπου τα δύο έργα του προγράμματος ΑΝΑΣΑ που αφορούν το αλιευτικό καταφύγιο στο Νεοχώρι Άρτας και τα έργα προστασίας των λιμνοθαλασσών συνεχίζονται.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό στα οδικά:

  1. Κόμβος Λουτροτόπου – Περάνθη – Κόμβο Ιονίας (ύψος Κομποτίου)
  2. Βελτίωση της Ε.Ο. από τη Ροδαυγή προς τα όρια του Νομού
  3. Ήδη γίνεται επικαιροποίηση της μελέτης για το “Καστανιά-Τετράκωμο” για την πιθανή ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ημερίδες σε όλους του Δήμους της ΠΕ Άρτας για το νέο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, πληρωμές προγραμμάτων Βιολογικής Γεωργίας και κτηνοτροφίας, προγράμματα εξυγίανσης και προστασίας ζωικού κεφαλαίου, καθώς και έλεγχοι σε καθημερινή βάση στο ζωικό κεφάλαιο της ΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, προχώρησαν σε εκτεταμένους ποιοτικούς και υγειονομικούς ελέγχους σε νωπά γεωργικά, κτηνοτροφικά, πτηνοτροφικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα αλλά κυρίως που εξάγονται. Από τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών μας η παραγωγή ομφαλοφώρων πορτοκαλιών ανήλθε σε 60.000 τόνους από τα οποία οι 12.000 τόνοι εξήχθησαν σε διάφορες χώρες. Τα μανταρινοειδή και ειδικότερα οι κλημεντίνες  ανήλθαν σε 25.000 τόνους και εξήχθησαν οι 8.200 τόνοι. Υψηλότερη και με καλύτερη τιμή από τις προηγούμενες χρονιές ήταν και η εμπορία των ακτινιδίων. Από τους συνολικά 44.000 τόνους της εκτιμώμενης παραγωγής από τα συσκευαστήρια της Π.Ε Άρτας εξήχθησαν 16.700 τόνοι και έγιναν 857 αναγγελίες εξαγωγής. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλαμε στην ενημέρωση αλλά και τον έλεγχο με στόχο την πρόληψη διάδοσης ασθενειών που μπορούν να πλήξουν τον πρωτογενή τομέα. Μας απασχόλησε ιδιαίτερα η Tristezza των εσπεριδοειδών. Για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών έγιναν όλα τα εμβόλια ενώ πραγματοποιείτε το πρόγραμμα μελιταίου και καταρροϊκού πυρετού χωρίς προβλήματα.

Η Διεύθυνση υγείας συνεχίζει τους ελέγχους σε πολίτες και στα Νομικά Πρόσωπα μέσω του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων.

Ιδιαίτερη μέριμνα δείξαμε στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής με ανάληψη δράσεων σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα:

  • Διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής σε  4200 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και είναι ωφελούμενοι του έργου «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016», του Ε.Π. «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Τ.Ε.Β.Α. 2014-2020».
  • Παροχή συνοδευτικών υπηρεσιών στους ανωτέρω  4200 ωφελούμενους. Οι οποίες περιλάμβαναν ημερίδες – σεμινάρια με θέμα τις διατροφικές συμβουλές, συμβουλές υγιεινής διαβίωσης, υλοποίηση δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους.
  • Διανομή 90 τόνων φρούτων και 25 τόνων χυμού, σε  δικαιούχους του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ – τρίτεκνες & πολύτεκνες οικογένειες, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1031/2014 για συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης στους παραγωγούς ορισμένων οπωροκηπευτικών.
  • Διανομή ρούχων, παιχνιδιών και βιβλίων, σε μονογονεϊκές, πολύτεκνες και κοινωνικές οικογένειες. Τα ανωτέρω είδη συλλέχτηκαν από προσφορές πολιτών
  • Διανομή νωπών προϊόντων (κρέας κοτόπουλου, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, τυροκομικά προϊόντα) σε μονογονεϊκές, πολύτεκνες και κοινωνικές οικογένειες. Τα ανωτέρω είδη συλλέχτηκαν από προσφορές επιχειρήσεις του Νομού Άρτας.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των δήμων και των φορέων της χωρικής μας αρμοδιότητας, ώστε μέσα από την καλή συνεργασία να προωθήσουμε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Άρτας.

Ως Αντιπεριφερειάρχης της  Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι μετά από επτά χρόνια καθημερινής και επίπονης δουλειάς, από όλους τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους, από το σύνολο των συνεργατών και των υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας, με την αμέριστη στήριξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου του Αλέξανδρου Καχριμάνη και των υπηρεσιών της Περιφέρειας, πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα, δώσαμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα, και έχουμε πλέον αποκτήσει την εμπειρία ώστε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον.”

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments