Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο απολογισμός της επιχειρηματικότητας στο Νομό Ιωαννίνων το 2018, βάσει του ΓΕΜΗ

Ο απολογισμός της επιχειρηματικότητας στο Νομό Ιωαννίνων το 2018, βάσει του ΓΕΜΗ

Την εικόνα του επιχειρείν στα Γιάννενα, όπως αποτυπώνεται στους αριθμούς του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, για το έτος 2018 και όχι μόνο, περιέγραψε δίνοντας τα ακριβή στοιχεία στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Γιάννης Μήτσης.
Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Μήτσης, από τις πρώτες μέρες κιόλας της περασμένης χρονιάς, είχε διαφανεί μια θετική τάση στο ισοζύγιο των εγγραφών και των διαγραφών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ, το οποίο διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τόσο σε επίπεδο Νομού όσο και πανελλαδικά.
Από την 1η/1/2018 ως τις 31/12/2018, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο του Νομού Ιωαννίνων ενεγράφησαν 440 νέες επιχειρήσεις σε όλα τα τμήματα, με μηδενική καταγραφή μόνο στο Τμήμα Εξαγωγών, και διεγράφησαν 144. Αυτό σημαίνει μια θετική διαφορά της τάξης των 296 επιχειρήσεων. Τη μεγάλη διαφορά κάνει το Τμήμα Υπηρεσιών όπου έχουμε 366 νέες επιχειρήσεις και 66 διαγραφές, ή αλλιώς ένα +300.
Το θετικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων στο Νομό Ιωαννίνων, καταγράφεται κατά το 2018 για πρώτη φορά μετά το 2013. Πέντε χρόνια δηλαδή μετά, και στη διάρκεια της σοβούσας για τη χώρα μας κρίσης, πάμε από το +178 του 2013, στο +300 του 2018.
Ενδεικτικά, τα γενικά σύνολα των προηγούμενων χρόνων, οι διαφορές δηλαδή εγγραφών και διαγραφών για τα υπόλοιπα έτη, έχουν ως εξής: 2010 -243 επιχειρήσεις, 2011 -259 επιχειρήσεις, 2012 -277 επιχειρήσεις, 2014 -491 επιχειρήσεις, 2015 -340 επιχειρήσεις, 2016 -352 επιχειρήσεις και 2017 -103 επιχειρήσεις. «Επομένως, για τα 9 χρόνια της κρίσης, από το 2010 ως το 2018, στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα στο Νομό Ιωαννίνων καταγράφεται ένας πραγματικός «Αρμαγεδώνας». Οι εκλάμψεις των δύο ετών, του 2013 και του 2018, δε μπορούν ασφαλώς να αποκαταστήσουν τη ζημιά στο γενικό σύνολο της επιχειρηματικότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσης, για να προσθέσει πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μιλάμε για «έκρηξη» της επιχειρηματικότητας για το περασμένο έτος.
Ως προς τις τάσεις τώρα, ο κ. Μήτσης παρέθεσε ένα άκρως σημαντικό στοιχείο για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στο Νομό Ιωαννίνων: στα 9 χρόνια της κρίσης, η διαφορά ανάμεσα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που άνοιξαν και εκείνες που έκλεισαν είναι -1127. Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν την ίδια περίοδο είναι πάνω από 500, άρα πάνω από 1.600 επιχειρήσεις έκλεισαν. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έναντι της επένδυσης στον Τομέα των Υπηρεσιών (καφε μπαρ, εστιατορίων, μικρών σημείων πώλησης υπηρεσιών και προϊόντων κτλ.) απασχολούν κατά βάση περισσότερους εργαζόμενους. Επομένως, οι πολλές λιγότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία στο Νομό Ιωαννίνων, σημαίνουν περισσότερους ανέργους.
«Η τουριστική ώθηση των τελευταίων ετών στην περιοχή, σώζει κάπως την κατάσταση αφού δίνει επαγγελματική διέξοδο σε συμπολίτες που τολμούν να επιχειρήσουν στον τομέα των υπηρεσιών» σημείωσε ο πρόεδρος.
Καταλήγοντας, τόνισε: «τα στοιχεία ΓΕΜΗ και της φετινής χρονιάς δε μπορούν να μας κάνουν να πανηγυρίζουμε αλλά να αισιοδοξούμε μεν και κυρίως να προβληματιζόμαστε για τον παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας που δυστυχώς δεν υπάρχει, με ευθύνη της κεντρικής πολιτείας και δευτερευόντως, των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών»
.

Δήλωση Γ. Μήτση για το πρόγραμμα ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων του ΕΠΑνΕΚ

Θέση για το θέμα που προέκυψε στην Ήπειρο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης για τη δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από το Υπουργείο Οικονομίας και το ΕΠΑνΕΚ, πήρε την Πέμπτη με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Γιάννης Μήτσης.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνέντευξης, ο κ. Μήτσης εξέφρασε τις απόψεις του για το θέμα, παρ’ ότι όπως είπε, το Επιμελητήριο απέφυγε από την πρώτη στιγμή να τοποθετηθεί ώστε να μην κατηγορηθεί πως εμπλέκεται στην προεκλογική αντιπαράθεση για την Περιφέρεια Ηπείρου. «Υπήρξαν εκατέρωθεν αρκετές δηλώσεις από υποψηφίους Περιφερειάρχες και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων παρακολουθεί από κοντά το θέμα, είναι αρμοδιότητά του αλλά δε θέλησε να εμπλακεί, γιατί δε θέλει να έχει κάποιο πολιτικό έναυσμα, γι’ αυτό και δεν είπε τίποτε» τόνισε κατ’ αρχάς ο κ. Μήτσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης, 291 επενδύσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης από την Ήπειρο και 203 αποκλείστηκαν από τη χρηματοδότηση, αν και πολλές από αυτές, με υψηλή μοριοδότηση.
Ο κ. Μήτσης εξέφρασε εμμέσως την άποψη πως θα μπορούσε και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως έπραξαν 11 συνολικά Περιφέρειες από τις 13, να συνεισφέρει στην αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος. «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Περιφερειάρχης το γνωρίζει το θέμα και πρέπει να επέμβει, προκειμένου να υπάρξουν και άλλες εγκρίσεις. Στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας του 2019, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες όλοι μαζί, προεξάρχοντος του Περιφερειάρχη, ώστε να αυξηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, είτε από λιμνάζοντα χρήματα της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Ηπείρου, είτε από την πλευρά του Υπουργείου, για να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις» τόνισε ο κ. Μήτσης.

Δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα στον αέρα
Eργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων

Η Δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.
Προϋπολογισμός της Δράσης: 400 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Δικαιούχοι της Δράσης: Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Επενδυτικά Σχέδια: Επενδυτικά σχέδια από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ
Επιδότηση: από 50% έως 65%. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται με βάση τις εξαγωγικές επιδόσεις των επιχειρήσεων.
Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας: Αγροδιατροφή και Βιομηχανία Τροφίμων / Ενέργεια / Εφοδιαστική Αλυσίδα / Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ) / Περιβάλλον / Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) / Υγεία / Υλικά – Κατασκευές.
Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.
  • να διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)»
  • να έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.
Επιδοτούμενες Δαπάνες:
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
  • Πιστοποίηση Προϊόντων – Υπηρεσιών – Διαδικασιών έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
  • Συσκευασία – Ετικέτα – Branding έως 25% του επενδυτικού σχεδίου
  • Ψηφιακή Προβολή
  • Συμβουλευτικές Υπηρεσίες-Τεχνικές Μελέτες
  • Μεταφορικά Μέσα
  • Μισθολογικό Κόστος Εργαζομένων (νέο προσωπικό )
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.
Χρόνος Υλοποίησης Επενδυτικών Σχεδίων: Μέχρι εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 6 Φεβρουαρίου 2019   
Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμούκαι το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση 18 μηνών από την αρχική δημοσίευσή της. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.
Ηλεκτρονική Υποβολή: Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και απόηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr.
Ο ηλεκτρονικός φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης του Παραρτήματος Ι σε μη επεξεργάσιμη Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.
Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση
Η Δράση «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο – Εστίαση – Εκπαίδευση» στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους. Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται: στο λιανικό εμπόριο / στην παροχή υπηρεσιών εστίασης / την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας
Προϋπολογισμός της Δράσης: 60 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Δικαιούχοι της Δράσης: Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Επενδυτικά Σχέδια: Επενδυτικά Σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ
Επιδότηση: 50%
Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει αθροιστικά να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • να έχουν την ιδιότητα των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
  • να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
  • να διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ του Παραρτήματος ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)», ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών (3) αυτών διαχειριστικών χρήσεων
  • να έχουν το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, κατ’ ελάχιστον:
               1 ετήσια μονάδα εργασίας (ΕΜΕ) για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου,
               2 ΕΜΕ για τον κλάδο της εστίασης και
               3 ΕΜΕ για τον κλάδο της εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας.
Επιδοτούμενες Δαπάνες:
  • Κτίρια, Εγκαταστάσεις και Περιβάλλων Χώρος έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
  • Παρεμβάσεις για: εξοικονόμηση ενέργειας / αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας / διευκόλυνση προσβασιμότητας ΑμΕΑ
  • Μηχανήματα-Εξοπλισμός έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για: εξοικονόμηση ενέργειας / αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους της επιχείρησης / Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ
  • Μεταφορικά μέσα : μέχρι 25.000 ευρώ και έως 30% του επενδυτικού σχεδίου για επιχειρήσεις λιανεμπορίου-εστίασης / έως 100% για επιχειρήσεις εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας
  • Ψηφιακή Προβολή
  • Πιστοποίηση υπηρεσιών ή/και διαδικασιών
  • Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό)
  • Δαπάνες Μελετών/Κατάρτισης/Παρακολούθησης του επενδυτικού σχεδίου.
Χρόνος Υλοποίησης Επενδυτικών Σχεδίων: Μέχρι εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιήσουν το 30% του εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
Περίοδος Υποβολής: Έναρξη: 6 Φεβρουαρίου 2019 και Λήξη: 19 Απριλίου 2019
Ηλεκτρονική υποβολή: Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και απόηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis. Ο ηλεκτρονικός φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης του Παραρτήματος Ι σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (π.χ. αρχείο τύπου pdf). Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες των κριτηρίων Αξιολόγησης.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments