Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ο Γ.Δημαράς(βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας) εξηγεί γιατί δεν ψήφισε την κύρωση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων

Ο Γ.Δημαράς(βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας) εξηγεί γιατί δεν ψήφισε την κύρωση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων

ImageHandlerΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—-Τους τέσσερις λόγους  για τους οποίους δεν  ψήφισε την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων,( τρείς χερσαίες περιοχές:

  • «Άρτα – Πρέβεζα»,
  • «Αιτωλοακαρνανία» και
  • «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» και μία θαλάσσια περιοχή, την  Περιοχή 2 στο Ιόνιο (ΒΔ της Κέρκυρας), ανέλυσε ο Γιώργος Δημαράς  βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών,και μέλος των Οικολόγων, στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ», (Γιώργος Γκόντζος)στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Απαντώντας σε ερώτηση , τόνισε πως οι συνάδελφοί του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  στην περιοχή της Ηπείρου τον ενημέρωσαν για το θέμα και πρόσθεσε ότι «και αυτοί έχουν επιφυλάξεις,αλλά οι επιφυλάξεις τους δεν εκφράστηκαν μέχρι το σημείο να καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε : «Δεν μου άρεσε και κάτι άλλο.Αυτές οι συμβάσεις υπογράφτηκαν από τον υπουργό χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και έρχονται υπογεγραμμένες από το 2017 χωρίς να ξέρουμε, από τότε έπρεπε να συζητηθούν και να υπογραφούν,αλλά έρχονται κατόπιν εορτής»

Ακούστε την συνέντευξη  εδώ

και διαβάστε την ομιλία του βουλευτή  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την: “Κύρωση Συμβάσεων για Έρευνες -Εξορύξεις υδρογονανθράκων”

Η ΟΜΙΛΙΑ

“Γνωρίζετε ότι είμαι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προέρχομαι από τους Οικολόγους Πράσινους. Σήμερα θα μιλήσω λοιπόν με τη φωνή της Οικολογίας.

Συζητάμε στη σημερινή συνεδρίαση  την κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης με πετρελαϊκές εταιρείες  για  τέσσερεις περιοχές της χώρας.

Μιλάμε για τρείς χερσαίες περιοχές:

  • «Άρτα – Πρέβεζα»,
  • «Αιτωλοακαρνανία» και
  • «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» .

Και μία θαλάσσια περιοχή, την  Περιοχή 2 στο Ιόνιο (ΒΔ της Κέρκυρας).

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας όσο και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Γνωρίζουμε  ότι οι συμβάσεις αυτές  αποτελούν συνέχεια δημόσιων διεθνών διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση το έτος 2014.

Και ότι η σημερινή Κυβέρνηση  έκανε την επιλογή να  τις συνεχίσει.

Γνωρίζουμε επίσης ότι υπήρξε δημόσια διαβούλευση γα τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Και ότι αυτές εγκρίθηκαν.

Παρόλα  αυτά  η δική μας θέση εννοώ του Κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ  και του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ  ως οικολόγων και μελών των Οικολόγων Πράσινων  είναι αρνητική.

Και η απόφασή μας είναι να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο.

Την άποψη και τη στάση μας την έχουμε ήδη αναφέρει και δημόσια σε τοποθετήσεις μας.

Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα για να ενημερωθούν και οι πολίτες.

Να πούμε κατ΄ αρχήν   αυτό που λέμε πετρελαιοπηγή δεν είναι πηγή.

Είναι λάθος ο όρος. Πρόκειται για  υπόγεια  κοιλώματα ,που  περιέχουν  ένα κοίτασμα πετρελαίου  που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια πολλών εκατομμυρίων – δισεκατομμυρίων ετών και η ποσότητα  είναι συγκεκριμένη, πεπερασμένη σε κάθε περιοχή και δεν ξαναδημιουργείται. Η εντύπωση που υπάρχει ότι θα αντλούμε για πολλές δεκαετίες και αιώνες είναι λάθος.

Ας  δούμε τι γνωρίζουμε στην Ελλάδα σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου.

Γνωρίζουμε κυρίως  την εξόρυξη στον Πρίνο.

Ερώτημα  προς τον κ. Υπουργό:

Πόσα χρήματα εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο από το 2011 μέχρι το 2015;

Έχω πληροφορίες ότι δεν εισέπραξε ούτε ένα  ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2016 και ΜΟΝΟΝ το ελληνικό Δημόσιο έλαβε κάποιο μικρό  ποσό για  δικαιώματα.

Συγκεκριμένα επί των συμβάσεων λοιπόν:

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και γενικά και ειδικά.

Πρόκειται για βασικό  θέμα πολιτικής ταυτότητας.

Είναι στον πυρήνα της Πολιτικής Οικολογίας   η προστασία της φύσης, η δράση περιορισμού της κλιματικής αλλαγής  αλλά και η οικοδόμηση  βιώσιμης οικονομίας.

Πρόκειται επίσης για  θέμα αρχής και για τους Ευρωπαίους Πράσινους αλλά και το Παγκόσμιο Πράσινο Κίνημα.

  1. Η αντίθεση μας βασίζεται πρώτον στην άμεση ανάγκη αλλαγών στο ενεργειακό μοντέλο.

Τούτο συνδέεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας και τις επόμενες γενιές. Και έχει ήδη αρχίσει να δείχνει  τις καταστροφικές του συνέπειες, κυρίως μέσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ερημοποίηση περιοχών (και στην χώρα μας) και την έλλειψη υδάτων σε πολλές περιοχές του Πλανήτη. Παράδειγμα πρόσφατο η Νότια Αφρική  ( Κέιπ Τάουν).

Οι εξορύξεις πετρελαίου πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν.

Ειδικότερα επειδή η  χώρα μας είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους από ανανεώσιμες πηγές.

Γι ΄αυτό και επιμένουμε, ότι θα έπρεπε ήδη  να έχει προχωρήσει  θεσμικά ο νέος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός με πιο γρήγορα βήματα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

2.Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας είναι οι σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Άμεσα συνδεδεμένοι με τις εξορύξεις σε χερσαίες περιοχές (όπως στην Ήπειρο όπου ήδη προχωρούν οι έρευνες)  είναι οι επιπτώσεις στα αποθέματα υπόγειου νερού.

Επίσης  κρίσιμους θεωρούμε τους κινδύνους και  τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στους πολύτιμους φυσικούς πόρους της χώρας μας, όπως η θάλασσες, η ιχθυοπανίδα και η πλούσια βιοποικιλότητα, αλλά και στον τουρισμό.

Γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει η έννοια της απόλυτης προστασίας .

Και η ανησυχία μας αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε σοβαρές ελλείψεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και στους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχων.

Δεν έχουμε φροντίσει με τις συμβάσεις να αποκλειστούν οι γεωτρήσεις στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ούτε στις περιοχές Natura.

Η υπάρχουσα διεθνής εμπειρία είναι αρνητική, ακόμη και σε χώρες που έχουν καλύτερη οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και μεγαλύτερη εμπειρία από μας.

Χαρακτηριστικό  παράδειγμα είναι η μεγάλη καταστροφή  στον κόλπο του  Μεξικού.

Απεδείχθη ότι είναι δύσκολο  να ελεγχθεί η τήρηση της νομοθεσίας από πολυεθνικές εταιρείες στα 1500 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

3.Τρίτος βασικός λόγος που είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι ότι δεν πιστεύουμε στα  τελικά ολικά  οικονομικά οφέλη  από τις εξορύξεις, εάν συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες.

Θεωρούμε ότι θα υπάρχουν  αρνητικές επιπτώσεις στις υφιστάμενες αλλά και αναπτυσσόμενες  παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Οι κάτοικοι της Ηπείρου έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται.

Με βάση μακροοικονομικές προσεγγίσεις και την υπάρχουσα εμπειρία, δεν αποδεικνύεται το αν μια χώρα που κάνει εξορύξεις κερδίζει σε βιοτικό επίπεδο.

Σχετικό παράδειγμα,  η σύγκριση γειτονικών χωρών με ή χωρίς εξορύξεις, με βάση δείκτες  ΑΕΠ αλλά κυρίως σε δείκτες ευημερίας, η οποία  αποδεικνύει ότι οι χώρες χωρίς εξορύξεις δεν έχασαν, αλλά προόδευσαν σε άλλους τομείς. Η Αυστρία πχ. έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο χωρίς πετρέλαιο.

Δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε ακόμη στα αρνητικά έως τελείως αρνητικά παραδείγματα χωρών, όπως το  Κατάρ, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και το Σουδάν, κλπ.

Τονίζουμε ακόμη ότι: Η σωρευτική και ταυτόχρονη κύρωση συμβάσεων παραχώρησης  σε πολλές περιοχές της χώρας μας δεν είναι επιλογή που έχει χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.

Πρόκειται για ταυτόχρονη και άμεση (δηλαδή ληστρική) εκμετάλλευση πεπερασμένων ενεργειακών πόρων, τα επόμενα 30 χρόνια.

Με όφελος κυρίως για τα συμφέροντα των εταιρειών.

4.Τέταρτος λόγος : η ηθική ευθύνη και η αίσθηση δικαίου απέναντι στις επόμενες γενιές. Δεν έχουμε  δικαίωμα να αφαιρούμε  μέσα σε τόσο λίγα χρόνια ή δεκαετίες τους πόρους των επόμενων γενεών. Το πετρέλαιο έχει άλλες πολύτιμες χρήσεις στη χημεία και  είναι η βάση  για την  παραγωγή πολλών αγαθών.

Αλλά και από μακροοικονομική άποψη: τους πόρους των υδρογονανθράκων θα έπρεπε να τους κρατήσει η χώρα για τις εποχές που θα στερεύουν τα αποθέματα της Μέσης Ανατολής και των άλλων χωρών. Τότε που θα είναι περιζήτητα. Είναι λάθος και αδικία να προχωρήσουν σε τόσες πολλές συμβάσεις σε τόσο λίγο χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω στο θέμα αυτό εκφράζουμε τη διαφωνία μας στις υπογραφείσες συμβάσεις.

Στην  ουσία καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο .

Και αν  τεθεί θέμα ονομαστικής  ψηφοφορίας θα καταψηφίσουμε  και ονομαστικά.

Διευκρινίζουμε παράλληλα ότι με τη στάση μας στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπαίνει θέμα αμφισβήτησης της συνεργασίας μας και της εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε ότι είμαστε αντίθετοι στην κυρίαρχη πολιτική αντίληψη που είναι θέση σχεδόν όλων των κομμάτων.

Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά της Πολιτικής Οικολογίας και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, που αμφισβητούν το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο και το υπόδειγμα ζωής που έχει διαμορφώσει”.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments