Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλειος Σπύρου και η Ελένη Παγκρατίου μιλούν για τις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλειος Σπύρου και η Ελένη Παγκρατίου μιλούν για τις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ

brochureEuropeanCraftDaysΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Ο  ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ σε συνεργασία με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ παρουσιάζουν τις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ με τίτλο “Ας σμιλέψουμε το μέλλον” στις 1, 2 ΚΑΙ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 .

Ο δήμαρχος Ζαγορίου  Βασίλειος Σπύρου και η υπεύθυνη της διοργάνωσης Ελένη Παγκρατίου μίλησαν στην εκπομπή  “ό,τι πεις εσύ”  (Γιώργος Γκόντζος) ,στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Ακολουθούν οι συνεντεύξεις και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί την μεγαλύτερη χερσαία προστατευόμενη περιοχή της χώρας μας περιλαμβάνοντας στην έκτασή της σχεδόν ολόκληρο το Ζαγόρι, τμήμα της Κόνιτσας και του Μετσόβου και το δυτικό τμήμα του Νομού Γρεβενών.

Την ευθύνη της διοίκησης και  διαχείρισης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου έχει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου κύριοι σκοποί του οποίου είναι η διατήρηση και διαχείριση των σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Μεταξύ άλλων υλοποιείται Πρόγραμμα και Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος για μαθητές με θέμα τα «Παραδοσιακά επαγγέλματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο κατασκευής των μοναδικών λιθογλύπτων της περιοχής. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου & Πίνδου συμμετέχοντας στις Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας που διοργανώνονται από το Δήμο Ζαγορίου στις 1-3 Απριλίου 2016 θα υλοποιήσει:

  • την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, την Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος στον Ελαφότοπο Ζαγορίου με θέμα τα «Παραδοσιακά επαγγέλματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» με την συμμετοχή μαθητών του Πρότυπου Γυμνασίου Ιωαννίνων
  • το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, παιδικό εργαστήρι στο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Ασπραγγέλων με θέμα τα λιθόγλυπτα της περιοχής αλλά και χειροτεχνίες και κατασκευές από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:30 -14:00

Ασπράγγελοι Ζαγορίου, Τηλ.: 26530 22245, 26530 22241, [email protected],

www.pindosnationalpark.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή

Η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό την εκπαιδευτική, πολιτιστική καθώς και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου, γενέτειρας των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη.

Σκοπός της Σχολής είναι η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Παράλληλα, όμως, στοχεύει να δώσει στα κορίτσια της ευρύτερης περιοχής επαγγελματική κατάρτιση, σε μία εποχή όπου η ανεύρεση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Έτσι το όραμα των αείμνηστων αδελφών Ριζάρη υλοποιείται καθημερινά.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 09:00 -16:00

Μονοδένδρι Ζαγορίου, 26530 71382, 2653 071311, www.rizarios.eu

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

ΑΝΩ ΚΑΤΩ Γιώτα Στεφανοπούλου (εργαστήριο – εκθετήριο μάλλινων δημιουργιών)

Στο εργαστήριο ΑΝΩ ΚΑΤΩ ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει σε σεμινάρια, στα οποία μπορεί να μάθει για την επεξεργασία του πρόβειου μαλλιού, το πώς μπορούμε να  χρωματίσουμε το λευκό μαλλί και τα φυσικά υφάσματα με φυτικές βαφές. Να μάθει για την τεχνική του πιλήματος (felt) και να δημιουργήσει μάλλινο ύφασμα, να παντρέψει το μετάξι με το μαλλί και να δημιουργήσει το δικό του φουλάρι.  Να δει τις μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες στο εκθετήριο του εργαστηρίου ή να παραγγείλει κάτι που ο ίδιος επιθυμεί με τα δικά του χρώματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή & Σάββατο 11:00 -19:00 / Κυριακή 14:00 – 19:00

Ελάτη Ζαγορίου, Τηλ.: 26530 71615, 6978 315000, facebook: ANO KATO

 

“Αν…” Άννα Ζαχαράκη (εργαστήριο χειροποίητων εικαστικών έργων)

Το ‘Αν…’ είναι ένας μικρός χώρος τέχνης στην Αρίστη Ζαγορίου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει κρυμμένους θησαυρούς μέσα από χειροποίητα ζωγραφιστά εικαστικά έργα, όλα φτιαγμένα στο χέρι με σεβασμό και μεράκι… με ξύλο,  μέταλλο,  πέτρα και κινητήριο δύναμη τη φαντασία και τη παλέτα της εικαστικού Άννας Ζαχαράκη …

Αντλώντας ιδέες από τον πολιτιστικό πλούτο των Ζαγοροχωρίων και θέλοντας να διοχετεύσει τις γνώσεις της πραγματοποιεί, εκτός των άλλων, εκθέσεις, καθώς και δημιουργικά σεμινάρια.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή & Σάββατο 10:00 -19:00 / Κυριακή 16:00 – 21:00

Αρίστη Ζαγορίου, Tηλ.: 6932 173038, facebook:  ΑΝ να Ζαχαράκη

 

Dimos /Δημοσθένης Παπαδόπουλος (εργαστήριο σχεδιασμού κοσμημάτων)

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, σπούδασε σχεδιασμό και κατασκευές κοσμημάτων στο Παρίσι όπου στη συνέχεια δούλεψε σε αρκετά εργαστήρια και γραφεία σχεδιασμού.

Από το 2005 σχεδιάζει κοσμήματα για διάφορους ελληνικούς και ξένους οίκους κοσμημάτων και συγχρόνως διατηρεί κατάστημα με δικές του δημιουργίες σε χρυσό.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή & Σάββατο 09:00 -11:00

Βλαχλείδη 2, Ιωάννινα, Τηλ.: 26510 74605, Facebook: DimosPapadopoulos

 

ΒΕΡΑ ΡΑΒΕ Βέρα Εμμανουηλίδου (εργαστήριο σχεδιασμού χειροποίητων ενδυμάτων)

Το ρούχο είναι κέλυφος.

Μελέτησε την Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έμαθε να κάνει τα υφάσματα «κατοικήσιμα» στο StudioBerçot στο Παρίσι.

Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα.

Όλες οι δημιουργίες της είναι χειροποίητες, με αρκετές δόσεις χρώματος και θηλυκότητας και ράβονται κατά παραγγελία.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Σάββατο 12:00 -15:00

Δημάρχου Σταυρίδη 4, Ιωάννινα, Τηλ.: 6946 063301, Facebook: VeraEmmanouilidou

 

ΠΙΝΕΛΙΕΣ Βερονίκη Νέσση (εργαστήριο ζωγραφικής σε πορσελάνη και γυαλί)

Στο εργαστήριο Πινελιές, το οποίο άνοιξε πριν 12 περίπου χρόνια, η Βερονίκη Νέσση ζωγραφίζει πάνω σε πορσελάνη και γυαλί με θερμά σμάλτα και τις κατάλληλες κάθε φορά τεχνικές. Τα θερμά σμάλτα μετά από το κατάλληλο ψήσιμο σε ειδικούς φούρνους ενσωματώνονται με την πορσελάνη και το γυαλί και έτσι τα χρώματα μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Μετά από τα ψησίματα που απαιτούνται μπορεί να δεθούν με χρυσό ή ασήμι και να γίνουν κοσμήματα ή ακόμη και χρηστικά-διακοσμητικά αντικείμενα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή 10:00 -14:00 & 18:00 – 21:00 / Σάββατο 10:00 – 14:30

Κωλέττη 13, Ιωάννινα, Τηλ.: 26510 20830, Facebook: PINELIES

 

 

ΑΝΤΡΑΛΑ Σωκράτης Παππάς (εργαστήριο κατασκευής χειροποίητης μαριονέτας)

Η ομάδα κουκλοθέατρου “Αντράλα” δημιουργήθηκε το Σεπτέμβρη του 2015, με σκοπό τη διατήρηση και τη διάδοση της τέχνης του κουκλοθέατρου. Επιπλέον στόχοι της είναι η κατασκευή και διδασκαλία της κατασκευής κούκλας, εμψύχωση και εκμάθηση της κίνησης της κούκλας, όπως επίσης η προετοιμασία και η διεκπεραίωση μιας παράστασης.

Η ομάδα “Αντράλα” συμμετέχει ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως τη παγκόσμια ημέρακουκλοθέατρου στα Γιάννενα.

Η λέξη “αντράλα” εκφράζει τη φασαρία, τον σαματά, τη βαβούρα, τη ζάλη και είναι τοπικό ιδίωμα που χρησιμοποιούμε συχνά στην Ήπειρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή 18:00 – 20:00 / Σάββατο 11:00 – 13:00 / Κυριακή 18:00 – 20:00

Ζωσιμαδών 16, Ιωάννινα, Τηλ.: 6974 291513, Facebook: antrala puppet theater

 

 

ΣΑΪΤΑ Λένα Γεροθανάση (εργαστήριο επεξεργασίας πρόβειου μαλλιού)

Η σαΐτα είναι το εξάρτημα του αργαλειού που “κουβαλάει” το υφάδι, έρχεται και πάει ανάμεσα στα στημόνια και υφαίνει το υφαντό.

Όπως η σαΐτα, έτσι κι εγώ πάω πέρα δώθε μαζεύοντας γνώσεις εμπειρίας από τους παλιούς και ανάμεσα σε αυτούς και τους σύγχρονους υφαίνω το δικό μου μονοπάτι…

Εδώ βρήκα το μαγικό κύκλο της επεξεργασίας του πρόβειου μαλλιού, όπως μου τον παρέδωσαν οι ηλικιωμένες γυναίκες των Ζαγοροχωρίων, τις οποίες ευχαριστώ πολύ. Οι παραδοσιακές τεχνικές τους, οι συνταγές τους και οι συμβουλές τους καθώς και η όρεξη για

δημιουργία είναι ο θησαυρός που κουβαλάω και μοιράζομαι κάθε μέρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 18:00 / Κυριακή 14:00 – 18:00

Ελαφότοπος Ζαγορίου, Τηλ.: 6942 485213, www.rokkazagori.gr

 

 

MELAGRANA (εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων και αξεσουάρ)

MELAGRANA σημαίνειdreaMs, obsEssion, Love, fAntasy, Glam, inteRnet, personAlity, iNspiration, hAppinessήαλλιώςρόδισταιταλικά! Το ρόδι αποτελείται από πολλά μικρά κομμάτια, έτσι και η MELAGRANA από πολλές ιδέες που δίνουν έμπνευση για περισσότερες παιχνιδιάρικες δημιουργίες σχετικά με την κατασκευή κοσμημάτων και αξεσουάρ και τη διοργάνωση εκδηλώσεων!

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 19:00

Καπετάν Κρομμύδα 13, Ιωάννινα, Τηλ.: 2651 307993, www.melagrana.gr

 

 

 

ΣΤΕΡΝΑ Έλλη Παπαγεωργίου (κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων)

Η «Στέρνα» είναι ένα μικρό καφενεδάκι που στεγάζεται στον ίδιο χώρο με την 13 μέτρων βάθους στέρνα χτισμένη το 1848 για συλλογή του βρόχινου νερού. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τοπικά ροφήματα και σπιτικά παραδοσιακά γλυκίσματα ενώ παράλληλα μπορεί να δει και να αγοράσει τα περίτεχνα παραδοσιακά κοσμήματα που κατασκευάζονται στον ίδιο χώρο. Εκτός από τα κοσμήματα, στη «Στέρνα» κατασκευάζονται και χειροποίητες λαμπάδες από φυσικό κερί.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 09:00 – 21:00

Καπέσοβο Ζαγορίου, Τηλ.: 6977 202817, www.thoukididis.gr

 

 

ΚΕΡΑΜΟΣ ΚΑΙ ΠΛΙΝΘΟΙ… Δημητρούλα Σταύρου (εργαστήριο γλυπτικής)

Άρχισε με ρεαλιστική και αφαιρετική προσέγγιση της γλυπτικής φόρμας και συνέχισε σε έργα με γραμμικές και αρχιτεκτονικές φόρμες. Εμβαθύνοντας με διάφορα μαθήματα και σεμινάρια στην τέχνη της κεραμικής, διακοσμεί τις φόρμες με τη χρήση οξειδίων-πυροχρωμάτων-μπατανάδων-υαλωμάτων. Οι τεχνικές ψησίματος των κεραμικών όπως ηλεκτρικός φούρνος, οι πρωτόγονες τεχνικές ψησίματος με σύγχρονη τεχνολογική προσέγγιση όπως pitfiring, paperkiln, sagar, το αναγωγικό ψήσιμο σε καμίνι υγραερίου καθώς και τα οξειδωτικά και αναγωγικά ψησίματα αποτυπώνονται στα έργα της.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00

28ης Οκτωβρίου 63 & Σαμουήλ, Ιωάννινα, Τηλ.: 26510 79668, 6977005529

 

 

“ΦΑΙΔΩΝ” Φαίδων Ηλίας (εργαστήριο αργυροχοΐας)

Το Εργαστήριο Αργυροχοΐας “ΦΑΙΔΩΝ” ασχολείται με την κατασκευή συρματερών ειδών – filigree.

Με αφετηρία μια από τις πιο παραδοσιακές τεχνικές, αυτή των συρματερών-filigree, δημιουργεί χειροποίητα έργα τέχνης. Εκκλησιαστικά είδη, σκεύη και κοσμήματα αποτελούν ορισμένα μόνο από τα είδη που κατασκευάζονται στο εργαστήριο. Με έδρα τα Ιωάννινα, την πόλη με την πολύχρονη ιστορία στο χώρο της αργυροχοΐας, ο Φαίδων δημιούργησε ένα σύγχρονο εργαστήριο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.).

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή 09:00 -14:00

“ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ”, Εργαστήριο 101, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, Tηλ.: 26510 79105, 6946093232, www.faidon.com.gr

 

 

Στον Ελαφότοπο

Γνωριμία με τις παραδοσιακές τέχνες και τα επαγγέλματα στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ελαφοτόπου.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Σάββατο 11:00 – 14.00  / Κυριακή 15:00 – 18:00

 

Ερασιτεχνικό οικοτεχνικό εργαστήριο Ελένης Ντιναλέξη, διακόσμηση ζαγορίσιου σπιτιού, ράψιμο, πλέξιμο, κέντημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 18:00 / Κυριακή 14:00 – 18:00

 

 

 

Οι Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίαςείναι 3 μοναδικές μέρες για να γνωρίσετε

εξαιρετικά επαγγέλματα της περιοχής σας.

Συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

 

Μπείτε στον κόσμο των Τεχνών,στον κόσμο της χειροτεχνίας, των κινήσεων,

των υλικών, των εργαλείων, του πάθους, του ταλέντου.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Παραδοσιακή Τέχνη& Σύγχρονη Δημιουργία»

 

Κυριακή 3 Απριλίου ώρα 11:00 π.μ.

Συνεδριακό Κέντρο Άνω Πεδινών Ζαγορίου

 

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση

με τις κατασκευές των δημιουργών

 

                                www.zagori.gov.gr     www.journeesdesmetiersdart.eu

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments