Τετάρτη , 20 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / «Ο ΕΛΕΦΑΣ» έρχεται στο «Καμπέρειο»

«Ο ΕΛΕΦΑΣ» έρχεται στο «Καμπέρειο»

«Ο ΕΛΕΦΑΣ» του Κώστα Βοσταντζόγλου

στο «Καμπέρειο» Θέατρο

από 10 έως 20 Απριλίου 2019

 

Συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων 

To Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζουν το έργο «Ο Ελέφας» του Κώστα Βοσταντζόγλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο «Καμπέρειο» Θέατρο από την Τετάρτη 10 έως το Σάββατο 20 Απριλίου 2019. 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ελέφας είναι μια κωμωδία που αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της ελληνικής επαρχίας. Ένα φαινομενικά κοινότυπο θέμα αναπτύσσεται με ξεκαρδιστικούς διαλόγους που αποκαλύπτουν όλα τα στερεότυπα πάνω στα οποία είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία: φαλλοκρατία, μισογυνισμός, ρατσισμός και εθνική ανωτερότητα. Ο Κώστας Βοσταντζόγλου καταφέρνει να προκαλέσει το γέλιο και, ταυτόχρονα, την αγανάκτησή μας, «κακοποιώντας» εύστοχα την ελληνική γλώσσα και προβάλλοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι ριζωμένα (θαμμένα ή κρυμμένα) στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας του λαού μας.

 

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών. 

Σημείωμα συγγραφέα

Κάποιο βράδυ ο Κ. παρακολουθούσε με την γυναίκα του ένα έργο που δεν του άρεσε καθόλου. «Είναι τόσο χάλια» γύρισε και της είπε, «που ακόμα κι εγώ να το ’γραφα, θα το ‘γραφα καλύτερα». Η γυναίκα του τον κοίταξε συγκαταβατικά. «Ο ψυχίατρος» είπε «να σου λέω ναι» τον διαβεβαίωσε. Εκείνος δεν αντέδρασε εμφανώς, αλλά προσεβλήθη βαθύτατα. Από εκείνη τη στιγμή, στη τρυφερή ηλικία των εξήντα ετών, βάλθηκε να αποδείξει στη λατρευτή του σύνευνο με το απύλωτο στόμα πως πράγματι μπορούσε να γράφει καλύτερα. Έτσι, εντός δύο μηνών, έγραψε τον “ελέφαντα”.
Χρωστάει ευγνωμοσύνη στην κυρία Χαρά Μπακονικόλα καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διδάκτορα της Σορβόνης για τις παρατηρήσεις της στο πρωτόλειό του και γιατί δεν του είπε να το πετάξει στα σκουπίδια και στον κύριο Θανάση Παπαγεωργίου υπέροχο φίλο, σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα που εμπιστεύτηκε έναν γραφίστα σαν θεατρικό συγγραφέα, του έμαθε πως πρέπει να μην ερωτεύεται αυτά που γράφει, να μην πολυλογεί και έκοψε με χειρουργική ακρίβεια ότι ήταν άχρηστο από το πόνημά του.Η τιμή που του έκανε και το ΚΘΒΕ, επιλέγοντας να παρουσιάσει τον “Ελέφα” του, κάνει τον Κ. να νοιώθει δικαιωμένος έναντι της γυναίκας του και περήφανος.
Ευχαριστεί εκ των προτέρων όλους όσους πάσχισαν για να ανέβει ο “Ελέφας” τους ηθοποιούς , τους τεχνικούς, τους άλλους συντελεστές και κυρίως τους δύο Γιάννηδες.

Τον Γιάννη Λεοντάρη και τον Γιάννη Αναστασάκη.

 

Κώστας Βοσταντζόγλου

Σημείωμα σκηνοθέτη

Υπάρχουν άνθρωποι –όχι εμείς!– που λένε: «Δεν θα μου πεις εσύ! Ό,τι γουστάρω θα κάνω!». Και το κάνουν.

Υπάρχουν άνθρωποι –όχι εμείς!– που λένε: «Θα μιλήσω μια καλή εγώ. Δεν με ξέρετε εμένα!». Και το κάνουν.

Υπάρχουν άνθρωποι που λένε: «Έρχεται η στιγμή σου, δίνεις μια και τα σπας τα γυαλικά. Τα κάνεις όλα λίμπα. Ίσωμα. Και δεν νοιάζεσαι… Για τίποτα!». Και τα σπάνε τα γυαλικά.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σαν εμάς. Πράττουν αυτό που λένε και δεν σκέφτονται όταν πράττουν. Πόσο απέχει ο εξευτελισμός από την αξιοπρέπεια; Ένα πιάτο φακές. Το δηλητήριο εκκρίνεται μέσα στον ίδιο τον οργανισμό των προσώπων του έργου, ήδη από τη στιγμή της ενηλικίωσής τους. Ή μήπως ακόμη νωρίτερα; Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι σαν εμάς, μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Ποτέ δεν ξέρεις.

Ο Ελέφας του Κώστα Βοσταντζόγλου αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο δείγμα θεατρικής γραφής στο νεοελληνικό θέατρο καθώς συνδυάζει τη θεματική της ζοφερής βαρβαρότητας ως μίας όψης των ανθρώπινων σχέσεων στην απομακρυσμένη ύπαιθρο, με τους κώδικες της κωμωδίας αλλά και με μια εξαιρετικά τολμηρή πρόταση διαχείρισης της ελληνικής γλώσσας. Το τοπικό ιδίωμα –που μπορεί να παραπέμπει στη Θεσσαλία, τη Ρούμελη ή την Ήπειρο– εναλλάσσεται με την άγρια κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Η ποιότητα της γλώσσας των προσώπων του έργου διαμορφώνεται με βασικά συστατικά την αμάθεια, το lifestyle, την προγονοπληξία αλλά και τη φασιστική αντίληψη ως καθημερινό οικογενειακό βίωμα.

Η «ελληνική παράδοση»: ψηφιδωτό μεγαλείου και φτήνιας, υποτέλειας και εξέγερσης, εγκλήματος και κάθαρσης, σκληρότητας και λυγμών. Ο Ελέφας: ένα βουκολικό μιούζικαλ, ένα κωμικό συμπόσιο θανάτου.

Ένας τυφλός ελέφαντας περιπλανιέται στην οροσειρά της Πίνδου αναζητώντας κάποιον να του παίξει μουσική.

Γιάννης Λεοντάρης

Έγραψαν για την παράσταση:

« Οι ερμηνείες των ηθοποιών υπερ-ρεαλιστικές, κερδίζουν το κοινό από την πρώτη σκηνή, επαληθεύουν με τον καλύτερο τρόπο το  πόσο σπουδαίοι,  ταλαντούχοι άνθρωποι εκπαιδεύονται στο Κ.Θ.Β.Ε και το υπηρετούν με ζέση  και το πόσο έντεχνα αναβιώνουν στη σκηνή χαρακτήρες δύσκολους, απαιτητικούς και μέσα σε φρενήρεις ρυθμούς. Εξαιρετικοί όλοι τους. Άξιες οι επευφημίες που δέχτηκαν στο τέλος. Με τον ιδρώτα τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια. Και μόνο γι’ αυτήν την εμπειρία αξίζει να δείτε την παράσταση.»

Παύλος Λεμοντζής, cityportal.gr

«Η παράσταση “ο Ελέφας” εξαιρετικά προετοιμασμένη, συγκλονίζει με τον τρόπο που εξελίσσεται και εξάπτει την φαντασία και το συναίσθημα των θεατών, που παρακολουθούν σχεδόν έκπληκτοι τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των ρόλων των ηθοποιών και ευφραίνονται με το τέλος της ζωής τους, κατά τρόπο ιδιαίτερο και δολοπλόκο».

Βαγγέλης Ραφτόπουλος, Cityculture 

«Ένα κείμενο που σπαρταράει στη σκηνή καθώς τέσσερις ηθοποιοί “κεντούν” στο Μικρο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Το έργο του Κώστα Βοστανζόγλου με την σκηνοθετική υπογραφή του Yannis Leontaris σε κοιτά ίσια στα μάτια και ξερνάει τις κρυμμένες αλήθειες, φτύνει τις παθογένειες και με απίστευτο χιούμορ, αναμασώντας σκόρδο και φακή στην αυλή του σπιτιού ενός χωριού…».

Μαρία Μαυρίδου, Αρθρογράφος 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια-Επιμέλεια Video: Γιάννης Λεοντάρης

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτης: Μαριλένα Κατρανίδου

Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Δημοσθένης Πάνος

*Β΄Βοηθός σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης) Σοφία Μπλέτσου

 

Παίζουν: Σοφία Καλεμκερίδου (Γωγώ), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μήτσος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Τάσος), Μαριάννα Πουρέγκα (Βούλα)

 

«Ο ΕΛΕΦΑΣ» του Κώστα Βοσταντζόγλου

Από Τετάρτη 10 έως Σάββατο 20 Απριλίου 2019

«Καμπέρειο» Θέατρο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 21:00

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό :10 €

Μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι & μέλη ΚΑΠΗ: 7 €

Άνεργοι : Δωρεάν

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

Γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων  – Παπάζογλου 5, Αρχοντικό Πυρσινέλλα

(9.00 – 14.30) Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2651025670 και 6972445707

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments