Πέμπτη , 7 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / “Ο εορτασμός της Αποκριάς στα Γιάννενα” – Αύριο (10/3/19), ραντεβού στη “Μουσική Κερασιά” με καλεσμένο τον χοροδιδάσκαλο και ερευνητή κο. Βασίλη Ράπτη.

“Ο εορτασμός της Αποκριάς στα Γιάννενα” – Αύριο (10/3/19), ραντεβού στη “Μουσική Κερασιά” με καλεσμένο τον χοροδιδάσκαλο και ερευνητή κο. Βασίλη Ράπτη.

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Κάθε Κυριακή, 13:00 – 14:00,

σας καλωσορίζω στο εβδομαδιαίο μουσικό μας αντάμωμα…

 στη «Μουσική Κερασιά,

Δημοτικά τραγούδια,

αλλά και νέες δημιουργίες… στα χνάρια των προηγούμενων,

όπως και διασκευές δημοτικών τραγουδιών

είναι τα μελωδικά κεράσματα αυτής της εκπομπής…

… μιας εκπομπής μουσικής και λόγου

με λαογραφικό – ενθογραφικό περιεχόμενο!

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

φιλοξενούνται στη «Μουσική Κερασιά»

και μας παρουσιάζουν το έργο τους! 

Συντονιστείτε …

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων  στους 98, 7 στα fm– 

και διαδικτυακά στο: www.dimotikoradiofono.gr 

Στην επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής είναι η Εβίτα Θεοχάρη!

Στην αυριανή εκπομπή, Κυριακή (17.02.2019), με αφορμή τη Συλλογή “Προσωπίδες και Τζαμάλες” με 3 ψηφιακούς δίσκους, την έκδοση της οποίας επιμελήθηκε ο Νίκος Νούσιας και ο Βασίλης Ράπτης, φιλοξενώ στο στούντιο του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων τον Βασίλη Ράπτη. Ο Βασίλης Ράπτης είναι χοροδιδάσκαλος ελληνικών παραδοσιακών χορών σε διάφορους Συλλόγους των Ιωαννίνων, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στον Τομέα της Λαογραφίας, επιμελητής εκδόσεων και συντονιστής ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το θέμα της συζήτησής μας σχετίζεται κυρίως με τη σημερινή γιορτή της Αποκριάς στα Ιωάννινα, όπως και με τα έθιμα και τα τραγούδια της.

“… Περισσότερο η φωτιά (η τζαμάλα) και το δρώμενο συνδέεται (σήμερα) με την ψυχαγωγία […]. Δηλαδή οι άνθρωποι ζούνε μία σκληρή καθημερινότητα κι η ανατροπή είναι στο να μπορέσεις να περάσεις […] σ’ ένα χρόνο άχρονο, έτσι ανέμελο, στο να μπορέσεις να γλεντήσεις… να περάσεις αυθόρμητα με τους φίλους σου αυτές τις ημέρες. […]

Και η γιαννιώτικη Αποκριά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει έναν αυθόρμητο χαρακτήρα, δεν είναι τυποποιημένη. Παρ’ ότι οργανώνεται κατά βάσην από τους Συλλόγους και από το Δήμο, ο οποίος συνεισφέρει κατά πολύ στο έθιμο, εντούτοις βλέπουμε ότι οι ομάδες, οι άνθρωποι, οργανώνονται κατά ομάδες, κατά παρέες, δημιουργούν μια δική τους θεματική, να το πούμε έτσι, περιφέρονται στο δρόμο και βλέπεις πάρα πολλές σκηνές θεατρικές, κωμικές, πολύ ωραίες, ξεχύνονται δηλαδή μέσα στα Γιάννενα και βλέπεις κάτι το αυθόρμητο, που νομίζω αυτό διαφοροποιεί και τη γιαννιώτικη Αποκριά από τις άλλες […] οργανώσεις, που γίνονται σε άλλες πόλεις, που είναι πιο τυποποιημένες […]”, (λόγια του Βασίλη Ράπτη, από την εκπομπή, που θα μεταδοθεί αύριο).

Επίσης, ο Βασίλης Ράπτης παρουσιάζει και τις πολύ ενδιαφέρουσες, νέες δράσεις, που κατευθύνει, για την ενίσχυση της τοπικής μουσικής ταυτότητας κατά τον εορτασμό της Αποκριάς στα Γιάννενα, ιδίως της Κυριακή των μεγάλων Αποκριών!

Συντονιστείτε… 

 Αναζητήστε τη σελίδα της εκπομπής στο facebook: Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη

Δείτε Επίσης

Π.Κωλέτσιος(Πρόεδρος εργαζόμενων ΕΚΑΒ Ηπείρου)- “Ο όρος “οδηγός ασθενοφόρου” δεν υφίσταται .Για να  μπορέσει κάποιος να δουλέψει στο ασθενοφόρο θα πρέπει να είναι διασώστης”

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Ο όρος “οδηγός ασθενοφόρου” δεν υφίσταται .Για να  μπορέσει κάποιος να δουλέψει στο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments