Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Η.Λιάκρης μιλά για το βραβείο στο Μουσείο Ελιάς και Κέντρου Γαστρονομίας ,«Παραγαία», στην Πάργα

Ο Η.Λιάκρης μιλά για το βραβείο στο Μουσείο Ελιάς και Κέντρου Γαστρονομίας ,«Παραγαία», στην Πάργα

IMG_3030SnapseedΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–     «Όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για λάδι  Πάργας ,μας έλεγαν :  «εννοείτε τα δίχτυα;»…Τώρα έχει μπει το λάδι Πάργας στον χάρτη του ποιοτικού ελαιόλαδου…Στόχος είναι να κρατάμε την παράδοση και την κουλτούρα της Πάργας,στην ελιά…Υπήρχε ελιά απλώς ήθελε λίγο αγώνα παραπάνω και νομίζω ότι έχουμε πετύχει σε πολύ καλό βαθμό..». Ο Ηλίας Λιάκρης ,ιδιοκτήτης του Μουσείου Ελιάς και Κέντρου Γαστρονομίας ,«Παραγαία», στην Πάργα, μίλησε στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ»(Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων   μετά την βράβευση στην πόλη Cordoba της Ισπανίας με το βραβείο Aurum Award “Europe Excellence Enogastronomic” – 2017 για την συνολική προσφορά στην ανάδειξη την Ελληνικής και Τοπικής Γαστρονομίας. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “XV EUROPEAN GONGRESS OF ENOGASTORNOMICS BROTHERHOOD” και η επιλογή  έγινε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και  Οινολογίας (CEUCO) το οποίο διοργάνωσε την απονομή και την εκδήλωση..

Όπως ανέφερε, επί ενάμιση περίπου χρόνο το Συμβούλιο παρακολουθούσε τις δραστηριότητες του Μουσείου, ελάμβανε υλικό και τελικά στην εκδήλωση στην Ισπανική πόλη ,στην οποία συμμετείχαν  εκπρόσωποι από εννέα χώρες της Ευρώπης , ο Ηλίας Λιάκρης παρέλαβε το βραβείο ,που αποτελεί ουσιαστικά  αναγνώριση του έργου και της συμβολής του Μουσείου στην Γαστρονομία .Ο Η.Λιάκρης ανέφερε πως το 2012 ανακαινίσθηκε  πλήρως το μοναδικό σήμερα παλιό ελαιοτριβείο από τα έξη μηχανοκίνητα που υπήρχαν στην περιοχή της Πάργας και σήμερα ο χώρος είναι επισκέψιμος. Στους επισκέπτες πραγματοποιείται ξενάγηση στον χώρο, με αναφορές στον τρόπο συλλογής της ελιάς στο παρελθόν, και στο τρόπο που το προϊόν συλλέγεται σήμερα, ενώ στο τέλος ακολουθούν γευσιγνωσίες. . Στο Μουσείο παράγονται εννέα προϊόντα ,όλα σχετικά με το ελαιόλαδο .

Ο Μουσειακός χώρος λειτουργεί  ,από Δευτέρα έως Κυριακή, από τις 10.30 έως 22.30.(επικοινωνία στο τηλέφωνο 2684 032889)ενώ  περισσότερες πληροφορίες παρέχονται  στην ιστοσελίδα www.paragaea.gr.

Ακούστε την συνέντευξη  https://www.youtube.com/watch?v=0aX8wcrxJEM

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments