Τετάρτη , 20 Μαρτίου 2024
Αρχική / Χωρίς κατηγορία / Ο Κων. Σπυράκος ,καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,απαντά σε ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα.

Ο Κων. Σπυράκος ,καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,απαντά σε ερωτήματα για την αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα.

csm_%cf%83%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%823_14fefb671bΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Επιστημονικά ,επίκαιρα και χρήσιμα στοιχεία για το θέμα της αντισεισμικής προστασίας παρέθεσε σήμερα ο Κωνστανίνος Σπυράκος ,καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,μιλώντας στην εκπομπή  “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων ,ενώ απάντησε και σε ερωτήματα που είχαν τεθεί από ακροατές -ακροάτριες του σταθμού.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γιατί δεν υπήρχαν σοβαρές ζημιές αν και ο σεισμός  στην περιοχή των Ιωαννίνων ήταν ιδιαίτερα αισθητός και μεγέθους 5,3 Ρίχτερ,(“πολυπαραμετρικό το θέμα”),  στο πόσα Ρίχτερ αντέχουν οι κατασκευές στην Ελλάδα (“για το μέγεθος των σεισμών που έχουμε στην Ελλάδα μια κατασκευή η οποία έχει μελετηθεί με τον αντισεισμικό κανονισμό συμπεριφέρεται με καλό τρόπο.Μπορεί να εμφανιστούν βλάβες αλλά βλάβες ελέγξιμες ,ώστε να μη τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ανθρώπων και οι βλάβες να είναι επιδιορθώσιμες”). στην σχέση επιτάχυνσης του σεισμού και ζημιών (“δεν είναι καθοριστική μόνο η επιτάχυνση”).

Σημείωσε πως έχουμε ραγδαία εξέλιξη στο θέμα των αντισεισμικών κανονισμών στις νέες τεχνολογίες .Τόνισε πως σ΄αυτό το θέμα έχουν γίνει πολλά από την Πολιτεία” θα θέλαμε περισσότερα”, και προέτρεψε τους πολίτες να συνταχθούν με αυτά που καθορίζει η Πολιτεία, ιδιαίτερα για το θέμα των αυθαίρετων κατασκευών.

Για την μετατόπιση του βουνού Μιτσικελίου είπε ότι είναι φυσιολογικό φαινόμενο ,αναφέρθηκε στα επιτεύγματα στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας και έδωσε συγκεκριμένο στοιχεία από τις έρευνες στο Εργαστήριο  Αντισεισμικής Τεχνολογίας , ενώ με αφορμή  τον πρόσφατο σεισμό στον Ιωαννίνων τόνισε πως  “είναι ένα κουδουνάκι που σας υπενθυμίζει  την σεισμικότητα της περιοχής,λάβετε τα μέτρα σας ,ενισχύστε τα σπίτια σας προστατέψτε  τα σχολεία ,τις εκκλησίες τα μνημεία” και εξήγησε πως μπορεί και μετά από ένα ορισμένο διάστημα να εκδηλωθεί ένας μετασεισμός. Ακούστε την συνέντευξη

Δείτε Επίσης

“Ημέρα Καινοτομίας”, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μία ξεχωριστή Ημέρα Καινοτομίας διοργανώνεται την Τρίτη 28 Μαρτίου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments