Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο χαιρετισμός του αντιδημάρχου Ν.Γκόλα στο 46ο τακτικό συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στα Γιάννενα

Ο χαιρετισμός του αντιδημάρχου Ν.Γκόλα στο 46ο τακτικό συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στα Γιάννενα

Από  Χάρης  Δάφλος—Άρχισαν  χθες  το  απόγευμα  σε  αίθουσα  του  ξενοδοχείου    DU  LAC  οι  εργασίες  του  τακτικού  συνεδρίου  της  ΠΟΕ-ΟΤΑ.Στον  χαιρετισμό  του  ο  Αντιδήμαρχος   Ιωαννίνων ,Νίκος  Γκόλας , ανέφερε  τα  εξής:

Κυρίες και κύριοι

Αγαπητοί φίλοι

Τα Γιάννενα σας υποδέχονται με ιδιαίτερη χαρά στις εργασίες του Συνεδρίουσας.

Ελπίζουμε, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας, ο χρόνος σας να σάς επιτρέψει να γνωρίσετε την πόλη μας, η οποία διαθέτει πλούσια πολυπολιτισμική ταυτότητα,εξαιρετική φυσική ομορφιά και την κατάλληλη υποδομή, ώστε να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους και επισκέπτες της.

Η χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται τις πολλαπλές συνέπειες μιας βαθιάς κρίσης, που δεν έχουν επηρεάσει μόνο τη ζωή των εργαζομένων,των πολιτών γενικότερα, αλλά και τη λειτουργία της διοίκησης. Ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, τα προβλήματα είναι αλληλένδετα και αντανακλώνται προς κάθε κατεύθυνση. Και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι ξέρουμε ότι, στη δύσκολη περίοδο που βιώσαμε και βιώνουμε, οι δήμοι κλήθηκαν, με διαρκώς μειούμενους οικονομικούς πόρους και προσωπικό, να ανταποκριθούν σε σύνθετες, μεγάλες κοινωνικές ανάγκες και όχι μόνο. Αναγκάστηκαν, υπό την πίεση της σκληρής πραγματικότητας και μέσα σε ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, να καλύψουν χρόνιες ανεπάρκειες της πολιτείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, με αρμοδιότητες που είχαν και δεν είχαν.

Ουσιαστικά, κλήθηκαν, σε συνθήκες που οι πολίτες ταλανίζονταν από πρωτόγνωρες, μη προβλεπόμενες ανατροπές, να εξασφαλίσουν την αναγκαία κοινωνική συνοχή, τη σταθερότητα και συνέχεια. Αυτό που με μία λέξη θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως κανονικότητα.

Σε αυτή την αρνητική συγκυρία της παρατεταμένης κρίσης, που δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων μας σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας (το οικονομικό, το πολιτικό και το κοινωνικό), ο δήμος Ιωαννιτών δε φοβήθηκε να σηκώσει το φορτίο των ευθυνών του. Ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με αποφασιστικότητα, ψύχραιμη, εξωστρεφή διαχείριση κι εξέπεμψε θετικά μηνύματα αυτοπεποίθησης και ελπίδας προς την τοπική κοινωνία.

Συντήρησε  το υπάρχων δίκτυο υποδομών και, όπου οι οικονομικές δυνατότητες το επέτρεψαν, το επέκτεινε και το εκσυγχρόνισε, στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού σχεδιασμού αστικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων. Κράτησε την πόλη καθαρή, αναβαθμίζοντας μάλιστα την αισθητική εικόνα της. Επιτέλεσε ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, εφοδιάζοντας με τα στοιχειώδη όσους συμπολίτες μας αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης. Προσέγγισε το Προσφυγικό, χωρίς φοβικότητα, αλλά με ειλικρινή διάθεση έκφρασης αλληλεγγύης και στήριξης των προγραμμάτων για να σταθούν οι πρόσφυγες στα πόδια τους.

Η δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων πίστευε και δεν έπαψε στιγμή να πιστεύει ότι, παρά τις στρεβλώσεις της δημόσιας διοίκησης και τις οικονομικές δυσχέρειες της εποχής μας, οι δήμοι μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης. Με τις απαραίτητες συνεργασίες, την απαιτούμενη βούληση και το κατάλληλο δυναμικό, μπορούν να διαμορφώσουν ένα ισχυρό προωθητικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Άλλωστε, σήμερα, αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος των πόλεων, γίνεται πιο ενεργός και προβάλλουν περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και παρέμβαση στις διεκδικήσεις και τις αποφάσεις.

Με πυξίδα αυτή την αντίληψη, τα τελευταία χρόνια, υλοποιούμε μία αρκετά φιλόδοξη στρατηγική για την τουριστική προβολή και ανάδειξη της περιοχής μας, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν γίνει ήδη ορατά. Τα Γιάννενα βρίσκονται πλέον, όλες τις εποχές του χρόνου, στις κορυφαίες θέσεις των τουριστικών προορισμών εντός της ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα, έχουμε επιτύχει τη «διείσδυσή» μας σε πολλές νέες μεγάλες τουριστικές αγορές του εξωτερικού και στόχος μας παραμένει να καταλάβει ο τόπος μας μία περίοπτη θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμούμε πως θα συμβάλλουν σημαντικά το επόμενο διάστημα και οι κοπιώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με όλο και περισσότερες πόλεις του εξωτερικού.

Τα Γιάννενα μετατρέπονται μήνα με το μήνα σε έναν δυναμικά αναδυόμενο τουριστικό προορισμό και αυτόδεν μπορεί παρά να έχει θετική αντανάκλαση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Και αυτή, με τη σειρά της, όπως προανέφερα, σταδιακά, θα αντικατοπτριστεί στην κοινωνική καθημερινότητα.

Σε αυτή τη, χωρίς αμφιβολία, δύσκολη διαδρομή που διανύσαμε για να κρατηθούμε όρθιοι και τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα και να προκόψει ο τόπος μας, ο δήμος Ιωαννιτών είχε ισχυρό σύμμαχό του το ανθρώπινο δυναμικό του. Η δημοτική Αρχή βλέπει τους εργαζόμενους ως συνεργάτες και επιδιώκει μία εποικοδομητική συνεργασία μαζί τους για το καλό όλων. Της πόλης, των πολιτών και των εργαζομένων.

Σας ευχαριστώ

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίουσας και καλή διαμονή στην πόλη μας.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments