Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Πάνω απο 61 εκ. ευρώ το κόστος των ζημιών από πλημμύρες & κατολισθήσεις στην Ήπειρο

Πάνω απο 61 εκ. ευρώ το κόστος των ζημιών από πλημμύρες & κατολισθήσεις στην Ήπειρο

Ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης είναι για την Άρτα 22,6 εκατ., τη Θεσπρωτία 7,2 εκατ., τον νομό Ιωαννίνων 21,5 εκατ. και για την Πρέβεζα 10,3 εκατ. ευρώ.

arta4Στο ποσό των 61.611.200 ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα της περιόδου Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2015.

Ο σχετικός φάκελος με πλήρη τεκμηρίωση έχει αποσταλεί από την Περιφέρεια στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, με την επισήμανση ότι η αποτίμηση όμως είναι συνεχής και βαρύνουσα, αφού υπάρχουν ζημιές και καταστροφές που συνεχίζουν να εμφανίζονται ως απόρροια των ίδιων φαινόμενων. Ταυτόχρονα από την Περιφέρεια επαναλαμβάνεται το αίτημα για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών ως πλημμυροπαθών ή κατολισθαινουσών (κατά περίπτωση) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων.

Κατά Περιφερειακή Ενότητα ο προϋπολογισμός για τα έργα αποκατάστασης επιμερίζεται ως εξής:

Π.Ε. Άρτας: 22.645.000, Π.Ε. Θεσπρωτίας 7.165.000, Π.Ε. Ιωαννίνων 21.470.000, Π.Ε. Πρέβεζας 10.331.200.

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και η αποκατάσταση των ζημιών συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες (για τα επιμέρους προβλήματα στις Π.Ε.), οι επικεφαλής- εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου-Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ι. Λώλος, οι Δήμαρχοι Ν. Σκουφά κ. Ευ. Γιαννούλης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Π. Μίγδος, Ζηρού κ. Ν. Καλαντζής και εκπρόσωποι των πληγέντων από τις πλημμύρες κατοίκων του Ανθότοπου Π.Ε. Άρτας και Περάματος Π.Ε. Ιωαννίνων.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας εργάστηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ευχαριστώντας παράλληλα για τη συνεργασία που υπήρχε μέχρι και σήμερα τους Δημάρχους των πληγεισών περιοχών.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε τους πληγέντες ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την αποκατάστασή τους. «Συμμεριζόμαστε την αγωνία σας, γιατί ξέρουμε πως λειτουργεί διαχρονικά το κεντρικό κράτος και να είστε σίγουροι ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις ενέργειες που γίνονται», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ζητηθεί εκτός των άλλων και η κατά τρεις μήνες παράταση της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Αναφερόμενος σε επιμέρους θέματα ο Περιφερειάρχης, τόνισε και τα εξής:

Για τα Φράγματα του Πουρναρίου I και ΙΙ, είπε, ότι δικαιώθηκε η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου για μη πώλησή τους, «γιατί από τότε που κατασκευάστηκαν, δεν έγιναν ούτε αντιπλημμυρικά έργα, ούτε διευθέτηση του Αράχθου, ούτε αρδευτικά έργα». «Πρέπει- συνέχισε- να υπάρξει άμεση απαίτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για οριοθέτηση του Αράχθου και για καθαρισμό του, αλλά και αλλαγή του αντιπλημμυρικού σχεδίου».

Καθαρισμοί- πρόσθεσε σε άλλο σημείο – πρέπει να γίνουν σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των Υδάτων έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Επεσήμανε επίσης, ότι οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καθαρίσουν τις τάφρους. «Τι να κάνουν οι ΤΟΕΒ; Αν δεν βάζαμε εμείς λεφτά, δεν θα είχαν ούτε να ποτίσουν. Μετά τα προβλήματα του 2010 δόθηκε εντολή να καθαριστούν παντού οι τάφροι. Και αυτό ήταν ωφέλιμο», συμπλήρωσε.

Για τη λίμνη Παμβώτιδα

Ο Περιφερειάρχης, με αφορμή, τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και σε περιοχές της Θεσπρωτίας, τόνισε ότι θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για το ανώτατο όριο που πρέπει να έχει η λίμνη Παμβώτιδα, ώστε να μη «πνίγονται» το Πέραμα, το Νησί και η περιοχή Βρυσέλλας.

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments