Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για “το λαϊκό δικαίωμα στην υγεία” με διοργανωτές Εργατικά Κέντρα, Σωματεία από το χώρο της Υγείας,και συμμετοχή φορέων της Βορειοδυτικής Ελλάδας
DCIM100MEDIADJI_0196.JPG

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για “το λαϊκό δικαίωμα στην υγεία” με διοργανωτές Εργατικά Κέντρα, Σωματεία από το χώρο της Υγείας,και συμμετοχή φορέων της Βορειοδυτικής Ελλάδας

DCIM100MEDIADJI_0196.JPG

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Μαχητικό, μαζικό το χθεσινό πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για το λαϊκό δικαίωμα στην υγεία που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων.

Το συλλαλητήριο συνδιοργάνωσαν :

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας-Βόνιτσας

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Από το χώρο της υγείας συνδιοργανωτές ήταν :

το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας,

ο Πρωτοβάθμιος Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας,

το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας

ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Άρτας,

το Σωματείο Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου,

το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων,

ο Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων , Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου.

Ακόμα με αποφάσεις τους συμμετείχαν :

το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων,

η Ένωση Επισιτισμού – Τουρισμού Ιωαννίνων

και το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων .

Τέλος στο συλλαλητήριο συμμετείχαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με αποφάσεις τους :

ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής

ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού

ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού – Αρχαιολογικού

και ο Φοιτητικός Σύλλογος Φιλολογίας.

 

Οι διαδηλωτές από τις διάφορες πόλεις της Ηπείρου έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης από την προσυγκέντρωση στη Νομαρχία με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως “Πρόνοια Υγεία Ανάγκη Λαϊκή, Μέτωπο Λαέ για την Ανατροπή” και “ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Πλουτοκρατία κάνουνε εμπόριο με πρόνοια υγεία”.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων,”το συλλαλητήριο αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειρά πρωτοβουλιών και αγωνιστικών παρεμβάσεων που προηγήθηκαν σε μια σειρά εργοστάσια, χώρους δουλειάς, χώρους υγείας κλπ. όπου άνοιξε για τα καλά το ζήτημα του λαϊκού δικαιώματος για την υγεία, με τους εργαζόμενους να λαμβάνουν μέρος και να τοποθετούνται για το ζήτημα, αλλά και για την αναγκαιότητα συμμετοχής στην οργάνωση του αγώνα συνολικά ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, της πρόνοιας, της περίθαλψης και της κοινωνικής ασφάλισης.”

Πριν την κεντρική ομιλία, απεύθυναν χαιρετισμούς ο Γιώργος Μπούργος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, ο Γιάννης Ιωαννίδης εκ μέρους των φοιτητικών Συλλόγων, ο Χρήστος Βεργίνης πρόεδρος του πρωτοβάθμιου συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, ο Κ. Αραβανής Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Κέρκυρας, ο Χρήστος Χριστογιάννης πρόεδρος του συλλόγου προνοιακών μονάδων Ηπείρου και την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Τουλκιαρίδου.

 

«Υψώνουμε φωνή ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματιών τη ζωή και την υγεία μας», τόνισε,  η Χριστίνα Τουλκιαρίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων. «Σήμερα συζητάμε, συμφωνούμε, και υψώνουμε τη γροθιά μας απέναντι στον πραγματικό υπεύθυνο, τις πραγματικές αιτίες της βάρβαρης κατάστασης στην υγεία- πρόνοια: την πολιτική με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων, τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Σήμερα από την Ήπειρο στέλνουμε το μήνυμα ο αγώνας για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος ο αγώνας για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία και πρόνοια είναι αγώνας επιβίωσης για την Εργατική Τάξη. Αγώνας από τον οποίο δεν πρόκειται να παραιτηθούν οι ταξικές δυνάμεις».

Και κατέληξε αναφέροντας: «Δίνουμε συνέχεια στο αγωνιστικό μας κάλεσμα, στις πόλεις μας με τα ταξικά σωματεία την 1 Μάη με σύνθημα του αγώνα μας και περιεχόμενο: με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους προσφυγιά»

Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Χρήστος Βεργίνης, αφού περιέγραψε την κατάσταση στην υγεία που επικρατεί σε Λευκάδα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, με τα νοσοκομεία των αντίστοιχων περιοχών να υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων γιατρών, τόνισε: «Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια δράσεων, από τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανάδειξης και διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα της υγείας στην περιοχή. Έρχεται σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Πρέβεζα που συμμετείχαν δεκάδες υγειονομικοί, εργάτες, λαός, γιατί η υπόθεση της υγείας δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Αφορά πρωτίστως τις λαϊκές οικογένειες».

Σε άλλο σημείο ο ομιλητής, ανάφερε ότι, «το καπιταλιστικό κέρδος είναι η αιτία της τραγικής κατάστασης που βιώνουν υγειονομικοί, ασθενείς και λαός και αυτό πρέπει να ξεριζωθεί. Το ζήτημα της υγείας είναι πρωτίστως πολιτικό. Είναι ταξική επιλογή η στρατηγική που υλοποιείται χρόνια τώρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης, που μπουκώνει με εκατ. ευρώ τους επιχειρηματίες, τους απαλλάσσει από φόρους, την ίδια ώρα που ληστεύει τους παραγωγούς όλου του πλούτου, δηλαδή το λαό. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών».

Ο Χρήστος Βεργίνης, κατέληξε λέγοντας: «Βαδίζουμε στο δρόμο που μπορεί να φαντάζει δύσκολος. ‘Έχει συσσωρευτεί όμως, πολύ μεγάλη πείρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές λύσεις. Απαιτεί εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τη σφραγίδα των εξελίξεων προς όφελος μας. Σε αυτό το δρόμο θα κερδίζουμε δικαιώματα αλλά και θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας σε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς ανεργία. Με πολιτισμό και αθλητισμό σε μια εποχή με ασύλληπτα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα που τώρα καταστρέφονται γιατί δεν μπορούν να μπουν στην παραγωγή, διότι δε αποφέρουν το μέγιστο κέρδος στους καπιταλιστές» .

«Οι ιδιωτικοποιήσεις και η παράδοση σε εργολάβους τομέων όπως είναι η καθαριότητα θα οδηγήσουν στην παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο ολόκληρων των δομών», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Μπούργος, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνέχισε ο ομιλητής, «είναι οι εργαζόμενες σε εργολαβικά συνεργεία καθαριότητας που ενώ δουλεύουν σε συνθήκες δύσκολες και πρέπει να διατηρούν τους χώρους καθαρούς για την υγεία των νοσηλευομένων, την ίδια στιγμή οι ίδιες δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί ή και απλήρωτες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δικής τους υγείας».

Ο Χριστόφορος Χριστογιάννης, από το σωματείο Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου είπε χαρακτηριστικά για το χώρο της υγείας πρόνοιας: “η πρόνοια είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας κάθε αλλαγής στο χώρο της υγείας τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Απευθύνουμε δραματική έκκληση για το μέλλον των μονάδων μας, οι οποίες λειτουργούν μόνο χάρη στην ευσυνειδησία και το φιλότιμο των εργαζομένων”

ο Γιάννης Ιωαννίδης, από την Ιατρική σχολή Ιωαννίνων ανέφερε “Η τεράστια υποχρηματοδότηση, η πλήρης παράδοση της έρευνας και του περιεχόμενου των σπουδών μας στους μεγάλους ομίλους, η διαμόρφωση φτηνού και ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού είναι πτυχές της ίδιας στρατηγικής. Της στρατηγικής που οδηγεί στην υποστελέχωση νοσοκομείων, της στρατηγικής που εγκλωβίζει τον προσανατολισμό της υγείας στο στενό κοστούμι που ράβουν στα μέτρα των κερδών τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι με την Κυβέρνηση. Στρατηγική που καταργεί την πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ενώ επιδιώκει να φτιάξει ένα σύστημα υγείας με φθηνούς εργαζόμενους και ασθενείς που δεν θα κοστίζουν στο κράτος ώστε στο τέλος να μένει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.”

Από την πλευρά του ο Κ.Αραβανής Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Κέρκυρας περιέγραψε με μελανά χρώματα τις εργασιακές σχέσεις  στο νοσοκομείο Κέρκυρας , με την χαρακτηριστική φράση “απ’ έξω είναι κούκλα και από μέσα πανούκλα”

Ακολούθησε η πορεία στους δρόμους της πόλης

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments