Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Παράθυρο αισιοδοξίας- Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα*

Παράθυρο αισιοδοξίας- Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα*

v.tsirkas2Από:Γιώργος Γκόντζος–Παράθυρο αισιοδοξίας- Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα ,βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός διαφορετικού μέλλοντος για τη χώρα μας. Από τα 10,3 δις που θα εκταμιευτούν συνολικά, 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 700 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα «πέσουν» στην πραγματική οικονομία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Πρώτη φορά έχουμε έναν ρητά διατυπωμένο οδικό χάρτη για τη διευθέτηση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με σκοπό την απομείωσή του. Για τα επόμενα είκοσι σχεδόν χρόνια θα έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, γεγονός που δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία, όταν οι αντίστοιχες δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια έφτασαν μέχρι το 33% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και για τον λόγο αυτό πρέπει να ρυθμιστεί η βιωσιμότητα του.

Με το τέλος της αξιολόγησης λήγει και μια μακρά περίοδος παρατεταμένης αβεβαιότητας. Έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε τώρα σε μια νέα περίοδο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και να δουλέψουμε για να βγούμε επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας όπου μας ενέπλεξαν οι καταστροφικές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων. Στοχεύουμε στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και όχι σε μία επίπλαστη ανάπτυξη για λίγους και εκλεκτούς.

Όλοι γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι κάναμε έναν δύσκολο συμβιβασμό υπό το καθεστώς μιας εκβιαστικής επιτροπείας στην οποία μας έριξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο καλό ή το κακό. Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο. Με τη δέσμευση ότι θα υλοποιήσουμε αυτή τη δύσκολη συμφωνία με τον πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο, ζητήσαμε τον Σεπτέμβρη του 2015 την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Με την εντολή αυτή, νωπή και ισχυρή ακόμα, προχωρήσαμε στην επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, διασφαλίσαμε την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, αναπροσαρμόσαμε τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, γεγονός που σημαίνει ότι 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα πληρώσουν τον ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ, και κυρίως προστατέψαμε τις κύριες συντάξεις και τη συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου που κατευθύνονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με επίκεντρο την καινοτομία, την έρευνα και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία

Για πρώτη φορά αυτοί που απολάμβαναν «ασυλία» από το ίδιο το σύστημα της διαπλοκής, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και θα λογοδοτήσουν για σκάνδαλα και υπεξαιρέσεις εκατομμυρίων ευρώ από την περιουσία του ελληνικού λαού. Για αυτές τις υποθέσεις που έρχονται στο φως, το μιντιακό κατεστημένο εξακολουθεί να εθελοτυφλεί και να σιωπά. Μαζί του σιωπά και η αξιωματική αντιπολίτευση που δυστυχώς δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς ελέγχονται αποτελεσματικά για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, της φοροδιαφυγής και της εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Νέες λίστες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως τα «Panama Papers», όπου φιγουράρουν ελληνικά ονόματα. Μετά από μια εικοσιπενταετία ασυδοσίας και θολού τοπίου, θεσμοθετήθηκε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη νόμιμη αδειοδότηση των καναλιών. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Με την τροπολογία σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρίες αποδείξαμε ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι είναι στις λίστες, όσοι τους αθώωναν και έκρυβαν τις λίστες στα συρτάρια επί χρόνια αλλά και αυτοί που αποθέωναν τον Παπασταύρου και τους όμοιούς του. Με τη νέα ρύθμιση απαγορεύεται και θεωρείται ασυμβίβαστη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.
Η επαφή με την κοινωνία και τις προσδοκίες της αποτελεί το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οδηγό για τις δικές μας επιλογές. Διαμορφώνουμε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για διαφάνεια και λογοδοσία των πολιτικών προσώπων, για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών και ενισχύουμε τον λαϊκό έλεγχο. Γυρίζουμε την πλάτη μας στο αμαρτωλό πολιτικό σύστημα και σε όσους το υπηρέτησαν και σχεδιάζουμε με αποφασιστικότητα ένα καινούριο μέλλον για τον τόπο.

Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να επιστρέψουν αυτοί που επένδυσαν στην καταστροφή της χώρας και την «αριστερή παρένθεση» για να ξαναπιάσουν γρήγορα τις καρέκλες της εξουσίας. Αυτοί που ζητούσαν να υπογραφεί άρον άρον η συμφωνία του καλοκαιριού την οποία ψήφισαν και σήμερα την καταγγέλλουν ως καταστροφική. Αυτοί που προκάλεσαν φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό,  υποστήριξαν ακραίες πολιτικές λιτότητας και ταυτίστηκαν με τις θέσεις του ΔΝΤ. Αυτοί που κατηγόρησαν τους εταίρους για επιείκεια απέναντι στην Κυβέρνηση της Αριστεράς.

Προχωράμε μπροστά και εργαζόμαστε συστηματικά για να κλείσουμε οριστικά τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας – ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments