Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Παρουσίαση βιβλίων του Γεώργιου Δ. Παναγόπουλου

Παρουσίαση βιβλίων του Γεώργιου Δ. Παναγόπουλου

G.D._Panagopoulos_(couv.)

               Από:Γιώργος Γκόντζος

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα  7.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» τα βιβλία του Γεώργιου Δ. Παναγόπουλου:

                Ζητήματα Εκκλησιολογίας: Ερμηνευτική προσέγγιση πτυχών του μυστηρίου της Εκκλησίας με βάση την Ορθόδοξη Πατερική Παράδοση (εκδόσεις Μυρμιδόνες)

και

                Ορθόδοξη Θεολογία και τουρκοκρατούμενος Ελληνισμός (εκδόσεις Μυρμιδόνες)

Για το συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεος, ο  Αλέξανδρος Αλεξάκης, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο συγγραφέας, Γεώργιος Δ. Παναγόπουλος, Επίκ. Καθηγητής Δογματικής ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων.

Την εκδήλωση συντονίζει η Γεωργία Γιώτη, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών, Απόφοιτος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Ζητήματα Εκκλησιολογίας: Ερμηνευτική προσέγγιση πτυχών του μυστηρίου της Εκκλησίας με βάση την Ορθόδοξη Πατερική Παράδοση ο συγγραφέας αναφέρει: Η έκθεση της ορθόδοξης διδασκαλίας περί Εκκλησίας δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση μιας συστηματικής αναφοράς στις πατερικές μαρτυρίες, στον λόγο και την παρακαταθήκη των ιερών της Εκκλησίας μας Πατέρων, ο οποίος δεν αυτοερμηνεύται (σε αυτή την περίπτωση θα διολισθαίναμε σε μια sui generis επανέκδοση με «ορθόδοξο» πρόσημο της προτεσταντικής αρχής sola scriptura), αλλά προσεγγίζεται μυσταγωγικά υπό την χειραγώγηση των ζωντανών μαρτύρων της Παραδόσεως εντός της εκκλησιαστικής κοινωνίας. Αν αυτό θεωρηθεί σχολαστικό ή, σε κάθε περίπτωση, κουραστικό για τον αναγνώστη, παρακαλώ να ληφθεί υπόψη η προτροπή του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος μας καλεί σε υπακοή στους θεόπτες, τους εν θεωρία προκόψαντες πιστούς και καταξιωθέντες να συμβασιλεύσουν εν Χριστώ με την Αγία Τριάδα κατά πρόληψη της εσχατολογικής δόξας: «Ὑπὲρ λόγον δ’ ἴσμεν καὶ ὅσα λέγειν ἐφεῖται τῶν θείων, ὡς καὶ ταῦτα καθ’ ὑπερέχοντα λόγον (οὐ γὰρ ἔξω λόγου κατ’ ἔλλειψον, ἀλλ’ ἐκτὸς λόγου τοῦ καθ’ ἡμᾶς)… Οὐκ ἄρα ἡμῖν αὐτοῖς ἐπιτρεπτέον περὶ Θεοῦ τι λέγειν, ἀλλ’ ἡμᾶς αὐτοὺς ἐπιστρεπτέον πρὸς τοὺς ἐν Πνεύματι τὰ τοῦ Πνεύματος λαλοῦντας…».

Περισσότερα: httpsss://panagopoulos-dogmatiki.blogspot.gr/2015/04/blog-post_23.html

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments