Τρίτη , 26 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Παρουσιάστηκε ο οικονομικός απολογισμός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου- Πρότυπο οικονομικής διαχείρισης ο Δήμος Ιωαννιτών

Παρουσιάστηκε ο οικονομικός απολογισμός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου- Πρότυπο οικονομικής διαχείρισης ο Δήμος Ιωαννιτών

“Ο Δήμος Ιωαννιτών κατάφερε αυτή την Δημοτική περίοδο να μετατραπεί από έναν Δήμο αφερέγγυο, υπερχρεωμένο και αναξιόπιστο σε ένα πρότυπο οικονομικής διαχείρισης κάτι που αποδεικνύεται και με την κατάταξή του στην έρευνα του ΚΕΦιΜ όπου ο Δήμος μας είναι ο πρώτος αστικός Δήμος στη χώρα στην διαφάνεια, τη λογοδοσία και την οικονομική του διαχείριση».

Αυτό τόνισε στις δηλώσεις του με αφορμή την παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Δήμος Ιωαννιτών οικονομικά υγιής πλέον, μπορεί να χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να χρειάζεται να δανειστεί και να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του.

«Η προσπάθεια βέβαια ξεκίνησε από το 2011 αλλά την περίοδο 2014-2019 κορυφώθηκε, παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλοι οι έλληνες με τα γνωστά δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 που είχαν άμεση συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο Δήμο Ιωαννιτών.

Παρόλα αυτά εμείς, πιστοί στο πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες το 2014, δεν θέσαμε ποτέ σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Δήμου, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε με βάση τους πραγματικούς μας πόρους, την ίδια ώρα που καταφέραμε να αποπληρώσουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, χρέη εκατομμυρίων ευρώ που κληρονομήσαμε από τις Δημοτικές Αρχές οι οποίες στην εποχή των παχιών αγελάδων αποδείχτηκαν κάκιστοι διαχειριστές του Δημόσιου χρήματος, φορτώνοντας με χρέη εκατομμύριων τους Δημότες», επισήμανε ο κ. Μπέγκας, ευχαριστώντας τους δύο αντιδημάρχους Οικονομικών αυτής της περιόδους, Θανάση Μανταλόβα και Θωμά Γιωτίτσα, αλλά και τις υπηρεσίες για την εξαιρετική δουλειά.

Ο κ. Γιώτιτσας με τη σειρά του σημείωσε πως το 2014, όταν η νυν Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είχε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 5ετίας για το Δήμο με όραμα και στόχους για το πώς θέλουμε την πόλη μας, βασισμένο όμως πάνω  σε μια θεμελιώδη πολιτική φιλοσοφία που πρέσβευε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τον τόπο χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του.

«Οι πολίτες των Ιωαννίνων μας εμπιστεύτηκαν, και μας έδωσαν την εντολή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Χωρίς ούτε ένα ευρώ δανειοδότησης, φορτωμένοι με δυσθεώρητα χρέη, και με μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις καταφέραμε να είμαστε σήμερα ένας Δήμος πρότυπο όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση με γνώμονα το τρίπτυχο δεν υποθηκεύουμε το μέλλον του Δήμου, δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομική μας βιωσιμότητα, σχεδιάζουμε έργα με βάση πραγματικούς πόρους», σημείωσε ο κ. Γιώτιτσας για να συνεχίσει:

Πιστοί σε αυτή τη φιλοσοφία κατευθύναμε τις δράσεις μας πάνω σε 4 βασικούς πυλώνες : Καθημερινότητα, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός-αθλητισμός, οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Στη συνέχεια παρέθεσε με στοιχεία την σπουδαία δουλειά που έγινε στον τομέα των οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά ο κ. Γιωτίτσας υπογράμμισε τα εξής:

  • Παραλάβαμε δυσθεώρητους συντελεστές δημοτικών τελών και τους παραδίδουμε μειωμένους κατά 30% τόσο στις επιχειρήσεις όσο και σε στοχευμένες περιοχές που είχαν αδικηθεί.
  • Θεσμοθετήσαμε μια σημαντική ελάφρυνση σε ευπαθείς ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι άποροι, τα ΑΜΕΑ, οι μακροχρόνια άνεργοι, με την θέσπιση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού τιμολογίου και απαλλαγές δημοτικών τελών που φτάνουν έως και το 80%.
  • Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα έργων που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες της πόλης λόγω έλλειψης πόρων. Παραδίδουμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από δικούς μας πόρους, με έργα σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου μας.
  • Παραλάβαμε Νομικά Πρόσωπα με ελλιπή χρηματοδότηση. Μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονταν στον ΟΚΠΑΠΑ, το Πνευματικό Κέντρο, το ΔΗΠΕΘΙ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, τον Ζωγράφειο Οίκο ευγηρίας. Το 2019, το σύνολο των Νομικών Προσώπων θα εισπράξουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ, 20% δηλαδή περισσότερα από το 2015. Συνολικά, την τετραετία 2015 – 2018 επιχορηγήσαμε τα Νομικά Πρόσωπα με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους.
  • Παραλάβαμε 27 εκατομμύρια ευρώ χρέη προς τράπεζες και ΙΚΑ. Το 2019 θα παραδώσουμε έναν Δήμο με οφειλές κάτω από 16 εκατομμύρια ευρώ.
  • Παραλάβαμε 49 εκατομμύρια ανείσπρακτων οφειλών και παραδίδουμε έναν Δήμο με 43 εκατομμύρια ανείσπρακτα, αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που έγινε στο κυνήγι των οφειλετών. Την τετραετία 2015 – 2018 καταφέραμε να εισπράξουμε περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια παλαιών βεβαιωμένων οφειλών.
  • Παραλάβαμε μια πόλη όπου δεν είχε εκπονηθεί ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος. Επενδύσαμε ήδη πάνω από 500.000 ευρώ για να αναδείξουμε, με στοχευμένες ενέργειες, τα Γιάννενα δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της πόλης.
  • Καταγράψαμε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και των κληροδοτημάτων. Δημιουργήσαμε αναλυτικούς φακέλους για περισσότερα από 1200 ακίνητα του Δήμου τα οποία για 1η φορά έχουν δηλωθεί στο Ε9 για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση τους.
  • Αποπληρώσαμε παλιές οφειλές άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ για ΙΚΑ ΑΔΕΙ, φόρο εισοδήματος, δάνεια, ρυμοτομίες και τόκους υπερημερίας.
  • Κρατήσαμε σε πολύ υψηλό επίπεδο την εισπραξιμότητα στα ίδια έσοδα του Δήμου. Εισπράξαμε 18,5 εκατομμύρια κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, από μισθώματα, τόκους καταθέσεων, ανταποδοτικά, κοινόχρηστους χώρους, εμπορία πόσιμου ύδατος, διάφορα τέλη, φόρους, εισφορές, προσκυρώσεις, και έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών.
  • Το ποσοστό των εισπραχθέντων τακτικών εσόδων επί των βεβαιωθέντων ξεπέρασε το 98%, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία νέων οφειλών.
  • Πετύχαμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτάρκειας του Δήμου. Το % των εσόδων που προήλθε από κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκε στο 52% το 2018, από 61% το 2015 , 58,5% το 2016 και 56% το 2017.
  • Ολοκληρώσαμε την καταγραφή της φορολογητέας ύλης που αφορά το σύνολο των 92.000 ρολογιών ηλεκτρικού ρεύματος, τις άδειες των καταστημάτων, τους κοινόχρηστους χώρους, τα μισθωμένα ακίνητα του Δήμου. Το αποτέλεσμα ήταν να περιορίσουμε σημαντικά τα διαφυγόντα έσοδα μας.
  • Πετύχαμε ένα σημαντικό ταμιακό πλεόνασμα άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ στα ανταποδοτικά την τετραετία 2015-2018 όχι μόνο χωρίς να αυξήσουμε τους συντελεστές των δημοτικών τελών αλλά, αντίθετα με 4 συνεχείς μειώσεις των τελών αμβλύνοντας σταδιακά αδικίες ετών, κόντρα στο ρεύμα της εποχής όπου τα πάντα πήγαιναν προς τα πάνω. Το σύνολο του ποσού αυτού κατανεμήθηκε σε σημαντικές δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας όπως οι νέες υπογειοποιήσεις κάδων, νέοι συμβατικοί κάδοι απορριμμάτων, νέα οχήματα και μηχανήματα έργου, προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών όπως το Followgreen, την πρόσληψη εποχικών και μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα, την ενίσχυση των πιστώσεων για την αλλαγή των λαμπτήρων με LED και την μετεγκατάσταση του εργοταξίου.
  • Προχωρήσαμε στην επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ τη διετία 2018 – 2019 με 250.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας σημαντικά μειωμένο κόμιστρο για τους κατοίκους των τοπικών μας κοινοτήτων, ελαφρύνοντας έτσι το κόστος μετακίνησης τους.
  • Επιχορηγήσαμε όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης που αιτήθηκαν ενίσχυση με 240.000 ευρώ της διετία 2018 – 2019.
  • Δημοπρατήσαμε και συμβασιοποιήσαμε με εξασφαλισμένους ίδιους πόρους 1 εκατομμυρίου ευρώ τη μελέτη για την πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης – Τσιφλικόπουλου, κλείνοντας μια εκκρεμότητα δεκαετιών και εκπληρώνοντας μια αυτονόητη υποχρέωση του Δήμου που λίμναζε για χρόνια προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών
  • Διαθέσαμε πάνω από 450.000 ευρώ για τη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων ζώων
  • Χρηματοδοτήσαμε με 200.000 ευρώ σημαντικές μελέτες για την ωρίμανση των έργων του νέου ΕΣΠΑ.
  • Επενδύσαμε στις νέες τεχνολογίες και τη μηχανοργάνωση του Δήμου με την εγκατάσταση οπτικών ινών σε Ανατολή , Παμβώτιδα, Μπιζάνι, Πέραμα και την προμήθεια νέων λογισμικών συστημάτων για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.
  • Ενισχύσαμε τις αθλητικές υποδομές με πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε νέα γήπεδα και χώρους μαζικού αθλητισμού σε όλο τον Δήμο.
  • Πετύχαμε μια σημαντική αύξηση των ταμιακών διαθεσίμων του Δήμου. Το 2018 έκλεισε με ένα σύνολο καταθέσεων που ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ. Πόροι που είναι κατανεμημένοι στο σύνολο τους σχεδόν σε σημαντικά έργα και δράσεις για τον τόπο και εξασφαλίζουν ένα σημαντικό απόθεμα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments