Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών μέχρι και το Δεκέμβριο του 2019 παρουσίασαν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κα. Ελένη Ακονίδου, και ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, κ. Βασίλης Γιαννάκης.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναφέρθηκε με συντομία στις εκδηλώσεις. Σημειώνεται ότι στο χαιρετισμό του στο έντυπο πρόγραμμα αναφέρει:

«Σας καλωσορίζουμε σε μια νέα εποχή για τον πολιτισμό στην πόλη μας.

Οι δομές του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι πολιτιστικοί φορείς είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια και την ποικιλομορφία.

Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλες τις καλλιτεχνικές δυνάμεις που ήδη υπάρχουν και παρουσιάζουν σημαντικό έργο στην πόλη, να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά δημιουργών, να δώσουμε βήμα σε προτάσεις που προάγουν τον πολιτισμό χωρίς αποκλεισμούς και με έμφαση στην διαφορετικότητα, την πολυμορφία, την ιδιαίτερη μοναδικότητα της περιοχής και της χώρας μας αλλά και τη γνωριμία με διαφορετικούς πολιτισμούς όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο στην περιφέρεια της Ευρώπης.

Επιπλέον, στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα όσο το δυνατό περισσότερο διευρυμένο πρόγραμμα το οποίο να συμπεριλαμβάνει την πλειοψηφία των Τεχνών με τη συμμετοχή καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών προερχόμενων τόσο από την πόλη όσο και έξω από αυτήν.

Ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα οφείλει να προβάλλει το τοπικό στοιχείο, τους δημιουργικούς ανθρώπους που συνεισφέρουν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι μιας πόλης και που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της. Το Πνευματικό Κέντρο δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να προβάλλουν την δουλειά τους ενώ παράλληλα διευρύνει τους ορίζοντες παρουσιάζοντας έργα και καλλιτέχνες έξω από τα στενά όρια της πόλης και πολλές φορές της χώρας. Αυτή η ιδιόμορφη συνύπαρξη δημιουργικής εσωστρέφειας και επιδραστικής εξωστρέφειας είναι πολλαπλής χρησιμότητας για την πόλη και επεκτείνεται σε όμορους τομείς όπως για παράδειγμα ο τουρισμός.

Η συνύπαρξη και η ισορροπία μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, κλασικού και μοντέρνου, μαζικού και πιο ειδικού πολιτισμού είναι επίσης στο επίκεντρο των πολιτιστικών μας δράσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στον πολιτισμό δεν χωράνε αποκλεισμοί και ανούσιοι διαχωρισμοί και για αυτό σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα που να απαντά στις περισσότερες από τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

Σας καλωσορίζουμε λοιπόν σε μια νέα αρχή και σας καλούμε να παρακολουθήσετε μαζί μας την έναρξη μιας εποχής που φιλοδοξεί να σμιλέψει ένα ξεχωριστό και άκρως ενδιαφέρον μέλλον για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας».

Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου παρουσίασε αναλυτικά τις εκδηλώσεις και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα, και που είμαστε περήφανοι που εκπονήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι μια μικρή πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Πρόκειται για ένα μεταβατικό πρόγραμμα μεταξύ διοικήσεων αλλά απ’ ό,τι θα διαπιστώσετε ιδίοις όμασι, είναι ένα πρόγραμμα που ήδη διακρίνεται από την ποικιλομορφία και στο οποίο δεν κάναμε ποιοτικές ούτε καν ποσοτικές εκπτώσεις. Η πλειοψηφία των Τεχνών εκπροσωπείται είτε με δικές μας παραγωγές είτε με επιλεγμένες προτάσεις που συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμά μας.

Όπως θα δείτε οι δομές μας, το Εικαστικό Εργαστήρι, το Ωδείο, η Συμφωνική Ορχήστρα καθώς και σημαντικοί καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην πόλη βρίσκουν την πόρτα του Πνευματικού Κέντρου διάπλατα ανοικτή ώστε να παρουσιάσουν την δουλειά τους.

Παράλληλα, εντάξαμε στον σχεδιασμό μας εκδηλώσεις για σημαντικούς ανθρώπους του Πολιτισμού με ένα αφιέρωμα σε άγνωστες και γνωστότερες πτυχές του Γιώργου Σεφέρη και τους Νίκο Ξυδάκη και Μιχάλη Γκανά να παρουσιάζουν – μεταξύ άλλων – τα “Γυάλινα Γιάννενα”. Επαναδραστηριοποιούμε (και σιγά σιγά θα επεκτείνουμε ) τις Κυριακές στο Πανί με ειδικά αφιερώματα και επιλεγμένες προβολές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο ενώ εντάσσουμε και επιπλέον σημαντικές δημιουργίες από το χώρο του δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο κινηματογραφικό πρόγραμμα μας,, καλωσορίζουμε για ακόμη μια χρονιά το Soundtrope Festival που φιλοξενεί σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο ενώ επεκτείνουμε και τονώνουμε τις συνεργασίες μας με σημαντικούς φορείς του Πολιτισμού σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, μια γεύση πήραμε ήδη την περασμένη Τρίτη με την σύμπραξη ΔΗΠΕΘΙ και Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Παράλληλα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασιών με Πρεσβείες και Μορφωτικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα με τν σύμπραξη της Τσέχικης Πρεσβείας σε μια πολύπτυχη εκδήλωση που περιλαμβάνει μουσική και κινηματογράφο, παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες εκδόσεις στον Ελληνικό χώρο σε συνεργασία είτε με ανεξάρτητους εκδότες είτε σε σύμπραξη με μεγάλους και σημαντικούς εκδοτικούς Οργανισμούς, όπως το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι χώροι μας γίνονται ένα πεδίο ελεύθερου κοινωνικού και ιστορικού προβληματισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον Όμιλο Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες είναι ήδη γεμάτο από αξιόλογες και ποιοτικές εκδηλώσεις και στην πορεία θα εμπλουτίζεται με ακόμη περισσότερες όπως αρμόζει σε έναν Οργανισμό με δυναμική και το κύρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να βιώσουμε όλοι μαζί μια ιδιαίτερη νέα εποχή για τον πολιτισμό στην πόλη, να αγκαλιάσουμε την καλλιτεχνική δημιουργία για την οποία η πόλη μας είναι τόσο φημισμένη και εκτός των ορίων της και με τη δική σας βοήθεια να ανοίξουμε το δρόμο για ακόμη περισσότερες και πάντα ποιοτικές επιλογές στο μέλλον».

Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου ανέφερε ότι οι αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου είναι στη φάση σχεδιασμού και επαφών και τόνισε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα αναφέρεται σε όλους τους τομείς του αθλητισμού.

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ: προγραμμα 09 – 12 -2019

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments