Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Περιβαλλοντικά παιχνίδια, ξεναγήσεις και θεατρικές παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών

Περιβαλλοντικά παιχνίδια, ξεναγήσεις και θεατρικές παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας διοργάνωσε την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών – Eurobirdwatch 2019, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019.

Οι εκδηλώσεις με θέμα «2019» ξεκίνησαν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 10:00 π.μ. στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας στο Νησί Ιωαννίνων με ξεναγήσεις σχετικά με τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ηπείρου και τη φυσική κληρονομιά μας, την εξέλιξη της λίμνης Παμβώτιδας, το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητά της, τη διαχείρισή της, τη σχέση της με τον άνθρωπο και πολλά άλλα. Επίσης, οι επισκέπτες γνώρισαν τις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων του νησιού που σχετίζονται με τη λίμνη, όπως η αλιεία και η καλαμοπλεκτική. Ταυτόχρονα, οι μικροί και μεγάλοι μας φίλοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν με τηλεσκόπιο και κιάλια κάποια από τα πουλιά της λίμνης Παμβώτιδας, όπως κορμοράνο, πρασινοκέφαλη πάπια, σκουφοβουτηχτάρι, γλάρο, σταχτοτσικνιά κ.ά. και με τη βοήθεια του προσωπικού του φορέα να διακρίνουν τα κύρια γνωρίσματά τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου από το Νεανικό Τμήμα του θεατρικού εργαστηρίου «Θεατρική Συμπαιγνία» σε σκηνοθεσία: Γιολάντα Καπέρδα – Άρης Σπυρόπουλος.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα παιδιά από τις 10:30 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλιά Σφαγεία). Οι δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων περιελάμβαναν παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και κιάλια, περιβαλλοντικά παιχνίδια (η λίμνη επικεφαλής, διασχίζω τη Λίμνη κ.ά.) και περιβαλλοντικά εργαστήρια. Στα παιδικά εργαστήρια τα παιδιά κατασκεύασαν μάσκες πουλιών, έφτιαξαν μολυβοθήκες με θέμα τα πτηνά της Παμβώτιδας και χρωμάτισαν διαφορετικά είδη πουλιών σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να μάθουν πληροφορίες για το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών και τις δυσκολίες που συναντάνε σε αυτό. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά από τη Σοφία Ζαραμπούκα που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του Συλλόγου γονέων του 8oυ Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, που επιμελήθηκε το θεατρικό εργαστήρι «Θεατρική Συμπαιγνία» σε σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένου: Γιολάντα Καπέρδα – Στέλλα Κατσαρού.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων υπήρχε διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (γνωστή και ως EuroΒirdwatch19), πραγματοποιείται διεθνώς το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 100 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLifeInternational. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, έταιρο της BirdLife στην Ελλάδα. Κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, το θεατρικό εργαστήρι «Θεατρική Συμπαιγνία» και τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου γονέων του 8oυ Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, καθώς και το χορηγό νερών της εκδήλωσης, την εταιρία Φυσικού μεταλλικού νερού ΒΙΚΟΣ Α.Ε.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments