Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Περιφέρεια Ηπείρου και Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ηπειρωτών συμπορεύονται σε αναπτυξιακά ζητήματα

Περιφέρεια Ηπείρου και Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημων Ηπειρωτών συμπορεύονται σε αναπτυξιακά ζητήματα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ- Π.Σ.Ε.Ε.Από:Γιώργος Γκόντζος–Εκτενή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την Ήπειρο και ειδικότερα για τις αναπτυξιακές της προοπτικές, είχαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Πρόεδρο   του Παγκοσμίου  Συμβουλίου Ηπειρωτών κ. Χρυσόστομο Δήμου και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ.  Δήμητρα Πέτσα,  Ελευθ. Δημητρίου, Σπ.  Κωσταδήμα.

Ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τα στελέχη της Ηπειρωτικής αποδημίας για τα σημαντικά αποτελέσματα και τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο χρόνο, αλλά και στο νέο προγραμματισμό που βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης. “Δεν μένουμε μόνο στο ΕΣΠΑ, αλλά  προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα HELENA, ή ακόμη και το πρόγραμμα “Συνδέοντας την Ευρώπη”, με τα οποία επιχειρούμε να προωθήσουμε ευρύτερες παρεμβάσεις, όπως π.χ. την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στη Θεσπρωτία”.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε επίσης  τις δράσεις της Περιφέρειας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, (χάρη στις οποίες αποφεύχθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε.),  για την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών στα παράλια της Ηπείρου, που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, το πρόγραμμα για τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, αλλά και τις συγκροτημένες παρεμβάσεις για την τόνωση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ηπείρου.

“Γίνεται ένας αγώνας δρόμου, καταβάλλεται μια πολύ επίπονη προσπάθεια. Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αν δεν ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι οδικοί άξονες Ιόνια Οδός και Ε-65 και αν δεν κατασκευαστούν οι κάθετοι άξονες Ιόνια- Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα- Μαυρομμάτι και Ιωάννινα – Κακαβιά”, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, θέση που επικρότησε η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Η.Ε..

‘Ενα άλλο ζήτημα που τέθηκε στη συνάντηση και υπήρχε απόλυτη ταύτιση, αφορά τη συνδυασμένη προβολή της Ηπείρου σε διεθνείς εκθέσεις. Τομέα στον οποίο ήδη, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού έχει συνδράμει στο μέτρο του δυνατού, αρκετές έως τώρα ηπειρωτικές συμμετοχές.

 

Το Προεδρείο του Π.Σ.Η.Ε., εξέφρασε μάλιστα την ομόθυμη στήριξή του στη συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσεχείς εκθέσεις ANUGA και Μονάχου, στο πλαίσιο της διττής προσπάθειας που καταβάλλει, όπως υπογράμμισε ο κ. Χρ. Δήμου: Αφενός να ενισχυθεί ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας της Ηπείρου και αφετέρου, να ενθαρρυνθούν οι Ηπειρώτες επιχειρηματίες  που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές αγορές, ώστε να προχωρήσουν σε αύξηση των συνεργασιών τους με Ηπειρώτες παραγωγούς και παράγοντες του τουρισμού.

 

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι σήμερα που η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα διέρχεται κρίση, απάντηση και διέξοδο αποτελεί η εξωστρέφεια σε συνδυασμό με την αξιοποίηση όλων εκείνων των Ελλήνων, που είτε δραστηριοποιούνται από χρόνια στο εξωτερικό, είτε έχουν μεταναστεύσει σχετικά πρόσφατα.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ε.Ε. κ. Χρυσόστομος Δήμου, όπως και τα άλλα μέλη του Δ. Σ. που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, υπογράμμισαν το συνεχές ενδιαφέρον τους για την πρόοδο και ανάπτυξη της Ηπείρου και εκτίμησαν ως θετικές τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας. “Οι απόδημοι Ηπειρώτες του Εξωτερικού, παρακολουθούμε σε καθημερινή σχεδόν βάση τις αλλαγές που σημειώνονται σε επίπεδο χώρας και φυσικά σε επίπεδο Ηπείρου. Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε ο, τι  μας χρειαστεί, τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι Δήμοι, όπως πράξαμε και με τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το Δήμο Ιωαννιτών”, υπογράμμισε ο κ. Δήμου.

Τα όσα τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση, αλλά και άλλα ζητήματα που θα εξειδικευθούν στην πορεία-  πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Π.Σ.Η.Ε. – θα εξεταστούν διεξοδικά από το Συμβούλιο, ενόψει και του Παγκοσμίου Συνεδρίου του 2017, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο, σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθεί στο μέλλον.

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments