Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Περιφερειάρχης: Προς θετική κατεύθυνση η Κ.Υ.Α. για την κατανομή των βοσκοτόπων…

Περιφερειάρχης: Προς θετική κατεύθυνση η Κ.Υ.Α. για την κατανομή των βοσκοτόπων…

 Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η Κ.Υ.Α. για την κατανομή των βοσκοτόπων, είναι όμως απαραίτητες και ορισμένες άλλες συμπληρωματικές ρυθμίσεις,  ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

«Η Κ.Υ.Α. – τόνισε χαρακτηριστικά– κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση, αλλά αν μείνει όπως έχει, δεν θα λύσει προβλήματα. Πρέπει να γίνουν και οι άλλες ενέργειες, οι οποίες από ενημέρωση που έχουμε από το αρμόδιο Υπουργείο,  προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή.  Με την πρόσφατη Κ.Υ.Α. του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Υποδομών, η πρώτη εντύπωση που δίνεται είναι ότι κάποιες Περιφέρειες φαίνεται να είναι αδικημένες με το συντελεστή βόσκησης και κάποιες, όπως είναι οι νησιωτικές, είναι ωφελημένες.  Εγώ είπα ότι δεν παίζουν  τόσο ρόλο οι συντελεστές, όσο η  αναγραφή του πραγματικού ζωικού κεφαλαίου της κάθε περιοχής για το οποίο πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και να καταγραφεί πλήρως ο βοσκότοπος της κάθε περιοχής που αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα θα μπορέσουν όλα αυτά που η Κ.Υ.Α. αυτή περιλαμβάνει να εφαρμοστούν. Αν δεν γίνουν οι προβλεπόμενες ενέργειες, θα είναι κάτι που θα είναι μεν προς τη θετική πλευρά, αλλά θα έχουμε αρκετά βήματα να διανύσουμε».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στις εκτάσεις που πρέπει να περιληφθούν στις βοσκήσιμες εκτάσεις, είπε ότι με την πρόσφατη Κ.Υ.Α. φαίνεται μια διαφορά ως προς το σύνολο των βοσκήσιμων εκτάσεων.

«Ειδικά για την Ήπειρο – πρόσθεσε– που έχει εκτάσεις για ποιοτική κτηνοτροφία, όπως ορεινές χορτολιβαδικές, φρυγανώδεις (πουρνάρια κλπ), αλπικές ή προστατευόμενες, όλες αυτές θα μπουν ξανά στη διαχείριση, εκτός  εκείνων που εξαιρεί η  Ε.Ε. (δέκα μεγάλα δένδρα ανά στρέμμα),  ενώ με την Ελληνική Νομοθεσία απαγορεύονται ως βοσκήσιμα και  τα παραγωγικά δάση. Έχουν  ληφθεί πολλά στοιχεία από το ΕΘΙΑΓΕ και με τη νομοθεσία που προωθούν (τα Υπουργεία) στη Βουλή, θα μπορέσουμε να λύσουμε και άλλα προβλήματα. Σήμερα εφαρμόζεται η νομοθεσία κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να μην  μπορούν να δοθούν ούτε άδειες.  Με τη  συζήτηση και τη συνεχή επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και τα άλλα συναρμόδια υπουργεία θα δώσουμε αυτό που πρέπει».

10320941_647946825276088_1517618457879032651_oΤέλος ο Περιφερειάρχης,  με αφορμή ερωτήματα κτηνοτρόφων, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι σήμερα οι Περιφέρειες, δεν έχουν καμία σχέση με τη νομοθεσία, ούτε με τους βοσκότοπους, ούτε και με τις επιδοτήσεις.

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments