Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Πολιτισμός για όλους. Παντού!
dav

Πολιτισμός για όλους. Παντού!

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών είναι πλέον ένας δυναμικός οργανισμός χάραξης πολιτιστικής πολιτικής και ανάπτυξης με Πανελλήνιο κύρος

«Πολιτισμός για όλους. Παντού», αυτό ήταν το σύνθημα και η βασική αρχή που διέτρεχε τον προγραμματισμό, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του Πνευματικού Κέντρου το διάστημα που πέρασε.

Τη σημαντική αυτή δουλειά που έγινε στον τομέα του Πολιτισμού από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασαν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Γκόγκος.

«Για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι περιττή πολυτέλεια, ή συγκυριακή δράση. Αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για μια κοινωνία ελεύθερων και σκεπτόμενων πολιτών, όπου όλοι έχουν φωνή, όλοι έχουν ευκαιρία, όλοι έχουν πρόσβαση. Στα Γιάννενα της εξωστρέφειας και των ανοικτών οριζόντων, ο Πολιτισμός έδωσε το σύνθημα και το ρυθμό.

Από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε για το δίπολο τουρισμός – πολιτισμός, γιατί πιστεύουμε ότι ο ποιοτικός πολιτισμός είναι πόλος έλξης τουριστών και ο ποιοτικός τουρισμός ενισχύει τον πολιτισμό μας.

Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και σε αυτόν τον τομέα δράσης της Δημοτικής Αρχής ένα πλούσιο έργο, αλλά και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο που εξασφαλίζει το μέλλον», είπε αρχικά ο Δήμαρχος για να καταλήξει:

«Το Πνευματικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή αποτύπωσε τον βασικό άξονα της πολιτικής μας στο:

Πολιτισμός, για όλους. Παντού!

Το  κάναμε και εξακολουθούμε να το κάνουμε πράξη.

Με τη συνεργασία και τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου και των εργαζομένων.

Με τη δικτύωση, τόσο σε τοπικό επίπεδο, με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, όσο και σε πανελλήνιο, με σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες.

Με φαντασία,  σκληρή δουλειά, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Αυτό ήταν το έργο μας και αυτός θα είναι και ο οδηγός μας για τη συνέχεια.

Γιατί ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας περιλαμβάνει την εμβάθυνση και στερέωση όσων πετύχαμε και στον Πολιτισμό, αλλά και σε όλους τους τομείς του Δημοτικού έργου. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Γκόγκος ανέπτυξε αναλυτικά τις δράσεις του Πνευματικού Κέντρου τονίζοντας ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ο ρόλος του ως κεντρικός πόλος πολιτισμού της Ηπείρου, αλλά και συνεργάτη με αξιόπιστες συνεργασίες και πανελλήνια εμβέλεια.

«Βασικοί στόχοι μας ήταν η αναβάθμιση των Σχολών και των Τμημάτων μας, η συντήρηση και ανακαίνιση των υποδομών μας και η δημιουργία συγκροτημένου πλέγματος εκδηλώσεων.

Παράλληλα, προβλέποντας την ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας που θα έφερνε η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, η αναβάθμιση του αεροδρομίου μας και οι νέες αεροπορικές συνδέσεις, δημιουργήσαμε θεσμούς και εκδηλώσεις με περιφερειακή εμβέλεια και συλλεκτικότητα.

Τέλος επεκτείναμε και αναθερμάναμε σχέσεις και συνεργασίες με βασικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας και πολιτιστικά ιδρύματα του εξωτερικού», σημείωσε ο κ. Γκόγκος.

Στη συνέχεια τόνισε ότι σήμερα το Πνευματικό Κέντρο είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός φορέας της Ελληνικής περιφέρειας από κάθε άποψη.

Με κτήρια ασφαλή και λειτουργικά, με Σχολές και Τμήματα υψηλού επιπέδου, με τον μεγαλύτερο αριθμό ποιοτικών εκδηλώσεων που είχε ποτέ, με εύρυθμη λειτουργία και πανελλήνιο κύρος.

«Σήμερα το Πνευματικό Κέντρο είναι ένας τεράστιος πολιτιστικός και αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής της Δημοτικής επένδυσης για την πόλη.

Και αυτό έγινε με τη συνεργασία όλων, με τις προσπάθειες των εργαζομένων και με αταλάντευτη επιμονή στην αποτελεσματικότητα!

Χωρίς πολλές κουβέντες και αόριστες υποσχέσεις, αλλά με έργα και αποτέλεσμα.

Γιατί στη πράξη φαίνεται το αποτέλεσμα.

Εδώ πρέπει να σταθούμε στην πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, μια και μαζί καταφέραμε να υλοποιήσουμε το έργο μας.

Και ασφαλώς τους εργαζομένους του Πνευματικού Κέντρου, γιατί η δική τους προσπάθεια και το δικό τους μεράκι, επέτρεψε να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας», κατέληξε.

 

Ο απολογισμός ανά τομέα

1 Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υποδομές και Σχολές

Είναι φυσιολογικό η αφετηρία να είναι οι υποδομές, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός και ουσιαστικός προγραμματισμός.

Το 2014 υπήρχαν υποδομές με σοβαρές ελλείψεις δεκαετιών, χρονίζοντα προβλήματα λειτουργίας  και ανάγκη άμεσης βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας και άνεσης.

Πολλά κτήρια είχαν να συντηρηθούν για δεκαετίες, σε άλλα υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις, ακόμα και σε θέματα ασφαλείας, που καθιστούσαν προβληματική και επικίνδυνη την λειτουργία τους.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής η πόλη, οι πολίτες, οι μαθητές και οι θεατές , έχουν στην διάθεσή τους ανακαινισμένους, εξοπλισμένους, ασφαλείς και άνετους χώρους.

Τα κτήρια των εκπαιδευτικών δομών του Πνευματικού Κέντρου επισκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν και είναι έτοιμα να υποστηρίξουν το σημαντικό τους έργο και προορισμό, για πολλά ακόμα χρόνια. 

2 Πολιτιστικά τμήματα και δομές του ΠΚΔΙ

Η περίοδος που πέρασε υπήρξε εξαιρετικά παραγωγική για τα τμήματά μας, που αναβάθμισαν το σύνολο των δράσεών τους και προχώρησαν σε συμπράξεις και συμπαραγωγές.

Το Δημοτικό Ωδείο και τα τμήματά του πραγματοποιούν περισσότερες από 20 διαφορετικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τις δεξιότητες των σπουδαστών του

Η Σχολή Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού πραγματοποιεί τουλάχιστον 4 μεγάλες παραστάσεις χορού κάθε χρονιά, αλλά και σημαντικά σεμινάρια και εργαστήρια

Το Εικαστικό Εργαστήρι, εκτός των ετησίων εκθέσεών του, συνεργάζεται σε δεκάδες δράσεις και θεσμούς σε όλη την πόλη.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, διοργανώνει με επιτυχία πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις και ολοκληρωμένες παραγωγές, ενώ στηρίζει ουσιαστικά τις εκδηλώσεις της πόλης.

Η Φιλαρμονική μας πραγματοποιεί κυλιόμενα προγράμματα εμφανίσεων όλο τον χρόνο σε γειτονιές και πλατείες της πόλης, πέραν των καθιερωμένων και εθιμοτυπικών εμφανίσεων, ενώ έχει παρουσιάσει 4 ολοκληρωμένες παραγωγές και αφιερώματα

Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΠΚΔΙ πραγματοποίησε σημαντικά αφιερώματα σε μεγάλους κλασικούς και Έλληνες συνθέτες, αλλά και εμφανίσεις με επετειακό ή θεματικό περιεχόμενο.

Τα Μικρά Σύνολα του Δημοτικού Ωδείου ΠΚΔΙ πραγματοποίησαν δεκάδες εμφανίσεις με ειδικά αφιερώματα, αλλά και υποστήριξαν σημαντικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου και της πόλης μας

 

3 Πολιτιστικοί Θεσμοί

Το Πνευματικό Κέντρο στην περίοδο που πέρασε σχεδίασε και υλοποιεί νέους, στοχευμένους πολιτιστικούς θεσμούς.

Στόχος είναι η δημιουργία προγραμμάτων και θεματικών ενοτήτων που να επιτρέπουν την παρουσίαση σημαντικών στιγμών πολιτισμού, ενταγμένων σε ολοκληρωμένο πλαίσιο και συνθήκες.

Παράλληλα αποτελούν και σημαντικό αναπτυξιακό άξονα της πόλης, μια και ήδη προσελκύουν μεγάλους αριθμούς επισκεπτών στην περιοχή μας.

Οι θεσμοί αυτοί από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής τους κατάφεραν να συγκεντρώσουν την μέγιστη αναγνώριση και ανταπόκριση.

Και η δυναμική ανταπόκριση των συμπολιτών, μας βοήθησε να ξεπεράσουμε με επιτυχία κάθε απρόσμενο, ή σκόπιμο εμπόδιο.

Ταυτόχρονα τέθηκαν από την πρώτη στιγμή υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Its Kale Festival

Το ετήσιο πολυσυλλεκτικό Φεστιβάλ Πόλης, με επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Ioannina Open Air Film Festival

Το καθιερωμένο ραντεβού των φίλων του σινεμά, με επιλεγμένες ταινίες και αφιερώματα σε εμβληματικούς χώρους και σημεία της πόλης μας.

Το Κάστρο των Παιδιών

Ένα καλοκαιρινό σχολείο πολιτισμού, με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για τα παιδιά της πόλης

Από τις Οθόνες του Κόσμου

Ένα ανοικτό παράθυρο στην πρόσφατη κινηματογραφική δημιουργία, με την συνεργασία Πρεσβειών και διεθνών πολιτιστικών Ιδρυμάτων.

Ενώ, τις προσεχείς εβδομάδες, ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ετοιμάζεται να δώσει και πάλι τη δυνατότητα να απολαύσουμε ταινίες κάτω από τα αστέρια. 

4 Προγράμματα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Οι χώροι εκδηλώσεων κυριολεκτικά αναβαθμίστηκαν και συμπεριλαμβάνονται πλέον στους καλύτερους της χώρας μας, προσελκύοντας εξαιρετικού επιπέδου εκδηλώσεις και παραγωγές.

Είναι τεράστιος ο αριθμός καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχημάτων που φιλοξενήθηκαν στα χρόνια που πέρασαν, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις μορφές και τα είδη των τεχνών.

2.000 εκδηλώσεις που παρακολούθησαν 1.500.000 θεατές, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Παράλληλα όμως, εφαρμόζοντας την πολιτική για διάχυση του Πολιτισμού σε κάθε γωνιά του Δήμου, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα προγράμματα εκδηλώσεων, σε όλες τις γειτονιές και τις δημοτικές μας ενότητες. 

5 Αθλητικές Εκδηλώσεις – Υποδομές

Αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του έργου με κρίσιμο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.

Παρά το γεγονός ότι το Πνευματικό Κέντρο δεν είναι ο βασικός φορέας αθλητικής δράσης, συμβάλλει επικουρικά σε ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δράσεων και διοργανώσεων.

Κατά την περίοδο που πέρασε, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά αναφέρονται και τα εξής:

  • Ετήσιος Μπιζάνιος Δρόμος
  • Ετήσιος Γύρος Λίμνης
  • Ετήσια Αθλητικά Βραβεία
  • Πανελλήνιοι και Διεθνείς αγώνες Τζούντο
  • Πανελλήνιοι Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες και Πρωταθλήματα
  • Υποδοχές Ολυμπιακών Λαμπαδηδρομιών
  • Εργασιακά Αθλητικά Πρωταθλήματα
  • Πρωταθλήματα κατηγοριών Τένις
  • Πανελλήνιοι και Πανευρωπαϊκοί αγώνες Θαλασσίου Σκι
  • Εκδήλωση για τα 50 Χρόνια του ΠΑΣ Γιάννινα

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και συντηρήσεων σε πλήθος αθλητικών υποδομών και χώρων, διευκολύνοντας έτσι το έργο των συλλόγων και ομάδων, αλλά και παρέχοντας πρόσβαση στους πολίτες.

Πανελλήνιο Δίκτυο Δημοτικών Φορέων Πολιτισμού

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ενός θεσμού με πανελλήνια εμβέλεια, το Πανελλήνιο Δίκτυο Δημοτικών Φορέων Πολιτισμού

Το Πνευματικό Κέντρο σχεδίασε και υλοποίησε με πρωτοβουλία που αναμένεται να κάνει τα Ιωάννινα επίκεντρο του πολιτιστικού σχεδιασμού της χώρας μας.

Η  Πανελλήνια Συνάντηση Δημοτικών Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, οδηγεί στην Ίδρυση του Πανελληνίου Δικτύου Δημοτικών Φορέων Πολιτισμού, το οποίο θα έχει έδρα τα Γιάννενα.

Πρόκειται για μια ιστορική προσπάθεια, μια και για πρώτη φορά η πόλη μας θα αποτελέσει την έδρα και την καρδιά ενός μόνιμου και δυναμικού Δικτύου Πολιτισμού, αντάξιο της ιστορίας και της δυναμικής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. 

Διοικητική και οικονομική ανασυγκρότηση

Αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του έργου και των προσπαθειών της περιόδου που πέρασε, παρά το γεγονός ότι είναι το λιγότερο ορατό.

Διότι θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν οι δράσεις και το πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς, χωρίς διοικητική ευρυθμία και οικονομική εξυγίανση.

Προχώρησε η αποπληρωμή συσσωρευμένων  εκκρεμοτήτων και χρεών του νομικού προσώπου, είτε από χρήσεις προηγουμένων ετών, είτε από διάφορες δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν.

Το αποτέλεσμα είναι η οικονομική ευρωστία του Πνευματικού Κέντρου, η ομαλή ροή πληρωμών και η δυνατότητα προγραμματισμού έργων και παρεμβάσεων.

Παράλληλα τακτοποιήθηκαν διοικητικές εκκρεμότητες, έγιναν οι κατατάξεις και τοποθετήσεις του προσωπικού μας, ώστε να αξιοποιούνται τα προσόντα τους και να αποδίδουν στο έργο τους.

Σήμερα το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών είναι πιο εύρωστο από ποτέ, με υψηλούς ρυθμούς απόδοσης και αποτελεσμάτων, με ελάχιστους χρόνους αποπληρωμής υποχρεώσεων.

 

Τον απολογισμό του ΠΚΔΙ μπορείτε να βρείτε και ηλεκτρονικά στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.paperturn-view.com/area-51/—2014-2019?pid=NDg48672&v=1.1

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments