Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Ακτινίδιο και Ελιά Άρτας παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Αθηναϊκό κοινό Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο

Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Ακτινίδιο και Ελιά Άρτας παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Αθηναϊκό κοινό Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο

ZAPPEIO 2Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με μεγάλη επιτυχία και με την διαπίστωση ότι η γαστρονομία της Άρτας μπορεί να αποτελέσει το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής μας πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η 4η Γιορτή Πορτοκαλιού, Μανταρινιού, Ακτινιδίου, Ελιάς, η οποία για πρώτη φορά «ταξίδεψε» στην Αθήνα.

Το Ζάππειο κατακλύστηκε από γεύσεις και αρώματα της Άρτας, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων, με τη συνδιοργάνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

«Τα 160.000 στρέμματα του Αρτινού κάμπου, με τους περίπου 50.000 τόνους παραγωγής σε πορτοκάλια, τους 60.000 τόνους σε ακτινίδια, τους 30.000 τόνους σε μανταρίνια, και τα 52.000 στρέμματα με ελιές είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη για την Άρτα. Για τους παραγωγούς μας και για την τοπική μας οικονομία. Αυτός ο πλούτος, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά και τα βυζαντινά μας μνημεία δημιουργούν το brand name ΑΡΤΑ, που τα τελευταία τρία χρόνια προβάλλεται διαρκώς πανελλαδικά και διεθνώς. Ως εκ τούτου, αυτή η Γιορτή έχει σαν στόχο την αναγνώριση, προβολή και προώθηση της αξίας των προϊόντων του Αρτινού κάμπου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ως Δημοτική Αρχή Αρταίων, έχοντας από τον πρώτο χρόνο της θητείας μας αναβιώσει την συγκεκριμένη Γιορτή, μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να περηφανεύεται για όλα τα προϊόντα της, αλλά και για τους ανθρώπους που τα παράγουν, δηλαδή τους αγρότες, καθώς και για εκείνους που με τις επιχειρήσεις τους τα προωθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Και συνέχισε: «Είμαστε, μάλιστα, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ένα χρόνιο αίτημα της Αρτινής κοινωνίας και δικό μας ως Δήμος Αρταίων γίνεται πραγματικότητα. Αναφέρομαι φυσικά στην μετεξέλιξη του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων σε Γεωπονική Σχολή Πανεπιστημιακού Επιπέδου με έδρα την Άρτα, όπως πρόσφατα ακούσαμε από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Ελπίδα όλων μας είναι η νέα Γεωπονική Σχολή της Άρτας να λειτουργήσει από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, για αυτό και ο καθένας, από όποιο πόστο και αν έχει, πρέπει να βοηθήσει την Άρτα και τους Αρτινούς, την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες. Τα υψηλής διατροφικής αξίας Αρτινά προϊόντα για τα οποία μιλάμε σήμερα, αλλά και όλα τα άλλα, όπως ψάρια, χέλια, κοτόπουλα, τυριά, τσίπουρο και κάστανο, συνθέτουν τον γαστρονομικό οδηγό της Ηπείρου.  Δημιουργούν την ταυτότητά της και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγώγιμα προϊόντα της. Αυτό το ισχυρό brand θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να γνωρίσουμε στο κοινό της Αθήνας, για αυτό και από σήμερα σας ανακοινώνουμε ότι του χρόνου, η αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μετρό στο Σύνταγμα, ώστε να έρθει πολύ περισσότερος κόσμος σε επαφή με τις γεύσεις και τα αρώματα της Άρτας».

Η εκδήλωση περιελάμβανε ενημερωτική ημερίδα από εξειδικευμένους επιστήμονες του πρωτογενούς τομέα, καθώς και γνωριμία του κοινού της Αθήνας με τοπικές συνταγές της Άρτας, που είναι βασισμένες στα προϊόντα στα οποία είναι αφιερωμένη η Γιορτή. Στην ενημερωτική ημερίδα μίλησαν οι: Ελένη Τσαντίλη, Καθηγήτρια Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές εξέλιξης δενδρωδών καλλιεργειών και προϊόντων τους στην Ήπειρο», Δημήτριος Μπιλάλης, Καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Καινοτόμες καλλιέργειες στην αγροτική παραγωγή της Άρτας», Γιώργος Μάνος, Καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου και Ιωάννης Τσιρογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου με θέμα «Το περιβόλι της Ηπείρου: Η εξέλιξη των καλλιεργειών στον κάμπο της Άρτας» και Ευάγγελος Νταλής, Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών «Άραχθος», «Οργάνωση παραγωγών, ως μοχλός ανάπτυξης των προϊόντων της Άρτας». Συμμετείχε η παραδοσιακή Ηπειρώτικη κομπανία «ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ» και το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης, ενώ τρόφιμα δόθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι: Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγα Γεροβασίλη, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτές Άρτας Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Στύλιος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι Αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Σιαφάκας, Κώστας Χαρακλιάς, Θεανώ Γραμματικού, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ-ΟΤΑ Κώστας Ζέρβας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Τζένη Ταπρατζή, ο Νίκος Χιωτάκης, νυν Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς, ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας και ο απερχόμενος Πρύτανης Ευριπίδης Γλαβάς, η Γενική Συντονίστρια του Ελεγκτικού Συνεδρίου Μαρία Μπασιαδάκη, οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Καρχιμάκης και Στέφανος Τζουμάκας, ο πρώην Ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ζαππείου Μεγάρου Γιώργος Χρήστου, εκπρόσωποι Υπουργών, δημάρχων και φορέων της Αττικής, πολλοί κάτοικοι της Αθήνας, της αγοράς, του τουρισμού και της γαστρονομίας της πρωτεύουσας, οι Αρτινοί ιδιοκτήτες παραγωγικών μονάδων Παύλος Αποστολίδης, Σπύρος Καράλης και Χρήστος Κολιός και η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άρης Ραβανός.

Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση της 4ης Γιορτής Πορτοκαλιού, Μανταρινιού, Ακτινιδίου, Ελιάς. Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και όλους τους Συλλόγους Αποδήμων Ηπειρωτών και τις Αδελφότητες Αποδήμων Ηπειρωτών της Αττικής που έδωσαν το «παρών», τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, που για μια ακόμη χρονιά εξέπληξε με τις δημιουργίες των μελών της, τους ομιλητές της εκδήλωσης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΤΕΙ Ηπείρου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που έθεσαν την εκδήλωση υπό την αιγίδα τους, τις  εταιρίες –χορηγούς από την Άρτα που έδωσαν τρόφιμα και υλικά και συγκεκριμένα: «ΚΟΛΙΟΣ ΑΒΕΕ», «Philippos Flavors», «ΚΑΡΑΛΗΣ», «Γείτονας», «Πτηνοτροφικός Άρτας», «ΑΣΕΑ ΑΡΤΑΣ», «Αγορά Κρεάτων ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ», Βιομηχανία Γάλακτος «ΜΠΑΦΑΣ», Ποτοποιία «ΓΑΤΣΙΟΣ», Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής «ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ», Lamda Quality Foods, «ΒΙΟΚΗΠ ΑΕ», Οινοποιεία Λαμπράκη «Από κούνια», Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων «ΑΡΑΧΘΟΣ», Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κωστακιών, την ΣΤΑΣΥ Α.Ε. ως χορηγό επικοινωνίας, τα ΜΜΕ σε Άρτα, Ήπειρο και Αθήνα που επικοινώνησαν την εκδήλωση, τους «Λαλητάδες» και το Χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης, όλους τους παραγωγούς και τους εθελοντές που ήρθαν στην Αθήνα και τα στελέχη του Δήμου Αρταίων.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments