Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για τα έργα του μηχανισμού E.L.EN.A.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για τα έργα του μηχανισμού E.L.EN.A.

Πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, συνάντηση εργασίας μεταξύ των στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η συνάντηση αυτή είχε ως κύριο αντικείμενο, τον έλεγχο της πορείας των έργων ενεργειακής αναβάθμισης, που προβλέπονται στην από 01/08/2016, σύμβαση παροχής δωρεάν επιχορήγησης της Τράπεζας προς την Περιφέρεια Ηπείρου για την κάλυψη των δαπανών τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο του μηχανισμού European Local Energy Assistant (E.L.EN.A.).

Τα έργα, τα οποία έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο σχεδιασμό αυτόν είναι:

  1. “Ενεργειακή Αναβάθμιση Φωτισμού Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου”, Π/Υ 8.038.831,00€ πλέον Φ.Π.Α.
  2. “Ενεργειακή Αναβάθμιση Αστικού και Οδικού Φωτισμού Δήμου Ηγουμενίτσας”, Π/Υ 6,507,770.46€ πλέον Φ.Π.Α., και
  3. “Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων Περιφέρειας Ηπείρου”, Π/Υ 10.792.795,40€ πλέον Φ.Π.Α., το οποίο συμπεριλαμβάνει τα Νοσοκομεία Χατζηκώστα, Άρτας και Πρέβεζας, το κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Αστυνομίας στα Ιωάννινα καθώς και το κτίριο της Αστυνομικής Διοίκησης Άρτας.

Για τα έργα αυτά, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις, η σύναψη των αντίστοιχων Προγραμματικών Συμβάσεων καθώς και ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η διακήρυξη για την κατασκευή των έργων πρόκειται να γίνει άμεσα στο πλαίσιο του νόμου περί Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (Esco’s). Ήδη, το πρώτο από τα προαναφερόμενα έργα έχει υπαχθεί στο νόμο περί ΣΔΙΤ, με την 45/17-04-2019 εγκριτική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ η δημοπράτησή του εγκρίθηκε στην συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου 2019, της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) Κα Marie-Laure Thibault και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κες Valentina Oberti και Minna Vehmanen, συνεχάρησαν τα στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών, κα Τατιάνα Καλογιάννη, για την αφοσίωσή τους και την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, έναντι των συμβατικών υποχρεώσεων, καθώς η εξέλιξη του συνολικού εγχειρήματος κρίθηκε απολύτως θετική.

Η Κα Καλογιάννη, υπεύθυνη για το συνολικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, δήλωσε τα ακόλουθα: «Το έργο αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό, μέχρι σήμερα, που εγκρίθηκε και υλοποιείται σε Ελληνική Περιφέρεια, με τέτοιους όρους, προδιαγραφές και προϋποθέσεις. Όλοι οι πόροι, οι χρηματοδοτήσεις και το σύνολο των αξιολογήσεων και εγκρίσεων προέρχονται από ισχυρές ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές πηγές, που πολύ δύσκολα χρηματοδοτούν οργανισμούς αν δε διαθέτουν, αποδεδειγμένα, τεκμηριωμένο σχέδιο καθώς και επιχειρησιακή και διαχειριστική επάρκεια. Ευχαρίστησε δε, ιδιαίτερα, τον συνεργάτη της Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Κο Βασίλη Κατόπη για την μεθοδικότητα με την οποία αντιμετώπισε τις προκλήσεις του έργου αυτού.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments