Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη Bρετανία

Προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στη Bρετανία

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται απο χτες η Βρετανία

Royal Wedding - Party at Mandarin Oriental

Επισήμως σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται από τα μεσάνυχτα η Βρετανία μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου ενόψει των εκλογών της 7ης Μαΐου.

Ακολουθώντας την παράδοση, αν και πλέον μετά την ψήφιση του νόμου που καθορίζει την πενταετή κυβερνητική θητεία η βασίλισσα δεν έχει επίσημο ρόλο στη διαδικασία, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφτηκε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να ανακοινώσει στη βασίλισσα Ελισάβετ τη διάλυση της Βουλής.

Εν των μεταξύ, ο επικεφαλής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ θα προειδοποιήσει τους Βρετανούς επιχειρηματίες ότι οι Συντηρητικοί συνιστούν σαφή κίνδυνο για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, διακινδυνεύοντας τη θέση της χώρας στην Ε.Ε.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται ως η πιο αμφίρροπη των τελευταίων δεκαετιών. Δύο δημοσκοπήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο έδιναν ακριβώς τα ίδια ποσοστά, 36% έναντι 32%, στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά αντιστρόφως.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά», δήλωσε ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, ενός εκ των πολιτικών ηγετών που ευελπιστούν πως θα διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ενδεχομένως η μοναδική βεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα είναι ότι δε θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σε καθοριστικό παράγοντα εξελίσσεται η εκλογική μάχη στη Σκωτία, όπου το SNP της Νίκολα Στάρζτιον εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και περίπου 50 από τις 59 τοπικές έδρες, συντρίβοντας τους Εργατικούς σε περιφέρειες που ήταν παραδοσιακά προπύργιά τους. Ο κ. Μίλιμπαντ έχει αποκλείσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα που θέλει τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά όχι μία χαλαρή συμμαχία με λήψη ψήφου εμπιστοσύνης από τους Σκωτσέζους εθνικιστές και στήριξη ανά περίπτωση.

Κρίσιμο για τον προσεταιρισμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων θεωρείται το επταμερές τηλεοπτικό debate της προσεχούς Πέμπτης, όπου εκτός των δύο μεγάλων κομμάτων θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του SNP, του UKIP, των Πρασίνων και το Εθνικό Κόμμα Ουαλίας (Plaid Cymru).

Κύρια θέματα της προεκλογικής περιόδου αναμένεται να είναι η οικονομία, το μεταναστευτικό, η Ε.Ε. και η διαχείριση του εθνικού συστήματος υγείας (NHS).

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments