Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Προτάσεις του Περιφερειακού Συμβούλου(ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ),Σ.Πάϊκα για τους τομείς του αθλητισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής – γαστρονομίας*

Προτάσεις του Περιφερειακού Συμβούλου(ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ),Σ.Πάϊκα για τους τομείς του αθλητισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής – γαστρονομίας*

14606439_10208687990131343_7573180564388604129_nΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Προτάσεις του Περιφερειακού Συμβούλου(ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ),Σ.Πάϊκα για τους τομείς του αθλητισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής – γαστρονομίας( *Κείμενο με βάση την ομιλία του στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου)

Κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 με θέμα «ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2016 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» επέλεξα η τοποθέτησή μου να κινηθεί στο πλαίσιο προτάσεων και όχι στην στείρα αντιπολιτευτική κριτική, καταδεικνύοντας κατά την άποψή μου τομείς που υστερούμε ως Περιφέρεια και που μπορούμε με κατάλληλο χειρισμό και εξωστρέφεια να φτάσουμε την Περιφέρεια Ηπείρου ακόμη πιο ψηλά. Να την οδηγήσουμε στην πρωτοπορία της ανάπτυξης. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ήδη στα μισά της θητείας του υφιστάμενου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επιδίωξή μου να συμβάλλω δημιουργικά στην κατεύθυνση της καινοτόμας και πρωτοπόρας Περιφέρειας Ηπείρου, επισημαίνοντας θέματα που μπορούμε να προτάξουμε το επόμενο διάστημα. Επέλεξα να ασχοληθώ με τους τομείς του αθλητισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής – γαστρονομίας, τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να τα δούμε αλληλένδετα μεταξύ τους και όχι αποσπασματικά, με απώτερο στόχο την ακόμη καλύτερη προώθηση και ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος.

Φυσικά και είναι απόλυτα σεβαστές οι προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής και των Αντιπεριφερειαρχών και ειδικά στο θέμα της τουριστικής προβολής έχουν γίνει σοβαρά βήματα. Όμως ως Ήπειρος έχουμε πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις, πρέπει να στοχεύουμε στην πρωτοπορία και θεωρώ ότι απαιτούνται εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα έδιναν μια διαφορετική διάσταση στην ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του τουρισμού μας.

– Απουσιάζουν από τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Ηπείρου οι δράσεις για τον Κοινωνικό Αθλητισμό. ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ: Σε συνεργασία με όλους τους Αθλητικούς Φορείς της Ηπείρου, να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά απόρων Οικογενειών ή άλλων ευπαθών ομάδων να υλοποιήσουν ένα όνειρο ζωής, να εγγραφούν εντελώς δωρεάν σε μια ακαδημία εκμάθησης ενός αθλήματος και να μάθουν το άθλημα που αγαπούν και που μέχρι σήμερα αδυνατούσαν να το πράξουν για λόγους οικονομικούς. Διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για ένα παιδί και για τους γονείς του, να εγγράφεται σε μία ακαδημία εκμάθησης του αθλήματος που αγαπά και που μέχρι σήμερα, αδυνατούσε να το πράξει και δεν υπάρχει επίσης χειρότερο πράγμα για τους γονείς, όταν το παιδί τους, τους ζητάει να μάθει ένα άθλημα και λόγω αδυναμίας πληρωμής, δεν μπορούν να του ικανοποιήσουν αυτήν την επιθυμία. Σταδιακά αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τα παιδιά των προσφύγων.

– Ως συνδυασμό των δύο κατηγοριών (αθλητισμού και τουρισμού) προτείνω α) τη διοργάνωση στην Ήπειρο και υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές για αυτό εξειδικευμένης ημερίδας/διημερίδας με θέμα «Ήπειρος, Αθλητικός Προορισμός. Δυνατότητες – προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης» και β) τη διοργάνωση ημερίδας/διημερίδας με κάποια Αθλητική Ομοσπονδία σε άθλημα που θέλουμε να προβάλλουμε και μέσω αυτού να στοχεύσουμε στον αθλητικό τουρισμό. Κατά προτίμηση τον εναλλακτικό αθλητικό τουρισμό. Τονίζω ξανά όχι Ομοσπονδία από τις λεγόμενες πρωτοκλασάτες (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ κλπ) αλλά ενός αθλήματος που θέλουμε να αναδείξουμε αποκλειστικά για την Ήπειρο και μέσω αυτού να προσελκύσουμε μόνιμους επισκέπτες. Η περιοχή μας εξάλλου έχει όλες τις προδιαγραφές σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος για την κατοχύρωση εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Ξεκάθαρη στόχευση απαιτείται.

– Απουσιάζουν από τις δράσεις τουρισμού τα δωρεάν σεμινάρια για επαγγελματίες του τουρισμού, που ως σκοπό τους θα έχουν την περαιτέρω επιμόρφωση και κατάρτιση των επαγγελματιών του τουρισμού και τα οποία μπορούν να γίνουν δωρεάν από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, τους συλλόγους ξενοδόχων ακόμη και με εξειδικευμένους καθηγητές από ΙΕΚ για παράδειγμα.

– Απουσιάζει παντελώς η ανάδειξη του ιατρικού τουρισμού όχι αποκλειστικά και μόνο μέσω του συνεδριακού τουρισμού αλλά με την προβολή ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ηπείρου των αξιόπιστων νοσοκομειακών δομών – ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

– Η τουριστική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου epirusforallseasons.gr δεν μας τιμάει καθόλου δεδομένου και τους κόστους κατασκευής της. Μια απλή σύγκριση με αντίστοιχες ιστοσελίδες άλλων Περιφερειών της χώρας αρκεί για να μας προβληματίσει έντονα. Δυστυχώς είμαστε ουραγοί των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα σε ότι έχει να κάνει με την ψηφιακή εποχή. Εμείς όμως θέλουμε την Ήπειρο πρωτοπόρα παντού και φυσικά στον τουρισμό που αποτελεί ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ένα από τα βασικά μέσα για την οικονομική εκτόξευση της Ηπείρου, συνδυαζόμενος βέβαια και με τους τομείς του αθλητισμού, της αγροδιατροφής, της γαστρονομίας, του πολιτισμού.

– Επισήμανα τέλος την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε ΑΜΕΣΑ ως Περιφέρεια Ηπείρου στη σύσταση Α) Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ηπείρου και Β) Κέντρου Ηπειρωτικής Γαστρονομίας για την εξέλιξη της Περιφέρειας Ηπείρου και σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό. Δεν θα εστιάσω στο γεγονός ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα έπρεπε ήδη να είχαν αναληφθεί αλλά στο ότι μέσα από τη σύσταση, στήριξη και αξιοποίησή τους, μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή για την Ήπειρο, σε εποχή πρωτοπορίας και σε ότι αφορά την στρατηγική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας αλλά και σε ότι αφορά τη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μέσω της σύστασης και λειτουργίας των παραπάνω δομών πετυχαίνουμε συντονισμένα και με εξειδικευμένη προσέγγιση τα εξής: 1) Στρατηγική Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας  Ηπείρου, 2) Υποστήριξη της διαχείρισης του «Καλαθιού Προϊόντων της Ηπείρου» και προσανατολισμός των παραγωγών, 3) Ανάδειξη & προβολή των τυποποιημένων, ποιοτικών προϊόντων της Ηπείρου ενισχύοντας την ποιοτική τους ταυτότητα και την εμπορική τους αξία σε αγορές, εντός και εκτός της Ηπείρου, στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά, 4) Ανάδειξη και προβολή των χώρων μαζικής εστίασης, ξενοδοχείων και εστιατορίων, με το σήμα «ηπειρωτική κουζίνα», 5) Υποστήριξη της δικτύωσης παραγωγών και επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού τομέα, 6) Υποστηρικτικές Υπηρεσίες προς τους παραγωγούς, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, 7) Το Κέντρο Ηπειρωτικής Γαστρονομίας, ως χώρος προβολής των πιστοποιημένων προϊόντων, χώρος γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και σεμιναρίων, με επίκεντρο το Ηπειρωτικό γαστρονομικό πρότυπο, την παραδοσιακή κουζίνα και την Ηπειρωτική διατροφή, 8) Δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ για τα ηπειρωτικά προϊόντα, 9) Αξιοποίηση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών πόρων, 10) Διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσα από: α) την αύξηση της κατανάλωσης ηπειρωτικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ηπείρου και στους χώρους μαζικής εστίασης, β) την ενίσχυση και αξιοποίηση του αγροτουρισμού, του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού κλπ, 11) Συνεχής κατάρτιση και επιμόρφωση των μελών της σύμπραξης, σε θέματα του αγροδιατροφικού τομέα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΪΚΑΣ

Περιφ. Σύμβουλος Περιφ. Ηπείρου (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments