Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα /  Πρωτοβουλία του δήμου   Δωδώνης για το γεφύρι στο “Χελιμόδι”

 Πρωτοβουλία του δήμου   Δωδώνης για το γεφύρι στο “Χελιμόδι”

gefiri seniko

Στην επικαιροποίηση όλων των στοιχείων ώστε να προχωρήσει η οριστική μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πέτρινο γεφύρι στο “Χελιμόδι” Σενίκου θα προχωρήσει ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Ο Δήμος από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που είχαν πλήξει την περιοχή, είχε απευθυνθεί στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος κατάρρευσης.

Παράλληλα έγινε αυτοψία και από επιστημονικό προσωπικό του Δήμου.

Προ λίγων ημερών, η Υπηρεσίων Νεωτέρων Μνημείων, απαντώντας στο Δήμο, κάνει γνωστό ότι έχει προγραμματίσει την εκτέλεση άμεσων στερεωτικών παρεμβάσεων στο σώμα της γέφυρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρησή της κατά τον ερχόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο “οι εργασίες θα εκτελεστούν το συντομότερο δυνατό, από συνεργείο εργατοτεχνιτών της υπηρεσίας και με την επίβλεψη αρχιτέκτονα”.

Σημειώνεται δε ότι για να αντιμετωπιστεί το σύνολο των προβλημάτων του μνημείου, στατικών κι αισθητικών, απαιτείται η εκπόνηση μελέτης.

Ο Δήμος Δωδώνης, είχε προχωρήσει τη διαδικασία για τη συγκεκριμένη μελέτη, την οποία θα επικαιροποιήσει άμεσα και θα υποβάλλει προς έγκριση στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Σκοπός είναι η συμβολή από την πλευρά του στη διατήρηση αλλά και την προβολή των μνημείων της περιοχής. Αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν και τα πέτρινα γεφύρια, σε ορισμένα εκ των οποίων οι φθορές είναι μεγάλες.

Πέρα από την υποχρέωση που έχει ο Δήμος για τη διατήρηση και τη διάσωσή τους, οφείλει και το κεντρικό κράτος δια των αρμόδιων υπουργείων, να επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και κυρίως να συμβάλλει οικονομικά ώστε να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments