Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Πρόταση στον πρωθυπουργό για πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών υπέβαλαν οι περιπτεριούχοι

Πρόταση στον πρωθυπουργό για πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών υπέβαλαν οι περιπτεριούχοι

Σκοπός του υπομνήματος είναι, μεταξύ άλλων, η μεταβολή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου

lathraia-tsigara

Ολοκληρωμένη πρόταση επιβίωσης της μικρής λιανικής (περίπτερα) υπέβαλε το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς.

Τίτλος του είναι τα «Επείγοντα μέτρα οργάνωσης της λιανικής αγοράς καπνοβιομηχανικών προϊόντων, ψιλικών και συναφών ειδών». Σκοπός του υπομνήματος είναι η μεταβολή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, η αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού, η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, η προστασία της άσκησης του επαγγέλματος, η αποκατάσταση αδικιών και κυρίως η διασφάλιση κλίματος βιώσιμης ανάπτυξης του περιπτέρου.

Μέσα στα σοβαρά προβλήματα το Συνδικάτο περιλαμβάνει τη διάθεση καπνικών προϊόντων από κάθε επιχείρηση πέραν της μικρής λιανικής, το ποσοστό κέρδους που σήμερα δεν είναι βιώσιμο και φυσικά η μονοπώληση δικτύων και αγοράς από τις μεγάλες εταιρείες.

Το υπόμνημα είναι μακροσκελές και αναφέρεται σε όλα τα θέματα του κλάδου από τον ορισμό της «μικρής λιανικής» μέχρι τις προτάσεις μεταβολής της νομοθεσίας ενώ επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, με μια σειρά νομοθετημάτων, ανατράπηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των περιπτέρων.

Ιστορικά, αναφέρεται, οι επιχειρήσεις της «μικρής λιανικής» οικοδομήθηκαν γύρω από την κατ” αποκλειστικότητα λιανική διάθεση καπνοβιομηχανικών προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό διατάξεων βάσει του Α.Ν. 1324/49 » περί προστασίας και αποκαταστάσεως των Αναπήρων Πολέμου Οπλιτών και Θυμάτων Πολέμου».

Σε συνέχεια άνοιξε η γκάμα των προϊόντων. Οι επιχειρήσεις «μικρής λιανικής» έχουν ως αναγνωρίσιμη μορφή τα περίπτερα αναπήρων πολέμου και τα στεγασμένα καπνοπωλεία – καταστήματα ψιλικών ειδών.

Ο ακαθάριστος κύκλος εργασιών των παραπάνω επιχειρήσεων συγκροτείται κατά ποσοστό 70% έως 80% από την λιανική διάθεση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, του ημερησίου και περιοδικού τύπου και καρτών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Ένα από τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, όπως αναφέρεται, είναι η πάταξη λαθρεμπορίου. Σήμερα περίπου το 50% των καπνικών προϊόντων διακινείται από το λαθρεμπόριο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως εκτιμάται το δημόσιο χάνει άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες μικτού εμπορικού κέρδους λιανοπωλητών καπνικών υπερβαίνουν το 1,5 δις ευρώ στα 4,5 παραπάνω χρόνια.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments