Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Πρόταση στον Φιλόδημο για την αναβάθμιση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Πρόταση στον Φιλόδημο για την αναβάθμιση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων

Το ποσό των 300.000 ευρώ θα διεκδικήσει ο Δήμος Ιωαννιτών από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ προκειμένου να αναβαθμίσει τις υποδομές του σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Η απόφαση πάρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Δημήτρη Κατηρτσίδη, η οποία περιελάμβανε τα εξής:

  1. Κατασκευή (προσθήκη δύο νέων θαλάμων) κτιριακών εγκαταστάσεων στην ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση καταφυγίου, σύμφωνα με την υφιστάμενη εγκεκριμένη οικοδομική άδεια, με σκοπό την δημιουργία εγκατάστασης απομόνωσης ζώων σε περίπτωση εμφάνισης λοιμώδους μεταδοτικού νοσήματος, εγκατάστασης αποθήκευσης και προετοιμασίας τροφής κλπ) ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας περί καταφυγίων.
  2. Επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
  3. Προμήθεια εξοπλισμού εγκαταστάσεων.
  4. Εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Θυμίζουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για όλους του Δήμους ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, με τα 20 εκατομμύρια μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως επιλέξιμες δαπάνες οι εξής:

Ι]Κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς των Δήμων, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους και στην προστασία των ζώων συντροφιάς.

ΙΙ]Κάθε είδους δαπάνη που αφορά την εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις των καταφυγίων που διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως. Ενδεικτικά αναφέρονται: τοποθέτηση αυτόματων ταϊστρών και ποτίστρων, εξοπλισμός ιατρείου μικρών ζώων, εξοπλισμός παρασκευής τροφής και καθαρισμού σκευών και χώρων.

ΙΙΙ]Κάθε είδους δαπάνη που αφορά συναφείς με τις παραπάνω δράσεις σε εγκαταστάσεις καταφυγίων που διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως και στις οποίες περιλαμβάνονται:

α) Δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας ή και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ενδεικτικά αναφέρονται: αντικατάσταση καυστήρα/λέβητα/σωληνώσεων με σύστημα που υποστηρίζεται από ΑΠΕ,ισοθερμικά καλύμματα, ηλιακά πάνελ για θέρμανση εγκαταστάσεων, προσθήκη μόνωσης στο κέλυφος, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

β) Δημιουργία παροχής πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης ή από άλλες πηγές και δημιουργία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (σε εκτός σχεδίου περιοχές).

Να σημειωθεί ότι όπως τόνισε τόσο ο κ. Κατηρτσίδης, όσο και ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, η πρόσκληση του Φιλόδημου και οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν δεν λύνουν ουσιαστικά το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων καθώς όσο το νομοθετικό πλαίσιο δεν αλλάζει τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

«Εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται. Επιμένουμε όμως ότι η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μάλιστα έχουν υιοθετηθεί από την ΚΕΔΕ, ωστόσο δεν προωθήθηκαν ποτέ ώστε να γίνουν νόμος», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments