Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Π.Α.ΜΕ Ιωαννίνων :Να δοθεί λύση άμεσα στα προβλήματα των παιδικών σταθμών

Π.Α.ΜΕ Ιωαννίνων :Να δοθεί λύση άμεσα στα προβλήματα των παιδικών σταθμών

otaΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–“Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από το σεισμό στα Γιάννενα, στη διάρκεια του οποίου  αποκαλύφθηκε η πιο επικίνδυνη πλευρά της φιλοξενίας μεγάλου αριθμού παιδιών στους παιδικούς σταθμούς της πόλης, και παρόλα αυτά δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της δυσλειτουργίας τους και της έλλειψης αναγκαίων μέτρων αντισεισμικής προστασίας.” Αυτά υπογραμμίζονται σε ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου  του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων .Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης  τα εξής

Στους ελάχιστους παιδικούς της πόλης, φιλοξενούνται ακόμη υπεράριθμα βρέφη (έχουν καταγραφεί έως και 18 σε ένα τμήμα), τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν από το προσωπικό, σε περίπτωση που απαιτηθεί άμεση εκκένωση του κτιρίου. Επίσης, δεν έχουν αντιμετωπιστεί σημαντικές δυσλειτουργίες, όπως το στοίβαγμα βρεφών και νηπίων σε αίθουσες καθώς και η μετατροπή  διαδρόμων σε τραπεζαρίες και χώρους για άλλες χρήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν αλλαξιέρες ή αυτές να τοποθετούνται δίπλα σε τραπεζαρίες που τρώνε τα νήπια. Ακόμη και να μεταφέρονται απορρίμματα μέσα από τις τραπεζαρίες κοκ.

Παράλληλα, εξαιτίας του συγχρωτισμού, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών σε βρέφη αλλά και στο προσωπικό. Οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι, «κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία», ασθενούν τουλάχιστον τρεις φορές κάθε χρόνο και η έλλειψη προσωπικού τους αναγκάζει να επιστρέφουν στη δουλειά πριν ανακτήσουν πλήρως τις δυνάμεις τους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδικών σταθμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανάγκες σε ειδικευμένο προσωπικό καλύπτονται από σπουδαστές των ΤΕΙ και των ΙΕΚ, που κάνουν πρακτική άσκηση, χωρίς να έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και, φυσικά, χωρίς να αμείβονται με κανονικό μισθό και ασφάλιση.

Η κατάσταση αυτή, έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως, λόγω της υποχρηματοδότησης των δομών στους δήμους. Το κράτος θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και αρνείται να καλύψει τα έξοδα για τη σωστή λειτουργία των παιδικών σταθμών. Δημοτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην πόλη μας, για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα για τη διατροφή των νηπίων και μέρος της μισθοδοσίας προσωπικού, αποδέχονται τεράστιο αριθμό παιδιών που δικαιούνται voucher. Ο τεράστιος αριθμος παιδιών, έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών και να οδηγούνται από άλλο δρόμο οι λαϊκές οικογένειες στους ιδιώτες. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία των παιδικών σταθμών, όπως και όλων των υπόλοιπων δομών των δήμων, θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η κρατική χρηματοδότησή τους έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, προκειμένου να περισσέψει «ζεστό χρήμα» και να διατεθεί στο κεφάλαιο, υπό τη μορφή των επιδοτήσεων ή άλλων οικονομικών κινήτρων. Η φύλαξη και διαπαιδαγώγηση των παιδιών στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους, η προσχολική αγωγή, εναποτίθεται στη βούληση της κάθε δημοτικής Αρχής.

Η απόδοση του voucher του ΕΣΠΑ με ίσους όρους, τόσο σε δημοτικούς όσο και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, υποχρεώνει πλέον και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Να εμπορευματοποιούν, δηλαδή, τις υπηρεσίες τους και να επιδιώκουν την επίτευξη του μέγιστου κέρδους, στην προσπάθειά τους να καλύψουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τα έξοδα από άλλες δομές για τις οποίες δεν προβλέπεται καμία επιχορήγηση, όπως τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία κοκ.

Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη», που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο λαό κι ετοιμάζεται να προπαγανδίσει ο πρωθυπουργός στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που οργανώνεται για την προσεχή εβδομάδα στην πόλη μας. Για αυτό, οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα πρέπει να στείλουν μία ηχηρή απάντηση, συμμετέχοντας μαζικά στο  πανηπειρωτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στις 24 Οκτώβρη, στις 18:30.

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να δημιουργηθούν νέες κοινωνικές δομές από ένα δήμο που, σύμφωνα με το Ε9 που υποβάλλει, διαθέτει 1.000 ιδιόκτητα ακίνητα και η δημοτική Αρχή περηφανεύεται ότι το αποθεματικό στο Ταμείο του  είναι 22 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η πραγματική αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για τα συμφέροντα του λαού και όχι οι μισθώσεις σε ιδιώτες και οι προγραμματικές συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ. Τέτοια έργα πρέπει να δημιουργηθούν με τα αποθεματικά του Δήμου κι όχι να μεταφερθουν στην ΤτΕ. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να σταματήσει το αίσχος της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων ΕΣΠΑ και της πρόσληψης σπουδαστών, που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, για την κάλυψη θέσεων εργασίας ειδικευμένου προσωπικού.

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια ή ως δώρο αλλά ως βασική ανάγκη, πρώτα απ’ όλα του μικρού παιδιού. Αγωνιζόμαστε για :

  • Άμεση πρόσληψη παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  • Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, κατάλληλη υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments