Πέμπτη , 11 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / “Ράφτης Κυριών” από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ”-Για την πορεία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου στα εννιά χρόνια λειτουργίας και την παράσταση μιλά ο Ν.Τζίμας, μέλος της ομάδας

“Ράφτης Κυριών” από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ”-Για την πορεία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου στα εννιά χρόνια λειτουργίας και την παράσταση μιλά ο Ν.Τζίμας, μέλος της ομάδας

17098487_2308971235908446_8172379618393942823_nΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Την πορεία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ”, που κλείνει φέτος εννιά χρόνια λειτουργίας παρουσίασε ο Νίκος Τζίμας μέλος της ερασιστεχνικής θεατρικής ομάδας ,στην εκπομπή  “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, με αφορμή τις δυο παραστάσεις  του έργου του ΖΩΡΖ ΦΕΪΝΤΩ,”Ράφτης Κυριών”,την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου,στις 9 μ.μ., σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών ,σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου.

(Στην εκπομπή της Παρασκευής, “ό,τι πεις εσύ”,10.00-11.00, θα κληρωθούν δυο διπλές προσκλήσεις για τις παραστάσεις)

Ακούστε την συνέντευξη και διαβάστε περισσότερα στοιχεία για την παράσταση

Μια εξωφρενική κωμωδία πάνω στη συζυγική απιστία και την κοινωνική υποκρισία, οι οποίες είναι η μια πρόθυμη συνένοχος της άλλης.

Οι ρόλοι εναλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς, τα απρόοπτα ανατρέπουν την τάξη, οι σχέσεις των συζύγων και οι ταυτότητες μπερδεύονται, το κωμικό στοιχείο συνδυάζεται με την υπερβολή και το παράλογο, το χιούμορ καταλήγει οριακό, εκρηκτικό και ο θεατής παρακολουθεί, σχεδόν ασθμαίνοντας, την περίτεχνη πλοκή που λειτουργεί στην εντέλεια.

Ο Μουλινώ είναι γιατρός παντρεμένος με την Υβόν. Έχει μια εξωσυζυγική σχέση με τη Σουζάν και νοικιάζει ένα πρώην ραφτάδικο, με σκοπό να γίνει η ερωτική τους φωλίτσα. Η Σουζάν είναι παντρεμένη με τον Ανατόλ. Ο Ανατόλ απατά τη σύζυγό του με τη Ρόζα, η οποία είναι γυναίκα του Μπασινέ, ο οποίος είναι φίλος του Μουλινώ. Η πεθερά του γιατρού, η κυρία Εγκρεβίλ και η κόρη της προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Ανάμεσά τους μπλέκονται ο υπηρέτης του ο Ετιέν και οι πελάτισσες του ραφτάδικου, η κυρία Μπομπονέτ και η κυρία Ντ’ Ερμπλαί.

Ίντριγκες, συζυγικές απιστίες και διασκεδαστικές ανατροπές, όπου ο συγγραφέας με ανατρεπτική διάθεση, ακατάπαυστο ρυθμό και ατέλειωτο χιούμορ, κάτω από μια εσκεμμένα απλοϊκή ματιά και φαινομενικά αφελείς διαλόγους, σατιρίζει τα μικροαστικά και αστικά ήθη, τη σεμνοτυφία και την υποκρισία της εποχής.

Τα πρόσωπα το Φεϊντώ επιδίδονται σε ένα αδιάκοπο κυνηγητό. Το κυνηγητό του ενός διασταυρώνεται με το κυνηγητό των άλλων. Οι κυνηγοί μπερδεύονται, συμπλέκονται, ανατρέπονται. Τα θηράματα ξεγλιστρούν, ξαναπιάνονται και ξαναχάνονται σε έναν ατέλειωτο περιπαθή στρόβιλο.

Ο Φεϊντώ θεωρείται ο μεγαλύτερος Γάλλος κωμωδιογράφος  μετά τον Μολιέρο, ο κατ’ εξοχήν συγγραφέας της κλασικής φάρσας κι ένας από τους πρόδρομους του θεάτρου του παραλόγου. Γεννήθηκε το 1862 στο Παρίσι κι ήταν γιος του μυθιστοριογράφου Ερνέστ Φεϊντώ.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1886, σε ηλικία 24 ετών με το έργο «Ράφτης κυριών» που αποθεώθηκε από το κοινό και τους κριτικούς. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι επιτυχίες του ήταν περιστασιακές.

Εν τω μεταξύ παντρεύεται την κόρη του διάσημου ζωγράφου Κάρολου Ντυράν και αρχίζει να μελετάει τους θεατρικούς συγγραφείς της φάρσας όπως ο Eζέν Λαμπίς. Έτσι εμπνέεται και τo 1892 δίνει δυο σημαντικά έργα, το «Σαμπινιόλ με το ζόρι» και «Ο κύριος πάει κυνήγι». Μετά απ’ αυτό ο Φεϊντώ γίνεται ο πιο δημοφιλής συγγραφέας του θεάτρου του μπουλβάρ, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στο εξωτερικό, όπου μερικά έργα του ανεβάζονται μεταφρασμένα πριν παρουσιαστούν στο Παρίσι. Ανάμεσα στα 60 θεατρικά έργα του τη μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισαν το «Κούκου», «Η κυρία του Μαξίμ», «Ψύλλοι στ’ αυτιά», «Ξενοδοχείο ο παράδεισος».

Το 1909 ο Φεϊντώ χωρίζει με τη γυναίκα και περνάει τα επόμενα δέκα χρόνια σε ένα ξενοδοχείο περιτριγυρισμένος από τα βιβλία του.

Από το 1908 μέχρι το 1916 γράφει μια σειρά από θεατρικά έργα επηρεασμένα από το δυστυχισμένο γάμο του, όπως «Το καθάρσιο του μπέμπη», και «Η μακαρίτισσα μητέρα της κυρίας», στα οποία η σύζυγος εμφανίζεται ως η στρίγγλα που ωθεί τον άντρα της στα όρια της τρέλας.

Το 1919 ο Φεϊντώ παθαίνει ψυχολογικές κρίσεις που οφείλονται στη σύφιλη από την οποία είχε προσβληθεί κάποια χρόνια νωρίτερα. Παρ’ όλη τη φροντίδα διάσημων γιατρών της εποχής, πεθαίνει σε ψυχιατρική κλινική το 1921 σε ηλικία 58 ετών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Διασκευή:   Νίκος Σφαιρόπουλος

Σκηνικά:                           Μαρίτα Τζόκα

Κοστούμια:                       Ομάδα Θεσσαλικού ΙΕΚ (υπεύθυνη:

Σοφία Θεοδωράκη)

Μακιγιάζ-χτενίσματα:       Ομάδα Θεσσαλικού ΙΕΚ (υπεύθυνη:

Ελευθερία Γκορτζή

Μουσική:                          Μενέλαος Συκοβέλης

Φωτισμοί:                         Θωμάς Νάστος

Τεχνικοί σκηνής:              Σπύρος Γκρέμος – Σταύρος Γεωλδάσης

Βοηθός σκηνοθέτη:           Χριστίνα Τσιώνη

 

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) :

 

ΕΤΙΕΝ:                         Γιώργος Καψάλης – Παναγιώτης Κυρίτσης

ΥΒΟΝ:                           Βίκυ Πανταζή

ΜΟΥΛΙΝΩ:                     Παναγιώτης Σιώνης

ΜΠΑΣΙΝΕ:                     Νίκος Τζίμας

ΚΥΡΙΑ ΕΡΓΚΕΒΙΛ:         Μάγδα Καστάνη

ΣΟΥΖΑΝ:                       Γιολάντα Μπότσικου

ΩΜΠΕΝ:                        Κώστας Αχνούλας

ΠΟΜΠΟΝΕΤ:                 Χριστίνα Τσιώνη

ΚΥΡΙΑ ΝΤ΄ ΕΡΜΠΛΑΙ:   Βούλα Καραγκούνη

ΡΟΖΑ:                           Μύριαμ Τζίμα – Πέπη Γκαραμπίνα

 

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» του Δήμου Ζίτσας (πρώην Δήμου Πασσαρώνος) δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2008.

Με τη ομαδική δουλειά και  την αμέριστη συμπαράσταση, υλική και ηθική, του Δήμου Ζίτσας, κατάφερε να προσελκύσει πολλούς νέους και να ανεβάσει, σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου, εννιά (9) θεατρικά έργα ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων και να δώσει πάνω από 100 παραστάσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου (κυρίως στο Δήμο Ζίτσας και στην πόλη των Ιωαννίνων).

Την περίοδο 2008 – 09 παρουσίασε το έργο του Μανόλη Κορρέ «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου», το 2009 – 10 το έργο του Παντελή Χορν «Ο Σέντζας», το 2010 – 11 το έργο του Γρηγόρη Ξενόπουλου «Δεν είμαι εγώ ή η λογική», το 2011 – 12 τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, το 2012 – 13 «Το Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, το 2013 – 14 το κλασσικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων», το 2014 – 15 τα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ, το 2015 – 16 το έργο του Αργεντινού συγγραφέα Ρομπέρτο Κόσσα «La Nonna» και φέτος ανεβάζει το έργο «Ράφτης κυριών» του Ζωρζ Φεϊντώ.

Το 2013 η ομάδα μας συμμετείχε στο 29ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, αποσπώντας επαίνους και το 2014 στο 30ό Φεστιβάλ με το «Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, αποσπώντας βραβείο και έπαινο.

 

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

(αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας»)

 

Παρασκευή, 21 και Σάββατο, 22 Απριλίου

Ώρα έναρξης:  9 μ.μ.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Σε κάθε παράσταση θα διατεθούν 50 εισιτήρια δωρεάν σε άνεργους με την επίδειξη κάρτας ανεργίας.

Ο Δήμος Ζίτσας και η Θεατρική Ομάδα «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ», με την υποστήριξη του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» διέθεσαν δωρεάν εισιτήρια σε άνεργους του Δήμου Ζίτσας και στο ΚΕΘΕΑ.

Στην παράσταση της Παρασκευής με μεγάλη χαρά θα υποδεχτούμε τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Πωγωνιανή από την «ΚΙΒΩΤΟ», τα οποία θα παρακολουθήσουν την παράσταση δωρεάν.

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments