Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Τεχνολογία / «Ρομποτικό » – αρμεκτικό σύστημα αγελάδων

«Ρομποτικό » – αρμεκτικό σύστημα αγελάδων


Με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του κτηνοτρόφου στο στάβλο, θα μπορεί να γίνεται στο εξής το άρμεγμα των αγελάδων και μάλιστα γρηγορότερα και με μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος.

 

Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εμπορικός διευθυντής της Βορειοελλαδικής εταιρείας, «Milkplan», Απόστολος Βάρκας, το νέο – πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα ρομποτικής άρμεξης, θα βρίσκεται είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η λειτουργία του συστήματος είναι απλή και η άρμεξη ξεκινά αμέσως μετά την εισαγωγή του ζώου στον ειδικό χώρο, ενώ καταγράφονται αυτόματα όλες οι παράμετροι της παραγωγής γάλακτος και τα διάφορα στοιχεία της υγείας του. Ένας ειδικός ρομποτικός βραχίονας συνδέει τις θηλές του ζώου στο μηχάνημα με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων. Τα αυτοματοποιημένα ρομπότ άρμεξης, είναι διαθέσιμα εικοσιτέσσερις ώρες ημερησίως, επτά ημέρες εβδομαδιαίως, για να αρμέξουν, αλλά και να ταΐσουν μεμονωμένα την κάθε αγελάδα.

Tα συστήματα της ρομποτικής άρμεξης, αποτελούν το σύγχρονο εξοπλισμό των κτηνοτροφικών μονάδων, αυξάνοντας σημαντικά την γαλακτοπαραγωγή, ενώ ο αγροτοκτηνοτρόφος, την ώρα που γίνεται το «ρομποτικό» άρμεγμα, μπορεί να ασχοληθεί με άλλες εργασίες.

Το ενδιαφέρον για νέους τρόπους άρμεξης, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την εξασφάλιση πολύτιμου χρόνου για τον κτηνοτρόφο, αναφέρεται από την δεκαετία του 1970 και όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βορειοελλαδίτης κτηνοτρόφος, Γιώργος Κεφαλάς, «η ύπαρξή τους ουσιαστικά ήρθε για να γλυτώσει τον κτηνοτρόφο από το άγχος του να βρίσκεται 365 ημέρες το χρόνο στο στάβλο».

Περαιτέρω, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, στη σημερινή εποχή έχουν εκλείψει και τα «χέρια», ενώ το παραγόμενο γάλα της μηχανικής – «ρομποτικής» άρμεξης είναι πιο καθαρό από υγιεινομικής πλευράς, έναντι αυτού που μαζεύονταν στους κουβάδες. Επιπλέον, ο ίδιος, απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες με τη μηχανική άρμεξη, όπως μαστίτιδες, ανέφερε ότι «με τη γενετική βελτίωση οι θηλές έχουν γίνει πιο ανθεκτικές και τα ζώα δεν διατρέχουν μεγάλους κινδύνους».

Η Milkplan παράγει υπερσύγχρονα αρμεκτικά συστήματα, με εργονομική κατασκευή, η οποία επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στην ράμπα αρμεγής, πλήρη έλεγχο των ζώων και τέλεια οπτική επαφή με τους μαστούς. Αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τους κορυφαίας ποιότητας παλμοδότες, θήλαστρα, σύστημα πλύσης και απολύμανσης κ.λ.π. μπορούν να προσφέρουν λύσεις υψηλής παραγωγικότητας, χαμηλού κόστους συντήρησης και μεγάλης αντοχής.

Δείτε Επίσης

Δημοτική αρχή Ιωαννίνων: Άδικη και ακατανόητη απόφαση εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος που αφορά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments