Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Σεβασμό στους κανόνες της προεκλογικής περιόδου ζήτησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Σεβασμό στους κανόνες της προεκλογικής περιόδου ζήτησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

1S

–Δεν προσήλθαν  όλα τα κόμματα στη συνεδρίαση της διακομματικής

Δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, λόγω μη προσέλευσης των εκπροσώπων των κομμάτων. Ωστόσο τα κόμματα υποχρεούνται να εφαρμόσουν τους κανόνες που θέτει η εκλογική νομοθεσία για την ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής διαδικασίας. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων τόνισε πως τα κόμματα οφείλουν να σεβαστούν το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εκλογική νομοθεσία, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, συγκάλεσε για σήμερα το μεσημέρι τη Διακομματική Επιτροπή ώστε να τεθούν υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων οι εγκύκλιοι που αφορούν τις προεκλογικές διαδικασίες προβολής, λειτουργίας και καθορισμού κανόνων κατά την προεκλογική περίοδο και στη συνέχεια να υπογραφεί το σχετικό πρακτικό, όπως επιβάλλει επίσης η νομοθεσία.

Ωστόσο την προγραμματισμένη ώρα της συνεδρίασης προσήλθε μόνο ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μετά από 40 λεπτά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη λύπη του για τις απουσίες λέγοντας πως «είναι λάθος αυτή η στάση», γιατί «τα κόμματα οφείλουν να έχουν ένα συνεχή διάλογο με την αυτοδιοίκηση», πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται να συμφωνηθούν οι κανόνες διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα.

Όπως είπε ο κ. Μπέγκας, η συνεδρίαση της διακομματικής δεν είναι μόνο μια τυπική διαδικασία την οποία επιβάλλει ο νόμος και υποχρεούται να συγκαλέσει ο Δήμαρχος, αλλά είναι και «μια υπόθεση ουσίας», όπως είπε.

«Η ουσία για μένα είναι η ρύπανση που μπορεί να προκύψει το διάστημα του προεκλογικού αγώνα», είπε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας πως «για τη Δημοτική Αρχή είναι αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όμως τα κόμματα οφείλουν να σεβαστούν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των πολιτών και τον κόπο των εργαζομένων του Δήμου που καταβάλλουν αυξημένες προσπάθειες το προεκλογικό διάστημα».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεταδώσουν τα μηνύματα τους στους πολίτες τα κόμματα. Ας μην καταφύγουν στην αφισσορύπανση», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

 

Οι κανόνες της προεκλογικής περιόδου

Ανεξάρτητα από τη μη συνεδρίαση της διακομματικής, ο Δήμος Ιωαννιτών θέτει υπόψη των κομμάτων τους κανόνες τους οποίους είναι υποχρεωμένα να σεβαστούν, με βάση τις  διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αποφευχθούν κάθε είδους εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ υποψηφίων και κομματικών επιτελείων.
  2. Να κατανεμηθούν ισότιμα σε όλα τα κόμματα οι κοινόχρηστοι χώροι, για να τοποθετηθούν, με δαπάνες των κομμάτων, προεκλογικά περίπτερα διαστάσεων 2Χ2Χ2 περίπου.
  3. Το Δημοτικό Ραδιόφωνο να κατανείμει ίσο χρόνο προβολής σε όλα τα κόμματα.
  4. Το Σάββατο 19/09/2015 θα αφαιρεθούν από την πόλη όλα τα προεκλογικά υλικά, πλην των περιπτέρων, τα οποία θα αφαιρεθούν, με ευθύνη των κομμάτων, έως 28/09/2015.
  5. Η αφισοκόλληση θα γίνεται στους προκαθορισμένους από το Δημοτικό Συμβούλιο χώρους για εμπορική διαφήμιση.
  6. Τα ηχητικά συστήματα επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με την υπ.αριθμ. 51774/31.12.2014 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.
  7. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η χρήση χρωμάτων και σπρέι σε δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και σε κολώνες, πινακίδες, αγάλματα, μνημεία κλπ.
  8. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η χρήση φωτεινών διαφανειών σε ανοιχτούς χώρους, μετά από άδεια της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου.
  9. Ο ευπρεπισμός και καθαρισμός του χώρου πέριξ των περιπτέρων θα γίνεται με ευθύνη των κομμάτων.
  10. Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, μετά το πέρας των εκλογών, θα τοποθετούνται στους μπλε κάδους.
  11. Προβλέπονται δύο (2) ελεύθερες θέσεις στάθμευσης μπροστά από κάθε εκλογικό κέντρο, για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ και όσων απασχολούνται σ’ αυτά.
  12. Παρακαλούνται τα κόμματα να γνωστοποιούν εγκαίρως στο Δήμο και την Αστυνομία την ημερομηνία πραγματοποίησης των κεντρικών τους εκδηλώσεων.
  13. Κατά τα λοιπά ισχύει η νομοθεσία για τις εκλογές.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments