Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σεμινάριο με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Σεμινάριο με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συνεχίζει τον μήνα Νοέμβριο τον κύκλο αυτοτελών εργαστηρίων και σεμιναρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες ή/και ερασιτέχνες του θεάτρου, σε εκπαιδευτικούς καθώς και σε ανθρώπους που αγαπάνε το θέατρο.

Στόχος των σεμιναρίων, που θα πραγματοποιούνται ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, είναι να διερευνηθούν ειδικές πτυχές της τέχνης του θεάτρου, τα εκφραστικά μέσα των συμμετεχόντων και η ομαδικότητα.

Σημαντικοί καλλιτέχνες και συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα μας μυήσουν στις μεθόδους της δουλειάς τους και θα μοιραστούν μαζί μας τη θεατρική τους εμπειρία.

Το Νοέμβριο το σεμινάριο θα γίνει από την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτις, θεατρολόγος, με τίτλο «Οι ιστορίες μας ως ιστορίες των άλλων – μια θεατρική εμπειρία».

Σάββατο 9 Νοεμβρίου: 16:00 – 21:00

Κυριακή 10 Νοεμβρίου: 10:00 – 15:00

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Διάρκεια: 10 ώρες. Αριθμός συμμετεχόντων: 30

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, μουσικούς, εμψυχωτές ομάδων αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των εκφραστικών του μέσων. Για την παρακολούθησή του δεν απαιτείται κανενός είδους θεατρική εκπαίδευση ή εμπειρία.

Βιωματικό εργαστήριο με στόχο να ανασύρει μνήμες, ατομικές, οικογενειακές και συλλογικές, της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Οι συμμετέχοντες γίνονται «τα βιβλία του εαυτού» τους, ένα κύριο υλικό της προφορικής ιστορίας. Oι ιστορίες τους γίνονται τα ντοκουμέντα της ιστορίας. Αυτές οι ιστορίες, «εμείς», αποτελούν τον σκελετό για μια εμπειρία σκηνικής σύνθεσης – ιδανικά – μέσα στην πόλη, μια εμπειρία που έχει στόχο να επανασηματοδοτήσει την σχέση μας με το παρελθόν, το παρόν και τον «χώρο» των ανθρώπινων πράξεων.

Στο εργαστήριο αξιοποιούνται αφηγηματικές και δραματουργικές τεχνικές του Θεάτρου Ντοκουμέντο με στόχο την σύνδεση του ετερόκλητου και ποικίλου υλικού με στόχο την εμπειρία της «σκηνής».

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι σκηνοθέτης και θεατρολόγος. Η 25ετής επαγγελματική της σταδιοδρομία στο χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης αντανακλά το εύρος της εμπειρίας και των ειδικών της γνώσεων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο θέατρο από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει συγγράψει, συμμετάσχει και επιμεληθεί εκδόσεις με θέμα τη σκηνοθεσία, τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική αισθητική και τη βιωματική και θεατρική εκπαίδευση από γνωστούς εκδοτικούς οίκους και καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Από το 2009, σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις για νέους με θέμα την επανεφεύρεση των κλασικών θεατρικών κειμένων της Αρχαίας Ελλάδας και της παγκόσμιας δραματουργίας στη σύγχρονη σκηνή, μεταξύ των οποίων: Αντιγόνη του Σοφοκλή, Ελένη του Ευριπίδη, Όρνιθες και Νεφέλες του Αριστοφάνη, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, Φάουστ του Γκαίτε, καθώς και σύγχρονα έργα βασισμένα σε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες όπως το Μετά τον Αφρό (βασισμένο στους Πέρσες του Αισχύλου) και το Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν (βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή).

Παράλληλα έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πάνω από 30 παραστάσεις θεάτρου και χορού και έχει οργανώσει πλήθος Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει site-specific παραστάσεις εμπνευσμένες από προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης και της λογοτεχνίας (Περικλής, Πυθαγόρας, Λευκάδιος Χερν) καθώς και από το ιστορικό-αφηγηματικό αποτύπωμα πόλεων (Αθήνα, Ηράκλειο, περιοχή του Πηλίου, κ.ά.) ως αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής της έρευνας και προσπάθειας σύζευξης του παρελθόντος με το παρόν μέσα από τη δημιουργική και εκπαιδευτική δύναμη του θεάτρου.

Έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση σε τμήματα Θεατρικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο) και Παιδαγωγικής (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο) και έχει παρουσιάσει διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και θεατρικούς οργανισμούς στο εξωτερικό (Μεξικό, Ιράν, Κίνα, Ισλανδία, Σερβία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Βέλγιο, κτλ). Έχει διδάξει θέατρο σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια και δημόσιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

Από το 1997 μέχρι το 2004 υπήρξε υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου. Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη δραματική σχολή Πράξη Επτά. Από τον Απρίλιο του 2016 ως τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου – Διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο αρχαίο δράμα και την εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών και μαθητών σε διεθνή φόρουμ και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: [email protected], στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5) και στα τηλέφωνα 2651025670 (09:00-14:00) και 6948202250 (18:00-21:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments