Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις αλλάζουν το μέλλον και τις προοπτικές της Άρτας

Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις αλλάζουν το μέλλον και τις προοπτικές της Άρτας

«Την Κυριακή 26 Μαΐου, δεν υπάρχει πολυτέλεια για πειραματισμούς. Θέλουμε να μας δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε όσα έργα και δράσεις έχουμε ξεκινήσει στην Άρτα, στην Ήπειρο, χωρίς εμπόδια, χωρίς ασκήσεις ισορροπίας». Τα παραπάνω, τόνισε μεταξύ άλλων, ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας την Παρασκευή στην ανοικτή κεντρική προεκλογική εκδήλωση της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» στην Άρτα.
Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί στην Π.Ε. Άρτας, είτε είναι αμιγώς τοπικής, είτε υπερτοπικής σημασίας, τα οποία, όπως είπε, συμβάλλουν στην εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και δημιουργούν προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξης. «Λύσαμε – είπε- προβλήματα της καθημερινότητας, στηρίξαμε τους επαγγελματίες, τους ψαράδες, τους αγρότες. Βάλαμε «πλάτη» για να ξεπεράσουν δυσκολίες, να αντέξουν στην κρίση. Επενδύσαμε στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό. Προχωρήσαμε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη συντήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, που συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν με την Άρτα του μέλλοντος. Η παράταξή μας, το έχει αποδείξει με πράξεις και έργα: είναι η εγγύηση για να πάει η Ήπειρος, η Άρτα ψηλότερα».

«Εμείς μιλάμε με το έργο μας. Και για αυτό το έργο ζητάμε να μας κρίνετε», τόνισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο νυν και υποψήφιος Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε έργα και δράσεις που είτε υλοποιήθηκαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την Π.Ε. Άρτας. (Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας)
Περιοδείες σε Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων,
Δήμους Ζαγορίου και Μετσόβου

Οι προοπτικές στον τουρισμό σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα, ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στις περιοδείες του νυν και εκ νέου υποψήφιου Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη σε τοπικές κοινότητες του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, των Δήμων Ζαγορίου και Μετσόβου.
Ο κ. Καχριμάνης, τόνισε πώς η πολιτική της Περιφέρειας για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, έχει ήδη φέρει αποτελέσματα και ανέφερε πως στη νέα θητεία της Περιφερειακής Αρχής, έχουν προγραμματιστεί νέα οδικά έργα βελτίωσης των υποδομών, μεταξύ των οποίων είναι και η βελτίωση της σύνδεσης του Ζαγορίου και του Βορείου τμήματος του λεκανοπεδίου με την Εγνατία Οδό.
Σε συναντήσεις με κατοίκους του Ζαγορίου ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, υπογράμμισε πως για να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συνδράμει επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην παραγωγή τοπικών προϊόντων που στο παρελθόν αποτελούσαν την ταυτότητα του Ζαγορίου. Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια στύλων από τη ΔΕΗ και οι οποίες θα προκαλέσουν πρόβλημα επιβίωσης στους δασεργάτες του Ζαγορίου.
Στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Μετσόβου και στην κεντρική ομιλία του στο Μέτσοβο ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών για να πάει η κοινωνία μπροστά. «Τη συνεργασία εμείς την έχουμε κάνει πράξη. Στοχοποιήθηκε ο Δήμος Μετσόβου για να πλήξουν εμένα. Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συνδράμει και έχουμε συνεργαστεί με όλους ανεξαιρέτως τους δήμους», ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει πως «Αφήνουμε πίσω όσους επενδύουν στο ψέμα, στη συκοφαντία, στην παραπληροφόρηση, συμπεριφορές που είναι ασύμβατες με το ήθος και τις αρχές των Ηπειρωτών».
Πρόγραμμα περιοδείας Αλ. Καχριμάνη Τρίτης 21 Μαΐου
Πρωί: 9.15 π.μ. Βαλανιδοράχη- Αμμουδιά- Μεσοπόταμος, Καναλάκι (περίπου 12 μ.) , Λυγιά- Λούτσα, Καστροσυκιά, Κανάλι, Λούρος- Ωρωπός
Απόγευμα: 6 μ.μ. Αγ. Κυριακή – Αγιά – Ανθούσα –– Πάργα.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Την Τετάρτη 22 Μαΐου ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Λαδοχώρι- Γραικοχώρι-Ηγουμενίτσα/Νέα Σελεύκεια. Στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία στο Εκλογικό Κέντρο (8ης Δεκεμβρίου 8- Ηγουμενίτσα).

ΑΠΟΣΜΑΣΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ,
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

«Κάθε έργο έχει τη «σφραγίδα» της περιοχής του. Κάθε μεγάλο έργο έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, για όλη την Άρτα», τόνισε ο Περιφερειάρχης και ανέφερε αναλυτικά δράσεις, έργα και παρεμβάσεις:
 Οι αποχετεύσεις και οι βιολογικοί καθαρισμοί, που ολοκληρώνονται προστατεύουν το περιβάλλον, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
 Με την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου, λύνεται οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ήπειρο.
 Προχωρούμε την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης στην Άρτα, που ήδη εντάχθηκε στο Interreg, με προϋπολογισμό 1,7 εκ.
Έργα που έχουν αναπτυξιακή προοπτική. Που δίνουν «ανάσα» στον Αμβρακικό.
 Έχουμε σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης των συγκοινωνιακών υποδομών. Σε κάθε γωνιά της Άρτας γίνονται έργα. Ολόκληρες περιοχές βγαίνουν από την απομόνωση.
 Κατασκευάζουμε νέους κόμβους σε Ζυγό, Καμπή, Νεοχώρι, διπλό στη Ελεούσα και σήμερα δημοπρατήσαμε τον κόμβο Λουτρότοπου. Κι έπεται συνέχεια.
 Προχωρούμε τη διανομαρχιακή σύνδεση με Ευρυτανία (Αστροχώρι- Μεγαλόχαρη) με έργα συνολικού προϋπολογισμού 8, 7 εκ. ευρώ (για τις δύο φάσεις).
 Ο νέος δρόμος Καστανιά- Τετράκωμο, ύψους 3,43 εκ ευρώ, θα συνδέσει τους δήμους Γ. Καραϊσκάκη και Κ. Τζουμέρκων, με κατάληξη την Ε.Ο. Άρτας με Τρίκαλα – Καρδίτσα. Οι δύο Δήμοι με άλλα δύο έργα ύψους 800.000 ευρώ συνδέονται με το Δήμο Νικ. Σκουφά.
 Προγραμματίσαμε εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ε.Ο. Άρτας- Τρικάλων, από την περιοχή Βουργαρελίου ως τα όρια νομού ύψους 758.000 ευρώ και στο τμήμα Άρτα – Καρδίτσα από Πηγές μέχρι τα όρια των νομών Άρτας – Καρδίτσας με άλλες 620.000 ευρώ.
 Δεκάδες άλλα έργα για βελτιώσεις του επαρχιακού δικτύου, με προϋπολογισμούς μέχρι και 500.000 ευρώ έχουν υλοποιηθεί ή έχουν προγραμματιστεί.
 Δύο μεγάλα οδικά έργα υπερτοπικής σημασίας, πήραν επίσης το δρόμο τους: είναι η σύνδεση της Καμπής με τη γέφυρα Καλογήρου με 35 εκ. ευρώ και η σύνδεση της Ιόνιας μέχρι τη γέφυρα της Πλάκας με 25 εκ. ευρώ.
 Μετά την έγκριση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης, έχοντας εξασφαλίσει 8,5 εκ. ευρώ, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε το δρόμο μέχρι Άγναντα και Πράμαντα, που περιλαμβάνει και την αντικατάσταση της σημερινής γέφυρας μπέλλευ στην Πλάκα.
 Προχωρούμε σε αλλαγή και ενίσχυση του οδοφωτισμού με νέους λαμπτήρες LED.
Αποκαταστήσαμε ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μόνο για τις ζημιές του Δεκεμβρίου 2017, η Περιφέρεια έχει εκτελέσει έργα άνω των 3 εκ. ευρώ. Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με το οδικό δίκτυο στις ορεινές περιοχές. Κι αυτές όμως έχουν πάρει το δρόμο τους…
 Στηρίξαμε και στηρίζουμε τεχνικά- οικονομικά τους ΤΟΕΒ ώστε να διατηρούν σε λειτουργικότητα τα αντλιοστάσια και τα δίκτυά τους. Έτσι τα τελευταία χρόνια μπορούν και καλλιεργούν, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, οι αγρότες τα χωράφια μας.
 Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στο Υπ. Οικονομικών για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Θέλουμε να απαλλάξουμε τους αγρότες από τα υψηλά επιτόκια της ΔΕΗ και των Τραπεζών και όχι να τους στείλουμε από τη Σκύλα στη Χάρυβδη.
 Δεκάδες έργα για βελτίωση των αγροτικών δρόμων, για προσβάσεις προς αγροκτηνοτροφικές μονάδες, προς ιχθυοκαλλιέργειες κλπ, έχουν υλοποιηθεί ή έχουν προγραμματιστεί με εξασφαλισμένες πιστώσεις. Συνδέουμε και το Κομπότι με το λιμάνι Μενιδίου, έργο πολλαπλά χρήσιμο.
 Μόνο τα τελευταία χρόνια, διαθέσαμε για τέτοιου είδους έργα από πόρους της Περιφέρειας άνω των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
 Δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε το αρδευτικό έργο Αμπελιά- Αμμότοπου με 1,2 εκ. ευρώ.
 Μπροστά μας έχουμε μια νέα πρόκληση: Το αρδευτικό Κομποτίου- Μεγάρχης. Εξετάζουμε τι και πως μπορεί να γίνει.
 Από το περασμένο καλοκαίρι που μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες, αρχίσαμε ένα ευρύ πρόγραμμα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Καθαρίζουμε ποταμούς, όπως ο Βωβός, που είχε σαράντα χρόνια να καθαριστεί, προστατεύοντας παράλληλα τις καλλιέργειες.

Άρτα και μνημεία είναι ταυτόσημη έννοια:

 Δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τη συντήρηση τους. Μονή Σέλτσου, Παρηγορήτισσα, Κόκκινη Εκκλησιά, Κάτω Παναγιά, Μονή Θεοτοκιού, Βλαχέρνα και άλλα μνημεία – ταυτότητα για την Άρτα, διασώζονται – αναδεικνύονται.
 Χρηματοδοτήσαμε μελέτες και προγραμματίζουμε νέα έργα για την Παρηγορήτισσα, τον Αγ. Νικολάου Κωστακιών, τους Ι.Ν. Μεγαλόχαρης και Μεσόπυργου.
 Βάζουμε μπροστά την ανακατασκευή του εμβληματικού Ιμαρέτ, έργο με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.
 Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και παραδίνεται σε χρήση η νεκρόπολη της Αρχαίας Αμβρακίας. Μαζί με τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα δημιουργείται ένα ελκυστικό δίπολο πολιτισμού και τουρισμού.
 Στον τουρισμό ανοίξαμε νέες αγορές. Προβάλλουμε την Ήπειρο σαν ενιαία. Τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον της Άρτας, ταξίδεψαν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Νέες υποδομές δημιουργούν προστιθέμενη αξία:
• Τα μονοπάτια που ξεκινούν από το Γράμμο και καταλήγουν στα Τζουμέρκα.
• Η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού Κοράκου, (στην οποία μετέχουμε στην προγραμματική σύμβαση) και τα παράλληλα έργα για μνημεία και οδικό δίκτυο που υλοποιεί η Περιφέρεια.
• Η αποκατάσταση των ιαματικών λουτρών, που ήδη τα εντάξαμε στο Interreg.
• Το χιονοδρομικό Θεοδώριανων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ανατέθηκε στην Περιφέρεια και φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή ένα ευρύτερο κέντρο αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων.
• Συνδυαστικά, το Υπ. Υποδομών ανέλαβε την παράκαμψη Αθαμανίου, με προϋπολογισμό 9 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια το τμήμα Νεράϊδα – Θεοδώριανα με άλλες 600 χιλιάδες ευρώ.
 Έχουμε όμως δρόμο μπροστά μας. Θέλουμε μεγαλύτερη συμμετοχή επιχειρηματιών από την Άρτα στις διεθνείς εκθέσεις. Το παράδειγμα με την Έκθεση του Ισραήλ δείχνει το δρόμο. Χρειάζονται όμως νέες κλίνες. Τέτοιου είδους επενδύσεις θα μας βρουν συμπαραστάτες.

Η επόμενη περιφερειακή περίοδος είναι περίοδος καινοτομίας και εξωστρέφειας για την Ήπειρο.
 Κάναμε ήδη τα πρώτα βήματα: Ανοίξαμε πόρτα σε νέες αγορές: Προϊόντα της Άρτας ταξιδεύουν και κερδίζουν απαιτητικούς καταναλωτές.
 Έχουμε ανεβάσει τον πήχη: Θέλουμε νέα καινοτόμα προϊόντα και περισσότερες επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια.
 Το μήνυμα έφτασε στην Άρτα. Δέκα και πλέον προτάσεις από την ευρύτερη περιοχή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα καινοτομίας της Περιφέρειας με συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1,3 εκ. ευρώ.
 Νέα ώθηση θα δώσουν τα κέντρα καινοτομίας που ετοιμάζουμε για το κρέας, τις ντόπιες φυλές, τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά.
 Τα τελευταία χρόνια, διαθέσαμε άνω των 12 εκ. ευρώ σε άλλους φορείς (δήμους κλπ) για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας, όπως υδρεύσεις, δημοτική οδοποιία, πλατείες κ.α.
 Συνδράμαμε στη ολοκλήρωση του κλειστού – κόσμημα στους Κωστακιούς, τη βελτίωση άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, για επισκευές σε κτίρια της Αστυνομίας, του Επιμελητηρίου. Χρηματοδοτήσαμε μελέτη για τον πολυχώρο του Σκουφά.
 Χρηματοδοτήσαμε το Νοσοκομείο για ιατρομηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό. Ανακατασκευάζουμε τη στέγη στο Κ.. Υ. Βουργαρελίου.
 Όλα αυτά δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα κάπου αλλού:
 Εμείς ακολουθήσαμε τον άλλο δρόμο: Συμβάλλαμε για λύσεις στα προβλήματα του πολίτη, που δεν τον ενδιαφέρει ποιος πληρώνει, αλλά το πώς να εξυπηρετηθεί. Αυτό θεωρούμε πως είναι το χρέος μας.
Δεν μείναμε, δεν μένουμε όμως σε αυτά:
 Στηρίξαμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, αλλά και πρόσθετες πρωτοβουλίες ενισχύοντας το έργο των κοινωφελών φορέων.
 Τις επόμενες ημέρες προκηρύσσουμε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για νέους επιστήμονες.

Προετοιμαζόμαστε για το νέο ΕΣΠΑ. Περιμένουμε να ανοίξουν οι διαδικασίες από την Ε.Ε. για να προχωρήσουμε μαζί με τους φορείς στη σύνταξη και κατάθεση προτάσεων.
Μας έχει μείνει μια εκκρεμότητα: Το Διοικητήριο: Είτε σε αγορασμένη έκταση, είτε στο στρατόπεδο Παπακώστα, η Άρτα μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχει τη δική της στέγη. Είναι απόφαση, είναι δέσμευση».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments