Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Σοφία Καλανταρίδου: «Μία στις τρεις γυναίκες πεθαίνει από την καρδιά της και οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού»

Σοφία Καλανταρίδου: «Μία στις τρεις γυναίκες πεθαίνει από την καρδιά της και οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού»

-καλανταριδου-e1449214082591-1024x1024Η Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας -Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη (στα σημεία των καιρών) για την επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Καρδιά», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη Δευτέρα, ώρα 18.30-21.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών . Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των γυναικών για τα γυναικολογικά νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από την καρδιά τους και για τους τρόπους που μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο αυτό: «Αν και οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον καρκίνο του μαστού και νομίζουν ότι οι καρκίνοι είναι η πρώτη αιτία θανάτου, είναι γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σήμερα η συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Μία στις τρεις γυναίκες πεθαίνει από την καρδιά της και οι θάνατοι που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού.Αρκετές από τις αιτίες των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορούν γυναικολογικά νοσήματα, όπως είναι η υποθαλαμική αμηνόρροια, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η πρόωρη εμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση. Επίσης, επιπλοκές στη διάρκεια της κύησης, όπως είναι η προεκλαμψία και η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, έχουν συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί σημασία στην έγκαιρη ανακάλυψη των παραγόντων κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες.
-Ποιοι συμμετέχουν;
Επειδή η οικονομική κρίση και το έντονο ψυχικό στρες που συνεπάγεται αποτελούν ένα επιπλέον σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Π. Χρούσος, Διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Επικεφαλής Έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας. O Καθηγητής κ. Γ.Π. Χρούσος είναι ο πρώτος σε κατάταξη Έλληνας επιστήμων διεθνώς, ανάμεσα σε επιστήμονες υψηλού κύρους, όσον αφορά την επιρροή του σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων «Google Scholar Citations» και ανήκει στους 200 πλέον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο, στον κατάλογο ISI highly cited στην Κλινική Ιατρική, στη Βιολογία και στη Βιοχημεία. O Καθηγητής κ. Γ.Π. Χρούσος, έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά σημαντικό διεθνές ερευνητικό έργο σχετικά με το στρες και την επίδρασή του στις λειτουργίες του οργανισμού, καθώς και τη σύνδεσή του με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, την κατάθλιψη και τις αυτοάνοσες παθήσεις. O Καθηγητής κ. Γ.Π. Χρούσος θα μιλήσει για την επίδραση του στρες στη σύγχρονη Ελληνίδα. Επίσης, ομιλητές θα είμαστε οι γιατροί που δείξαμε τη συσχέτιση των γυναικολογικών νοσημάτων με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ο Καθηγητής κ. Λάμπρος Μιχάλης, Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Επ. Καθηγήτρια κυρία Κατερίνα Νάκα και εγώ. Η κυρία Νάκα θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των μελετών που έχουμε δημοσιεύσει μέχρι σήμερα από την ερευνητική μας δουλειά στο Κληροδότημα Γεωργίου Μιχαηλίδη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εγώ θα αναπτύξω τα νέα ερευνητικά μας προγράμματα και ο κ. Μιχάλης θα παρουσιάσει τις διαφορές που υπάρχουν στην έκβαση των διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Τέλος, θα παρουσιάσουμε την προσπάθεια που κάνουμε για να μειώσουμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των γυναικών, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και το προσδόκιμο επιβίωσης.
Ακούστε τη συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments