Πέμπτη , 7 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σπύρος Ριζόπουλος: “Σκανδαλώδης η πολιτική για τη Λίμνη: Ηπειρώτες στείλτε Καχριμάνη και Φίλιο σπίτι τους”

Σπύρος Ριζόπουλος: “Σκανδαλώδης η πολιτική για τη Λίμνη: Ηπειρώτες στείλτε Καχριμάνη και Φίλιο σπίτι τους”

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” αναφέρονται τα εξής:

“Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, παρουσία του υπουργού, αναπληρωτή Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

«Η θέση των Οριζόντων Ηπείρου είναι καθαρή και διαυγής. Διατυπώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019 και κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση. Όπως τονίσαμε από τότε, το σχέδιο προεδρικού Διατάγματος θεωρείται απαράδεκτο.

Ειδικότερα, οι Ορίζοντες Ηπείρου ζήτησαν:

«Να υπάρξει άμεση νομική κατοχύρωση του ρόλου της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διαχείριση της Λίμνης. Η διαχειριστική αρχή που θα αναλάβει την εφαρμογή των όρων της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα πρέπει να εποπτεύεται από την Περιφέρεια και όχι από το υπουργείο Περιβάλλοντος.»

Και επισήμαναν ότι:

«Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο σχέδιο προεδρικού Διατάγματος απορρίπτονται με κατηγορηματικό τρόπο. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων των Ιωαννίνων. Ο συντάκτης του δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια λίμνη μέσα στον αστικό ιστό απαγορεύοντας ουσιαστικά δράσεις, αναψυχής, τουρισμού και αθλητισμού.»

Αντίθετα, από την πλευρά της Περιφέρειας δεν έχουμε δει καμία πρόταση, ούτε πριν ούτε μετά.

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα ο απερχόμενος Περιφερειάρχης επί μια δεκαετία, με χαρακτηριστική απάθεια, δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της Λίμνης Παμβώτιδας. Ενώ είναι προφανές ότι όποιος Περιφερειάρχης σέβεται τον εαυτό του θα είχε επαναστατήσει.

Μας είναι σαφές, λοιπόν, ότι πέραν της έλλειψης τεχνογνωσίας και οράματος συντρέχουν και άλλα ζητήματα. Η σιωπή δεν είναι τυχαία. Και αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες καθώς ήταν αισθητή η απουσία ουσιαστικής πολιτικής τοποθέτησης από την πλευρά του.

Ο κ. Καχριμάνης για τα θέματα της Λίμνης έχει ανταλλάξει τη σιωπή του με τον Φίλιππα Φίλιο.

Δεν μιλάει για το γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει αποκλειστεί από τη διαχειριστική αρχή ενώ θα έπρεπε να είναι ο πολιτικός της προϊστάμενος. Και δεν επιθυμεί να συγκρουστεί προσωπικά με τον κ. Φίλιο διότι η υπόγεια πολιτική διαδρομή είναι γνωστή καθώς επενδύει στην πολιτική του στήριξη στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών.

Όσο η διαχειριστική αρχή υπάγεται κατ’ ευθείαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορούμε να περιμένουμε απολύτως τίποτε, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και όσο επικεφαλής της διαχειριστικής αρχής μένει ένας άνθρωπος που το μόνο το οποίο τον ενδιαφέρει -έμμεσα ή άμεσα- είναι τα συμφέροντα που, είτε μολύνουν είτε μπλοκάρουν την ανάπτυξη της Λίμνης.

Δεσμεύομαι, ως νέος Περιφερειάρχης, να καταφύγω στο Συμβούλιο της Επικρατείας ούτως ώστε ο διαχειριστικός φορέας της Λίμνης να περάσει εξ’ ολοκλήρου στην πολιτική δικαιοδοσία της Περιφέρειας με άμεση συμμετοχή των όμορων δήμων στο διοικητικό συμβούλιο.

Όμως είναι ντροπή για την Ήπειρο γιατί εκτός της πολιτικής συναλλαγής Καχριμάνη – Φίλιου, δυστυχώς ο απερχόμενος Περιφερειάρχης έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο ώστε συνδιαλέγεται με κάποιον που αποδεδειγμένα δεν έχει βοηθήσει στην επίλυση του μείζονος προβλήματος της Παμβώτιδας, ως δήμαρχος στο παρελθόν.

Συνεπώς, για εμάς η επίσκεψη του κ. Φάμελλου στα Ιωάννινα προσέδωσε άλλη μία πληροφορία. Ότι αποκαλύφθηκε άλλος ένας…

Για λόγους -καθαρά- ευπρέπειας συστήνω στον κ. Καχριμάνη να προτείνει στον κ. Φίλιο να τον κατεβάσει υποψήφιο για να τελειώνουμε.

Έτσι, οι Ορίζοντες Ηπείρου θα στείλουν και τους δύο σπίτι του. “

Δείτε Επίσης

Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει στην παγκόσμια φεμινιστική απεργία, στις 8 Μάρτη 2024

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου προκηρύσσει στάση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments