Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Ελ. Καλογιάννης:Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και για τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας

Σταύρος Ελ. Καλογιάννης:Συνεχίζεται ο εμπαιγμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και για τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας

KALOGIANNHSΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Σε ανακοίνωση του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων Σταύρου Καλογιάννη τονίζεται :

Η πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης και για τα περιβαλλοντικά θέματα επιβεβαιώνεται καθημερινά. Είναι ενδεικτικό ότι χωρίς καμία χρηματοδότηση παραμένουν οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο του ΕΣΠΑ (2007 – 2013).

Το «πράσινο» Υπουργείο Περιβάλλοντος, του οποίου μάλιστα ηγείται στέλεχος των Οικολόγων – Πρασίνων, έχει εγκαταλείψει και τους Φορείς, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν με μειωμένους προϋπολογισμούς, μόνο για τις λειτουργικές τους ανάγκες, χωρίς καμία πρόβλεψη για νέες δράσεις και έργα. Οι τετρακόσιοι (400) εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο, περιμένουν τη νομοθετική παρέμβαση που τους υποσχέθηκε η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει την εργασία τους, βάσει των συμπερασμάτων του Εθνικού διάλογου για το Σύστημα Προστατευόμενων, που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ομόφωνα συμπεράσματα το 2014, από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αντ’ αυτού, στις 30 Δεκεμβρίου 2015, μόλις μία ημέρα πριν οι Φορείς Διαχείρισης βάλουν οριστικό λουκέτο, το Υπουργείο παρέτεινε τη λειτουργία τους για ένα μόνο χρόνο (!) και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.Το «πράσινο» Υπουργείο Περιβάλλοντος, του οποίου μάλιστα ηγείται στέλεχος των Οικολόγων – Πρασίνων, έχει εγκαταλείψει και τους Φορείς, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν με μειωμένους προϋπολογισμούς, μόνο για τις λειτουργικές τους ανάγκες, χωρίς καμία πρόβλεψη για νέες δράσεις και έργα. Οι τετρακόσιοι (400) εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, που παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο, περιμένουν τη νομοθετική παρέμβαση που τους υποσχέθηκε η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει την εργασία τους, βάσει των συμπερασμάτων του Εθνικού διάλογου για το Σύστημα Προστατευόμενων, που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ομόφωνα συμπεράσματα το 2014, από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αξίζει να τονιστεί η απόλυτη σιγή των οικολογικών οργανώσεων για το θέμα, κυρίως των μεγάλων επαγγελματικών, που παλιότερα έχυναν κροκοδείλια δάκρυα σε καθημερινή βάση για ήσσονος σημασίας θέματα.

Επισημαίνεται ότι σήμερα οι Φορείς Διαχείρισης συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω της υπεύθυνης δουλειάς που έγινε την πενταετία 2004-2009, όταν:

  • Θωρακίσαμε με το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο όλους τους Φορείς Διαχείρισης, το οποίο ισχύει και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
  • Εξασφαλίσαμε την ομαλή χρηματοδότησή τους μέχρι το τέλος του 2015, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (+2 έτη).
  • Τους στελεχώσαμε με διαφανείς διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ.
  • Θεσμοθετήσαμε δεκάδες Προστατευόμενες Περιοχές στην Ελλάδα και όλες της περιοχές της Ηπείρου (Εθνικά Πάρκα Τζουμέρκων, Βόρειας Πίνδου, εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, Αμβρακικού κόλπου).

Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να ασχοληθεί επιτέλους με τα θέματά του, ιδίως με όσα δεν εμπλέκονται με το νέο Μνημόνιο, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης, αξιοποιώντας και την εμπειρία του προσωπικού τους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις επιτελεί σημαντικό έργο.

Εύχομαι τις επόμενες ημέρες, πριν το Πάσχα, να χρηματοδοτηθούν οι Φορείς, ώστε να μπορέσει το προσωπικό τους να ανταποκριθεί στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις του.

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments