Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Καλογιάννης(ΝΔ): Τραγέλαφος με τα νέα διόδια της Εγνατίας οδού

Σταύρος Καλογιάννης(ΝΔ): Τραγέλαφος με τα νέα διόδια της Εγνατίας οδού

KalogiannisΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Για “τραγέλαφο  με τα νέα διόδια της Εγνατίας οδού”, κάνει λόγο σε άρθρο του ο Σταύρος Καλογιάννης ,πρώην βουλευτής της ΝΔ και  πρώην αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Το κείμενο είναι το ακόλουθο:

“Σε ανακοίνωσή μου προ δεκαπενθημέρου είχα επισημάνει ότι η πολιτική που επιχειρούσε να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, στα νέα διόδια της Εγνατίας οδού, άγγιζε τη γελοιότητα. Δυστυχώς για τον τόπο, μέσα σε λίγες μέρες η Κυβέρνηση την ξεπέρασε.

Υπενθυμίζω ότι το Υπ. Υποδομών, είχε ανακοινώσει, με σχετική Απόφαση στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ότι οι κάτοικοι μόνον ορισμένων (!) Δήμων, δεν θα καταβάλουν διόδια όταν κινούνται επί της Εγνατίας οδού. Πότε θα γινόταν αυτό; Σύμφωνα με την Απόφαση, όταν δημιουργηθεί σχετικός «ηλεκτρονικός κατάλογος». Παραπέμπονταν, δηλαδή, οι απαλλαγές στο μέλλον. Είχα τονίσει ότι αυτή η Απόφαση ήταν μη εφαρμόσιμη, διότι τα προβλήματα που προκαλεί είναι πολλά και οι αδικίες μεγάλες.

Ο τραγέλαφος όμως συνεχίζεται. Με νεώτερη Απόφαση του Υπ. Υποδομών (ΦΕΚ 4459Β’/18.12.2017), τροποποιείται η προ εικοσαημέρου εκδοθείσα Απόφαση, σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής διοδίων και ορίζεται ότι αυτές οι απαλλαγές «θα ισχύουν είτε α) κατά την πλήρη θέση σε λειτουργία του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος, είτε β) με την έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE) της νέας τιμολογιακής πολιτικής διοδίων της Εγνατίας Οδού, όποιο από τα δύο υπό (α) και (β) γεγονότα επισυμβεί ενωρίτερα».

Δύο μόλις ημέρες αργότερα (δηλαδή χθες), το Υπ. Υποδομών εξέδωσε τρίτη Απόφαση (ΦΕΚ 4511Β’/20.12.2017), με την οποία διορθώνεται η προηγούμενη, και πλέον οι απαλλαγές «παύουν να ισχύουν είτε α) κατά την πλήρη θέση σε λειτουργία του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος, είτε β) με την έγκριση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE) της νέας τιμολογιακής πολιτικής διοδίων της Εγνατίας Οδού, όποιο από τα δύο υπό (α) και (β) γεγονότα επισυμβεί ενωρίτερα»!

Ο εμπαιγμός των συμπολιτών μας είναι πρωτοφανής. Σήμερα, όλοι όσοι διέρχονται από την Εγνατία, υποχρεώνονται να καταβάλουν κανονικά το αντίτιμο των διοδίων τελών, στους παλιούς και τους νέους σταθμούς, τους οποίους υποσχόταν να καταργήσει η συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ. Παράλληλα, το Υπουργείο επιχειρεί να υπονομεύσει τον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας οδού, που είναι ορισμένος για τον ερχόμενο μήνα.

Αυτές οι τρεις (μέχρι σήμερα…) Υπουργικές Αποφάσεις γράφουν ιστορία λαϊκισμού, ανευθυνότητας, υποκρισίας και πολιτικής ανικανότητας.

Δυστυχώς, οι αρμόδιοι Φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, σιωπούν προκλητικά για το θέμα, ενώ αιρετοί συναγωνίζονται το Υπουργείο Υποδομών σε λαϊκισμό, ζητώντας να εξαιρούνται οι κάτοικοι και ορισμένων άλλων τοπικών διαμερισμάτων από την καταβολή διοδίων! Αντί να ζητήσουν την μόνη εφικτή και δίκαιη λύση: Να εφαρμοστούν, δηλαδή, αμέσως, τα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και στην Εγνατία οδό, με διαλειτουργικότητα και σημαντική έκπτωση προς όφελος των τακτικών χρηστών. Την σχετική εντολή είχα δώσει, ως αναπληρωτής Υπουργός, τον Μάρτιο 2013 και έκτοτε παραμένει, εντελώς αναιτιολόγητα, ανεφάρμοστη.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments