Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σταύρος Καλογιάννης: Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωή του τόπου

Σταύρος Καλογιάννης: Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωή του τόπου

Ολοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μετείχε στην Επιτροπή αναθεώρησης, ανέφερε:

«Ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής του τόπου, με πρόνοια για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, έγινε χθες, έστω κι αν η αναθεώρηση δεν είναι τολμηρή.

Μετά τη βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία, χρειαζόταν μία πολύ πιο γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος, με θωράκιση της ποιότητας της δημοκρατίας, με απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων όπως επιβάλει η ψηφιακή τεχνολογία, με εμπέδωση αισθήματος εμπιστοσύνης στους θεσμούς που επλήγησαν την περασμένη τετραετία. Όμως η Προτείνουσα Βουλή, στην οποία οι Σύριζα – ΑΝΕΛ είχαν την πλειοψηφία, περιόρισε τα πεδία της αναθεωρητικής διαδικασίας, υποκύπτοντας σε ιδεοληψίες.

Οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν χθες αφορούν:

  • Την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Παύει πλέον ο πολιτικός εκβιασμός με προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές, προκειμένου στη συνέχεια να εκλεγεί Πρόεδρος, όπως έγινε δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, τον Οκτώβριο 2009 επί ΠΑΣΟΚ και τον Ιανουάριο 2015 επί Σύριζα – ΑΝΕΛ, με τραγικές συνέπειες για τη χώρα.
  • Την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54).
  • Τον περιορισμό του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) και των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης Υπουργών (άρθρο 86), με κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων.
  • Τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ’ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68).
  • Τη θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Δίνεται πλέον η δυνατότητα, με υπογραφή 500.000 πολιτών, να κατατίθενται στη Βουλή προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες θα εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
  • Την επιλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα (άρθρο 101Α’).
  • Την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96).
  • Την εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες (άρθρο 21), μέσω της καθιέρωσης ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η αναθεώρηση έπρεπε να έχει περιλάβει και άλλα άρθρα, όπως ενδεικτικά:

  • Το άρθρο 16, το οποίο ως έχει σήμερα δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Η αναθεώρησή του θα επέτρεπε στην Ελλάδα σε εξελιχθεί σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της παιδείας, του πολιτισμού και της γλώσσας μας, και θα οδηγούσε στον επαναπατρισμό χιλιάδων φοιτητών και διακεκριμένων επιστημόνων.
  • Το άρθρο 24 για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η αναθεώρηση που προτείναμε αποσκοπούσε στην περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος, με ενσωμάτωση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και της προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας».

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments