Κυριακή , 24 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Στην Άρτα το “ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ “

Στην Άρτα το “ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ “

2

Το Politheatro παρουσιάζει για δύο μοναδικές παραστάσεις στη σκηνή του θεάτρου Α.Θ.Ο.Α Άρτας , το αριστοτεχνικό μονόπρακτο του Άντον Π. Τσέχωφ,«Το κύκνειο άσμα»

 Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου και ώρα 9.15μμ στο θέατρο Α.Θ.Ο.Α.

Το «Κύκνειο Άσμα» είναι ένα από τα πρώτα μονόπρακτα του Τσέχωφ και γράφτηκε το 1886 – 87. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο Θέατρο Κορς της Μόσχας, στις 19 Φεβρουαρίου 1888. Στην Ελλάδα το έργο έχει ανέβει ελάχιστες φορές και αυτό γιατί οι υποκριτικές απαιτήσεις του είναι μεγάλες. Την ανάγκη αυτή έρχεται να εκπληρώσει η παρουσία του διακεκριμένου «ρολίστα» ηθοποιού Γιάννη Θωμά, που εμφανίζεται για ακόμη μια φορά στα Γιάννινα. Στο πλάι του ο Θωμάς Λιώλιος στο ρόλο του πιστού υποβολέα, έρχεται να συμπληρώσει με τη σειρά του το παζλ μιας άρτιας υποκριτικά και αισθητικά παράστασης, συν τελεστές της οποίας είναι:

Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Θωμάς

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος

Βοηθός σκηνοθέτης: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας

Μουσική επιμέλεια-βίντεο προβολές: Σεμέλη Παπαοικονόμου

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Θωμάς, Θωμάς Λιώλιος

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το έργο και την παράσταση

 

Νύχτα μέσα σε ένα σκοτεινό και άδειο θέατρο…

Η παράσταση έχει από ώρα πια τελειώσει και ο ηθοποιός Βασίλι Βασίλιεβιτς Σβετλοβίντωφ ξυπνά, ξεχασμένος στο καμαρίνι του…

Το κοινό του τον έχει κιόλας ξεχάσει και αυτός απέμεινε μόνος αναπολώντας τη ζωή του στο σανίδι….μια ζωή θεατρική που υπολείπεται της πραγματικής.

Μοναδικός ακροατής του ο υποβολέας Νικήτα Ιβάνιτς και συνερμηνευτής του στις σύντομες σκηνές από Μπόρις Γκοντούνοφ, Βασιλιά Ληρ, Άμλετ, Οθέλλο.

Οι μεγάλοι ρόλοι του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν και τότε δίνει την τελευταία του παράσταση, το κύκνειο άσμα του, αποχωρώντας περήφανα στον κόσμο των θνητών, καταδικασμένος πια απ’ όλους να πληρώσει το τίμημα της τέχνης του…τη μοναξιά.

 

Πρόκειται για ένα έργο – εγκώμιο στους ηθοποιούς και στις θυσίες που υπόκεινται για την τέχνη τους. Το έργο διεισδύει σε βάθος στην ουσία του θεάτρου και στην αγωνία του καλλιτέχνη-ηθοποιού που βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του. Μέσα από την αναπόληση του πρωταγωνιστή, ο Τσέχωφ με γλυκό και κωμικό ύφος μας δίνει πτυχές της ζωής των ηθοποιών και των ανθρώπων του θεάτρου. Ξεδιπλώνει με μαεστρία μπροστά στο κοινό όλο το μαγικό κόσμο του θεάτρου.

Η παράσταση χωρίς να φλυαρεί, αποτυπώνει την πολυπλοκότητα και το χαοτικό κόσμο των σκέψεων, των γνώσεων και των συναισθημάτων των ανθρώπων που υπηρετούν την τέχνη του θεάτρου.

 

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης στον παρακάτω σύνδεσμο: httpssss://youtu.be/c3D_f1pRxoE

 

 

Γιάννης Θωμάς

 

Από το Θέατρο Τέχνης στα Γιάννινα με τον ΟΗΘ το ΘΕΗ. Στη συνέχεια με το ΔΗΠΕΘΕ ως «Επιθεωρητής» στο ομώνυμο έργο του Γκόγκολ, Δήμαρχος στον «Εχθρό του λαού» του Ίψεν και Παρασκευάς, ο τρελός του χωριού, σε έναν συγκλονιστικό ρόλο στην «Πρόβα» του Γιώργου Αρμένη. Συνολικά στη Δημοτική Σκηνή συμμετείχε σε 10 διαφορετικές παραγωγές και 442 παραστάσεις. Στο Πολυθέαμα σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόγκου ερμήνευσε τον πατέρα στο έργο του Μπουρντόν «Τα τελευταία φεγγάρια» και το «Σόλο του Φίγκαρο» του Γιάννη Σκαρίμπα. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα: «Τρισεύγενη»  του Παλαμά (Νίκαρος), «Μάνα κουράγιο» του Μπρέχτ (Καλόγερος). Εμφανίστηκε στην Επίδαυρο με τα έργα: «Τρωάδες» (Ποσειδώνας), «Λυσιστράτη», «Οιδίπους επί Κολωνώ» (Ξένος), «Ηλέκτρα» (Γεωργός), «Ορέστης», «Επτά επί Θήβας», «Ιππής», «Εκκλησιάζουσες». Πρόσφατες εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την «Ασκητική» του Καζαντζάκη και το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι.

 

 

Παραστάσεις Σάββατο 31 Οκτωβρίου & Κυριακή 1 Νοεμβρίου

Ώρα 9.15μμ στο θέατρο ΑΘΟΑ

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ και 7 ευρώ για μαθητές, φοιτητές και κατόχους κάρτας ανεργίας

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6955416236

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments