Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Στην κατολίσθηση στην Κληματιά ο Δήμαρχος Ζίτσας με γεωλόγο του ΙΓΜΕ  

Στην κατολίσθηση στην Κληματιά ο Δήμαρχος Ζίτσας με γεωλόγο του ΙΓΜΕ  

DSC02614Από:Γιώργος Γκόντζος

Επιτόπια επίσκεψη στην Τ.Κ. Κληματιάς όπου έχουν παρατηρηθεί κατολισθητικά φαινόμενα στη θέση «Καταρράκτης» (μετά τη σήραγγα Λαψίστας) πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Λιάκο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Γεώργιο Μπεσέλα και τον γεωλόγο του ΙΓΜΕ Διδάκτορ Παναγιώτη Πάσχο.

Η Δημοτική αρχή Ζίτσας με την εκδήλωση του φαινομένου στα τέλη (28-29) Νοεμβρίου προχώρησε σε άμεσες ενέργειες ενημερώνοντας εγγράφως τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, ΙΓΜΕ, ΤΑΣ Κοζάνης, ΓΟΕΒ λεκάνης Ιωαννίνων), προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο επέκτασης των ρηγματώσεων και προς την κατοικημένη περιοχή.

Η ανταπόκριση της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και  των υπηρεσιών ήταν άμεση και έτσι μετά τη Διευθύντρια του ΓΟΕΒ Αικατερίνη Νάστου,  επισκέφθηκε την περιοχή ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ Παναγιώτης Πάσχος.

Ο κ. Πάσχος μαζί με το Δήμαρχο πήγαν στο σημείο της κατολίσθησης,  είδαν την εξέλιξη του φαινομένου και συναντήθηκαν με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή. Ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ μιλώντας με τους κατοίκους  ήταν καθησυχαστικός  καθώς, από την επιτόπια εξέταση διαπίστωσε ότι δεν έχουμε επέκταση των εδαφικών ρωγμών στην επιφάνεια οπότε δεν εγκυμονεί κινδύνους για τα σπίτια που βρίσκονται στην πάνω πλευρά του δρόμου. Σύμφωνα με τον κ. Πάσχο, ο οποίος τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του θα τις αποτυπώσει σε σχετική έκθεση που θα αποστείλει προς την Περιφέρεια Ηπείρου, «οι βραχώδεις καταπτώσεις από το πρανές που βρίσκεται προς την πλευρά του οικισμού της Κληματιάς σημειώθηκαν πάνω σε παλαιότερη διάρρηξη που είχε εμφανιστεί στην επιφάνεια πριν από αρκετά χρόνια. Τα υλικά που κατέρρευσαν δημιούργησαν προσωρινή ανάσχεση της διαβρωτικής δράσης των νερών του ρέματος».

Να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα διάβρωσης στη συγκεκριμένη περιοχή εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά το 1958 με αποκολλήσεις και καταπτώσεις βράχων από τα πρανή του ρέματος, ενώ το 1968 γεωλόγος του ΙΓΕΥ (σημερινό  ΙΓΜΕ) σε έκθεσή του κατέγραφε την κατάσταση.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments