Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες /  Στη Διακομματική της Βουλής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις ο Δήμαρχος Δωδώνης

 Στη Διακομματική της Βουλής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις ο Δήμαρχος Δωδώνης

BOYLH DHMARXOSΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Η ενημέρωση και ο συντονισμός ενεργειών ήταν ο βασικός στόχος της συζήτησης που έγινε στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, στην οποία παρέστη ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Ο Δήμος Δωδώνης μετέχει στο Δίκτυο, καθώς έχει χαρακτηριστεί μαρτυρική η κοινότητα Μουσιωτίτσας.

Η συνεδρίαση ήταν η πρώτη της Επιτροπής και είχε κληθεί το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Δωδώνης.

Το Δίκτυο κατέθεσε την πάγια θέση του, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει επίσημα το ζήτημα της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων στη Γερμανική Κυβέρνηση και τη ρύθμισή του με διακρατική συμφωνία.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, τόνισε ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πρωτίστως εθνικό και δευτερευόντος νομικό.

Όμως από τις επιλογές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο βάρος για την διεκδίκηση το έχουν επωμιστεί τα θύματα και οι τοπικές κοινωνίες.

Αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει, τόνισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε πως “πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσω της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε η διεκδίκηση να ξεκινήσει από το κράτος και την κυβέρνηση και να φτάσει στις τοπικές κοινωνίες και τα θύματα”.

Ο κ. Ντακαλέτσης υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας στάσης όλων των μαρτυρικών δήμων, έναντι των Ταμείων του Μέλλοντος και Νεολαίας και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Στην Επιτροπή της Βουλής, κατέθεσε επιπλέον δύο προτάσεις.

Η πρώτη αφορά στην ανάγκη διασταλτικής ερμηνείας του νόμου ή ακόμη και αλλαγής του ώστε να δοθεί η δυνατότητα χαρακτηρισμού ως μαρτυρικών κι άλλων κοινοτήτων, όπως είναι η περίπτωση της Αγίας Αναστασίας στο Δήμο Δωδώνης. Η πρόταση υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή της Βουλής.

Η δεύτερη αφορά, στην ανάγκη συμπλήρωσης του υφιστάμενου καταλόγου των περιοχών του Δήμου Δωδώνης, όπου υπήρξαν θύματα ή έχουν υποστεί ζημιές από τα ναζιστικά στρατεύματα, ώστε να υπάρχει πλήρης, λεπτομερής και τεκμηριωμένη εικόνα, απαραίτητη για περαιτέρω ενέργειες διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments