Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Στο εδώλιο ακόμη 32 άτομα για τα εξοπλιστικά

Στο εδώλιο ακόμη 32 άτομα για τα εξοπλιστικά

Κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα

dikasthrio_tsoxatzopoulos

Άλλη μία δικογραφία, σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τα παράνομα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, παίρνει τον δρόμο για την εξέτασή της στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μετά την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών.

Πρόκειται για την υπόθεση των «μαύρων χρημάτων» που φέρεται να δόθηκαν για την προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού των γερμανικών υποβρυχίων, για την οποία το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 32 κατηγορούμενους.

Οι εφέτες με το βούλευμά τους, κρίνουν ότι για την υπόθεση των συμβάσεων του υπουργείου Άμυνας με τη γερμανική HDW- Ferrostaal και τις αδιαφανείς πληρωμές που προκύπτει να πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή τους, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, πρέπει να λογοδοτήσουν για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, 32 κατηγορούμενοι στρατιωτικοί, αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες. Οι κατηγορίες σε κάποιες περιπτώσεις, αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλει στο Συμβούλιο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, Ευστάθιος Βεργώνης, ο οποίος είχε ζητήσει παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 32 από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους.

Κατά τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς, Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου, οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη «μαύρων χρηματικών ποσών», που φέρεται συνολικά να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των όπλων κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιρειών.

Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κρίνουν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης, για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν- Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού, Αντώνης Χάγιας καθώς και ο Γιώργος Νικολάου.

Το βούλευμα διατάσσει την παραμονή στη φυλακή τού άλλοτε στελέχους του υπουργείου Άμυνας, Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει συμπληρώσει το πρώτο δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησης. Αντίθετα, διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Τέλος, οι εφέτες με το βούλευμά τους, αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2 εκατ. ευρώ στις 500.000 ευρώ της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκισή του.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments