Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Συγκίνηση και υπερηφάνεια στις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλάριου στο Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλάριου στο Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας

DSC02389DSC02392DSC02395

 

 

Τη μνήμη του σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου , ο οποίος πριν από 75 χρόνια έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενάντια στους Ιταλούς εισβολείς, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της πατρίδας, τίμησαν το πρωί της Τρίτης (27/10/2015),ο εκπρόσωπος της Βουλής,  οι τοπικές αρχές πολιτικές και στρατιωτικές, κάτοικοι της Τ.Κ. Ζίτσας και του οικισμού Σακελλαρικού καθώς και αντιπροσωπεία από τη γενέτειρα του σμηναγού, τα Βίλλια Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο  Δήμος Ζίτσας.

Ο οικισμός Σακελλαρικό όπως μετονομάστηκε το χωριό Κουτρουλάδες, στη μνήμη του ήρωα πιλότου και η πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα  του Σακελλαρίου αποτέλεσαν το επίκεντρο των εκδηλώσεων οι οποίες περιλάμβαναν θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ζίτσας.

Κορυφαία στιγμή, που προκάλεσε  συγκίνηση στους παρευρισκόμενους, η «κατάθεση» ψυχής  από την 93χρονη Αλεξάνδρα Σουμάλα η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας της αυτοθυσίας του 25χρονου πιλότου και της κατάρριψής του από τα ιταλικά βομβαρδιστικά στις 2 Νοεμβρίου του 1940. « Είμαστε στα χωράφια. Από πάνω μας πετούσαν για πολύ ώρα αεροπλάνα. Πολεμούσαν στον αέρα. Ξαφνικά είδαμε ένα να βγάζει καπνούς. Το χάσαμε από τα μάτια μας. Ακούστηκε μεγάλος θόρυβος πίσω από το μοναστήρι. Τρέξαμε όλοι προς τα εκεί. Δεν ξέραμε αν είναι Ελληνικό ή Ιταλικό. Λίγο αργότερα ήρθαν οι φαντάροι, είναι Ελληνικό είπαν. Όταν σταμάτησαν οι εκρήξεις, σήκωσαν το σώμα του πιλότου μέσα από τα συντρίμμια και τα ρούχα του πήραν φωτιά. Το παλικάρι ψυχορραγούσε και σε λίγο ξεψύχησε. Το μετέφεραν στο χωριό και εδώ τον θάψαμε» περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια η κα. Αλεξάνδρα καταχειροκροτούμενη.

Στο σκοπό των εκδηλώσεων στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και στο διαχρονικό μήνυμα της αυτοθυσίας όλων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. «Αισθανθήκαμε είπε, ως Δήμος την ανάγκη να αποτίνουμε φόρο τιμής και μνήμης στο γενναίο σμηναγό που δεν εγκατέλειψε τη θέση του, που δεν υποχώρησε στην αριθμητική υπεροχή των Ιταλικών βομβαρδιστικών αλλά έδωσε εντολή στο σμήνος που διοικούσε να διώξουν τον εχθρό μέχρι θανάτου για να μπορεί η χώρα μας σήμερα και εμείς να ατενίζουμε ελεύθεροι τον ορίζοντα. Στη μνήμη του τιμούμε όλους εκείνους τους αγωνιστές και είναι πάρα πολλοί αυτοί, που στις βουνοκορφές της Πίνδου, πλήρωσαν με τη ζωή τους για να γραφεί με «χρυσά» γράμματα το έπος του ’40 στις σελίδες της Ιστορίας και για να αναφωνήσει ο Τσώρτσιλ τη γνωστή ρήση «…Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Με τη σημερινή εκδήλωση, κατέληξε ο κ. Πλιάκος, κλiνουμε το γόνυ στο Σμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου και σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και μια Ελλάδα όπως την είχαν ονειρευτεί. Όλοι τους δεν αποτελούν μόνο μορφές της ιστορίας, είναι ζωντανά πρότυπα που θα θέλαμε να υπάρχουν καθημερινά γύρω μας και να καθορίζουν τις επιλογές και την κοινή μας συνείδηση». 

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση  απηύθυναν επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Βιλλίων Χρήστος Μεϊντάνης ο οποίος ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας για τις εκδηλώσεις τιμής στον ήρωα σμηναγό.

Στεφάνια στο μνημείο του ήρωα σμηναγού κατέθεσαν  ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας, ο διοικητής του αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βιλλίων, η πρόεδρος της Τ.Κ. Βιλλίων Δήμητρα Κώντσα, εκπρόσωπος του Συλλόγου γυναικών Ζίτσας, εκπρόσωπος του ΚΑΠΗ, εκπρόσωπος του Σύλλογου Γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ζίτσας, ενώ το Δήμο Ζίτσας εκπροσώπησαν η Αλεξάνδρα Σουμάλα και η Αθηνά Καραμπίνα που ήταν και αυτόπτες μάρτυρες της κατάρριψης του πολεμικού αεροσκάφους του σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου.

Η εκδήλωση έκλεισε με ποιήματα που απήγγειλαν οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Να σημειωθεί πως το απόγευμα της  Δευτέρας (26/10/2015) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας, στο πνευματικό κέντρο της Ζίτσας παρουσιάστηκε το βιβλίο «ο πικρός πόλεμος» του Giorgio Rizzo. Η  βραδιά έκλεισε με συναυλία από τη Μικτή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments