Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Συμμαχία Ηπειρωτών: Άνθρακες ο θησαυρός

Συμμαχία Ηπειρωτών: Άνθρακες ο θησαυρός

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Σε ανακοίνωση της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ , που υπογράφει ο επικεφαλής  της ,Γιώργος Ζάψας ,για την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ,αναφέρονται τα εξής:

“Άνθρακας ο θησαυρός. Η περιφερειακή αρχή, δηλαδή ο Περιφερειάρχης, απολογήθηκε πάλι δια των αντιπεριφερειαρχών, χωρικών και θεματικών. Εδώ και τέσσερα χρόνια επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο στην αίθουσα του περιφερειακού Συμβουλίου, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Επισημάναμε στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου το «ανορθόδοξο» της διαδικασίας που επιλέγει και πως αυτή η διαδικασία πάσχει και δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα, αν δεν είναι στα όρια της νομιμότητας.

Ο νόμος 3852/10 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης.. – πρόγραμμα Καλλικράτης» είναι σαφής στο σχετικό άρθρο 185 «Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής»:

  1. Κάθε χρόνο σε εδική συνεδρίαση του περιφ. Συμβουλίου γίνεται ο απολογισμός πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της περιφέρειας.
  2. Η ειδική (και) δημόσια αυτή συνεδρίαση του περιφ. Συμβουλίου γίνεται μέχρι 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ..  Η δική μας έγινε στις 30/03!
  3. Σε αυτή καλούνται τα μέλη της επιτροπής περιφερειακής διαβούλευσης, οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων. Οι τελευταίοι δεν παραβρέθηκαν γιατί από πουθενά δεν προκύπτει να έχουν προσκληθεί!
  4. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφ. Συμβουλίου μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων από της περιφερειακής αρχής από τον περιφερειάρχη τοποθετούνται οι μετέχοντες. Στην προχθεσινή συνεδρίαση προηγήθηκε ο απολογισμός οκτώ εκ των 10 αντιπεριφερειαρχών, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ακολούθησε η ομιλία του κου περιφερειάρχη, επί παντός, σε ένα εξαντλημένο ακροατήριο μετά 2 ½ ώρες διαδικασία. Δηλαδή, δεν απολογήθηκε ο Περιφερειάρχης. Πρόκειται για κάκιστη εφαρμογή του νόμου και ελεγχόμενη ερμηνεία του!
  5. Η περιφέρεια μεριμνά για τη μετάδοση της συνεδρίασης από τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο, καθώς και για τη χρήση κάθε άλλου μέσου ενημέρωσης των πολιτών. Δεν υπήρξε καμία μέριμνα ενημέρωσης των πολιτών! Η ενημέρωση αφέθηκε στα χέρια των τοπικών και περιφερειακών καναλιών και μέσων ενημέρωσης, τα οποία για τους δικούς τους λόγους – με εξαίρεση εκείνα τα ιδιωτικά και δημοτικά μέσα ενημέρωσης που υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα – υμνούν τον Περιφερειάρχη και κόβουν τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ή τους αφιέρωσαν 30 δευτερόλεπτα δημοσιότητας. Για τους περιφερειακούς Συμβούλους δεν γίνεται συζήτηση, τους εξαφάνισαν. Αυτή ήταν η μέριμνα της περιφέρειας.

Τα συμπεράσματα δικά σας των αρχών και του ελεγκτή νομιμότητας.

Η Συμμαχία Ηπειρωτών πήρε θέση και για την εκτροπή από την νομιμότητα αναφορικά με την επιλεγείσα διαδικασία συζήτησης του απολογισμού – κατ’ άλλους στρεβλή και άχρηστη όπως έγινε – στο περιφερειακό Συμβούλιο και για την απουσία στόχου της περιφερειακής αρχής μετά επτά έτη στο τιμόνι της περιφέρειας. Η Ήπειρος δικαιούται καλύτερη θέση και τύχη. Προχθές χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία αυτοκριτικής και συνεννόησης για την περιφερειακή αρχή. Γι αυτό και δεν θέλουν την απλή αναλογική. Με αυτήν την περιφερειακή αρχή ο εναγκαλισμός της δημόσιας διοίκησης στην περιφέρεια θα συνεχιστεί (οι μισοί προϊστάμενοι είναι αναπληρωτές διευθυντές με απόφαση του Περιφερειάρχη), το σενάριο διοίκησης θα παραμένει καθεστωτικό, ο δημοκρατικός προγραμματισμός θα αναζητείται, η διεκδίκηση αποπεράτωσης των έργων υποδομής όπως οι οδικοί άξονες, το τραίνο και το φυσικό αέριο θα πάνε πίσω, οι πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και οι αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου θα αφήνονται στην εκάστοτε κυβέρνηση και η Ήπειρος θα πορεύεται με τον αραμπά, εάν δεν πάρουμε την υπόθεση της περιφέρειας στα χέρια μας στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.”

Για τη Συμμαχία Ηπειρωτών:

Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής παράταξης

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments