Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: Η θέση της παράταξης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: Η θέση της παράταξης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

logotupo-sumaxia-epirus_505x147Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, Γιώργος Ζάκας και Πρόδρομος (Μάκης) Χατζηεφραιμίδης, στη  συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης (Επιτροπή Περιβάλλοντος) τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • “Στην ενότητα που αφορούσε Προγραμματικές Συμβάσεις με Δήμους και ΝΠΔΔ/ ΝΠΙΔ ψηφίσαμε θετικά βάζοντας τον όρο να προηγείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή του Νομικού Προσώπου ΔΔ & ΙΔ κι όχι να ακολουθεί, όπως συμβαίνει σήμερα που οι δημοτικοί Σύμβουλοι καλούνται να ψηφίσουν προαποφασισμένα έργα.
  • Στην ενότητα χρηματοδότησης έργων των ΤΟΕΒ ψηφίσαμε θετικά επειδή η σχετική αρμοδιότητα έχει περιέλθει στις περιφέρειες και κρίνουμε απαραίτητα τα έργα συντήρησης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων. Επιπρόσθετα δέχθηκε το προεδρείο της Επιτροπής σε προηγούμενη συνεδρίαση την πρόταση μας να γίνει καταγραφή των προβλημάτων των ΤΟΕΒ για να ιεραρχηθεί η αντιμετώπιση τους.
  • Καταψηφίζουμε την αδειοδότηση μανάδων παραγωγής βιοαερίου στην ΒΙΠΕ επειδή πρόκειται για μονάδες αυξημένης όχλησης στο σύνολο. Έχουμε εκφράσει από καιρού την αντίρρηση μας στη συγκέντρωση αδειών παραγωγής βιοαερίου, από βιομάζα, στον/στους ίδιο/ίδιους επιχειρηματία-ες στη Θεσπρωτία και αλλού, χωρίς η Επιτροπή και συνακόλουθα η περιφέρεια να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της ανθούσας αυτής «βιομηχανίας» αδειών, όπως συνέβη στο παρελθόν με τις άδειες ΑΠΕ (φ/βολταϊκά κ.α). Εκτίμηση μας είναι πως πρέπει να προσανατολιστούμε στοχευόμενα στην κατηγορία των έργων του τομέα παραγωγής ενέργειας από ζωϊκά απόβλητα και φυτικά υπολείμματα τοπικά. Σε κάθε περίπτωση ζητήσαμε να διοργανώσει η περιφέρεια ενημερωτική ημερίδα για τις επιπτώσεις από την λειτουργία αυτών των μονάδων, όπως προτίθεται να κάνει για τους υδρογονάνθρακες.
  • Αναφορικά με την τροποποίηση της από 25-10-2016 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και των Αναγκαστικών Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης και 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Ελληνικό & Καρβουνάρι) για την πράξη: «Επέκταση και μετατροπή υφιστάμενων ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 12.348.205,36 € με ΦΠΑ, διαφωνήσαμε για το τίμημα της μελέτης (570 χιλ. ευρώ) και για την ουσία του έργου. Ζητήσαμε αντ’ αυτών να μελετηθεί η χωροθέτηση ενός ΧΥΤΥ κοντά στο υπό κατασκευή εργοστάσιο ΑΣΑ. Για το υποέργο «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων ΧΥΤΑ Ελληνικού» με ποσό 1.596.900 Ευρώ διατυπώσαμε την άποψη ότι πληρώνουμε αστοχίες της αρχικής κατασκευής και το έργο θα έπρεπε να γίνει από κοινού με την ΔΕΥΑΙ, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία και θα κληθεί να διαχειριστεί το έργο ως αποδέκτης.”

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments