Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνάντηση Γ. Ζάψα με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον Πρύτανη του Παν. Ιωαννινων

Συνάντηση Γ. Ζάψα με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον Πρύτανη του Παν. Ιωαννινων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ
Το αναγκαίο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις αιρετές Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης κλιμακίου του συνδυασμού «Κοινό των Ηπειρωτών», με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιώργο Ζάψα και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη.
Οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία δυσχεραίνουν το έργο και τη συνεργασία ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος.
Από την πλευρά του Συντονιστή τέθηκε ακόμη η ανάγκη ενοποίησης των υπηρεσιών και η στέγασή τους σε διαθέσιμα δημόσια κτίρια, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ενώ κοινή θέση είναι ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν και εγκριθούν τα οργανογράμματα των υπηρεσιών.
Συζήτηση έγινε και για την πορεία ανάρτησης των δασικών χαρτών και τα προβλήματα που υπάρχουν, με την επισήμανση πως οι δασικοί χάρτες αφορούν αποκλειστικά στο χαρακτήρα ή στη μορφή της έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΥΤΑΝΗ
Τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του μεγάλου πλέον Πανεπιστημίου της Ηπείρου, στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, συζήτησαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνης.
Ο κ. Ζάψας, επικεφαλής κλιμακίου του συνδυασμού «Κοινό των Ηπειρωτών», επισκέφθηκε τον κ. Αλμπάνη στο γραφείο του, όπου είχαν μακρά και εποικοδομητική συνομιλία σχετικά με τις προτεραιότητες της «έξυπνης εξειδίκευσης» για την Ήπειρο, σύμφωνα με τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, τα χαρακτηριστικά της οικονομίας και τις παραγωγικές της δυνατότητες.
Η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η υγεία και ευεξία, είναι ανάμεσα στους τομείς αιχμής, που ήδη χρηματοδοτούνται μέσα από αντίστοιχες πράξεις του ΠΕΠ Ηπείρου σε επίπεδο εφαρμοσμένη έρευνας.
Το Κοινό των Ηπειρωτών θεωρεί ότι η ενίσχυση της έρευνας και ιδιαίτερα της εφαρμοσμένης είναι απολύτως αναγκαία, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και οικονομίας, ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση ως προς τα παραγόμενα αποτελέσματα, που αφορούν τη διάχυση της παραγόμενης γνώσης και την ουσιαστική χρήση της με πολλαπλασιαστικά οφέλη από τους παραγωγικούς φορείς.
Επίσης, όπως προέκυψε από τη συζήτηση με τον κ. Αλμπάνη, υπάρχουν και άλλοι ερευνητικοί τομείς, όπως είναι αυτοί του περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης και των υλικών-κατασκευών, οπού μπορούν να επενδυθούν πόροι της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» ώστε να δημιουργηθεί ένας ακόμη πόλος ανάπτυξης.
Σε όλους τους παραπάνω τομείς πάντως αναμένεται να έχουν καταλυτικό ρόλο οι νέες δομές του τοπικού ΑΕΙ, που πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν, το Ερευνητικό Κέντρο με έξι θεματικά Ινστιτούτα στα Ιωάννινα (ΠΕΚ) και το Αγροδιατροφικό Πάρκο Ηπείρου στην Άρτα, αξιοποιώντας παράλληλα το νέο επιστημονικό δυναμικό της Ηπείρου.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Ζάψας υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρέπει να αποτελεί τον πρώτο σύμβουλο της επόμενης Περιφερειακής Αρχής για θέματα έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης.
Παράλληλα, δεσμεύθηκε για την ενίσχυση της λειτουργίας του Συμβουλίου Καινοτομίας Ηπείρου, που δυστυχώς έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά, προκειμένου να καθορίζει τις προτεραιότητες και να χαράσσει την στρατηγική της Περιφέρειας Ηπείρου στους ζωτικούς αυτούς τομείς.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments